«Ερχονται εποχες ανθρωποφαγιας»

Της Έκδοσης

Ένας παλιός αυτοδιοικητικός (που είναι ακόμα ενεργός), έλεγε, το 2010, όταν το τσουνάμι της κρίσης ήταν απλά στον ορίζοντα αλλά δεν είχε χτυπήσει ακόμα, θέλοντας να εξηγήσει πως  επερχόμενη κρίση θα ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι τότε, ότι «έρχονται εποχές ανθρωποφαγίας», όπως και έγινε.
 
 Δέκα χρόνια μετά, με την κρίση του κορωνοϊού αυτή τη φορά να ανατρέπει ξανά την καθημερινότητά μας, και μπορεί κάποιος να δει αχνά, μέσα από την συλλογικότητα της απομόνωσης, την ανθρωποφαγία αυτή να έρχεται ξανά, και αυτή τη φορά φέρνει και φίλους.
 
Άλλωστε πλέον σε διεθνές επίπεδο, οι κυβερνήσεις έχουν αποδοθεί σε ένα αγώνα για να προστατέψουν ουσιαστικά μόνο τη χώρα τους, χωρίς, να νοιάζονται για φίλους και συμμάχους, ή τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτό στο μέλλον.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιατρικό υλικό, για το οποίο γίνονται στην κυριολεξία μάχες. Το υλικό που παρέλαβε πρόσφατα η Ελλάδα από την Κίνα, φρόντισαν να μεταφερθεί με τα αεροπλάνα να μην σταματούν για ανεφοδιασμό, μιας και υπήρχε ο φόβος ότι η κυβέρνηση του κράτους όπου μπορούσαν να σταματήσουν τα αεροπλάνα, θα έκανε κατάσχεση του για λόγους υγείας.
 
Το ίδιο επαναλαμβάνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ οι ίδιες οι πολιτείες μεταξύ τους ανταγωνίζονται για την αγορά του υλικού, το οποίο είναι απαραίτητο σε διαφορετικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά αυτό απλά δεν τους νοιάζει.
 
Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει αφού περάσει η κορύφωση της ασθένειας, όταν και το πρόβλημα θα έχει μετατραπεί από υγειονομικό σε οικονομικό.
 
Πώς λοιπόν θα προστατευτούμε από τους ανθρωποφάγους; Με την αλληλεγγύη, την δημοκρατική συνείδηση, και την ειλικρινή εμπάθεια στον πόνο και τα προβλήματα όχι μόνο του άλλου, αλλά και του συνόλου.
 
Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια μας έδειξαν πως όλα αυτά στη χώρα μας, τα τιμούμε κυρίως στα λόγια και όχι στα έργα, και μετά από 10 χρόνια ανθρωποφαγίας, δυσκολευόμαστε πολύ να σπάσουμε αυτή τη συνήθεια… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.