Περι της ενημερωσης( ; )

Της Έκδοσης

Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι δημοσιογράφοι  της περιφέρειας καταγγέλλουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις μεγάλες ελλείψεις αλλά και την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην επιτέλεση των καθηκόντων μας, ήτοι την ενημέρωση αναγνωστών, ακροατών και τηλεθεατών. Και αυτό, όπως προέκυψε και από την σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου που αφορούσε στην επικοινωνία του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης η ενημέρωση σε σχέση με την πανδημία, τα κρούσματα κ.ο.κ. να γίνεται μόνο δια στόματος του προαναφερθέντος και του υπευθύνου λοιμωξιολόγου κ. Τσιόρδα κάθε απόγευμα.

Η «σιγή ιχθύος» δια στόματος των κατά τόπους αρμοδίων, και κυρίως δια στόματος των διοικητών των νοσοκομείων και της Πολιτικής Προστασίας μπορεί κατόπιν αυτής της ενημέρωσης να «εξηγείται» ωστόσο δεν δικαιολογείται.

Όπως δεν δικαιολογείται σε καιρό πανδημίας, η επιλεκτική ενημέρωση, εν είδει «προσωπικών γνωριμιών» ή λοιπών «χαρών», που βέβαια δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα περιφερειακά ΜΜΕ, την ώρα που οι καιροί απαιτούν ενημέρωση από όσους έχουν αποδείξει διαχρονικά και μέσα από την πορεία τους την εγκυρότητα ή μη των γραφομένων τους, ακόμα και χωρίς “προσβάσεις” που κάποιοι – διάττοντες αστέρες της δημοσιογραφίας και μη – φρόντιζαν χρόνια με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να εξασφαλίσουν. Το να υπάρχει ενημέρωση δια μέσου των επίσημων εκπροσώπων φορέων και πολιτείας, πέραν των κυβερνητικών ανακοινώσεων, δεν είναι μόνο επιτακτική για λόγους που αφορούν τον έλεγχο της παραπληροφόρησης, των fake news κ.ο.κ., αλλά καθίσταται αναγκαία για την ενημέρωση των πολιτών ώστε να κατανοήσουν και το μέγεθος της κατάστασης αλλά κυρίως για να καταφέρουμε να συμβάλλουμε στην μη περαιτέρω ενίσχυση όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που μας δημιουργεί όλη αυτή η κατάσταση(πανικός, άγχος κ.ο.κ.).

Η άμεση και κατά τόπους έγκυρη ενημέρωση δια στόματος των αρμοδίων είναι κάτι που αποτελεί υποχρέωση τους, θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας του κοινού απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε και είναι δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία κατά τα άλλα δημοκρατική κοινωνία.

Η ενημέρωση από πλευράς του νοσοκομείου Ξάνθης «επανήλθε» χθες με σχετικό δελτίο τύπου, ωστόσο οι αντίστοιχες ενημερώσεις από πλευράς των λοιπών νοσοκομειακών ιδρυμάτων της ΠΑΜΘ και κυρίως από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας, σε υιοθέτηση τόσο των προτάσεων των ίδιων των οργάνων της καθώς και ανταπόκρισης στα σχετικά αιτήματα δημάρχων, πολιτών αλλά και δημοσιογραφικών ενώσεων (ΣΗΠΕ) παραμένουν ζητούμενο.

Αν η πολιτεία επιλέξει να συνεχίσει στον «δρόμο» της μονομερούς και όπως διαφαίνεται αναποτελεσματικής ενημέρωσης, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να αναλάβουν δράση, ακόμα και «παρακάμπτοντας» την κυβερνητική οδηγία. Η ΠΑΜΘ άλλωστε δεν θα είναι και η πρώτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.