Μετρα ελαφρυνσης και επιδομα 800 ευρω για καπνοπαραγωγους ζητα ο Ιλχαν Αχμετ

«Εν μέσω πανδημίας οι καπνοπαραγωγοί αυτή την εποχή βρίσκονται στα χωράφια τους» τονίζει ο βουλευτής

Στη βουλή φέρνει ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ το αίτημα των καπνοπαραγωγών για ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ. Συγκεκριμένα σε ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφόμων αναφέρει τα εξής:

«Εν μέσω πανδημίας και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου στην Θράκη λόγω κορωνοϊού, οι καπνοπαραγωγοί αυτή την εποχή βρίσκονται στα χωράφια τους καθώς η φυτεία καπνοσπορείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζετε από προγενέστερο κοινοβουλευτικό έλεγχο από την εσοδεία του 2018 προέκυψε για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης μια απώλεια στην παραγωγή τους της τάξης του 55% και άνω, γεγονός που συνεπάγεται μια εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μειωμένες τιμές παραγωγού στον καπνό κατά την περασμένη εσοδεία.   Όλα τα παραπάνω επισημαίνονται και από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών με σχετική επιστολή που εστάλη προς εσάς από το Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.
Δεδομένου ότι παραγωγικοί κλάδοι του πρωτογενούς τομέα έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης των 800 ευρώ ενώ άλλοι που καταφανώς πλήττονται από την υφιστάμενη κατάσταση- και μάλιστα βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί- έχουν εξαιρεθεί αδικαιολόγητα.

Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμας taxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Ερωτάσθε:

  1. Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας;
  2. Ειδικότερα, προτίθεστε να περιλάβετε ήδη πληττόμενους κλάδους σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως είναι και αυτός των καπνοπαραγωγών των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στην Θράκη και βρίσκονται σε τεράστια και αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία συνεπεία και της σημερινής κατάστασης;
  3. Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.