Συμμορφωση στα μετρα επιδεικνυει ως επι το πλειστον η Ξανθη

Πρώτη μέρα καραντίνας στη γειτονική πόλη

Επιτακτική ανάγκη για επίσημη ενημέρωση

 

Ελένη Διαφωνίδου, Εκδότρια της εφημερίδας «Εμπρός» και αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ
«Αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση του κόσμου, δεν θα υπάρχει και η επιδιωκόμενη συμμόρφωση»

Στο κλίμα που επικρατεί στη γειτονική Ξάνθη έπειτα και από τα τελευταία έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν σχετικά με την κυκλοφορία, μας εισήγαγε η εκδότρια της εφημερίδας «Εμπρός» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων κ. Ελένη Διαφωνίδου, σχολιάζοντας παράλληλα το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με έλλειψη έγκυρης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης στο κομμάτι που αφορά στα κρούσματα του ιού.
 
Μιλώντας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η ίδια σημείωσε πως ήταν αναμενόμενη αλλά και κάτι που ζητούσαν οι υγειονομικοί επιστήμονες, καθώς διαπίστωναν ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. «Ήταν αναμενόμενο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τόσο πρωτόγνωρο μέτρο μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί. Βέβαια, ούτως ή άλλως η πρωτοφανής υγειονομική κρίση μας έχει κάνει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τόσο την καθημερινότητά μας, σε σημείο που δεν μπορούσαμε να το διανοηθούμε έως τώρα», σχολίασε η ίδια.
 
Τα διευκρινιστικά ερωτήματα  που έχουν προκύψει είναι πολλά και η αστυνομία που έχει κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση δεν είναι εύκολο να τα λύσει χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την πολιτική προστασία.
 

Πολύ δύσκολη κρίνεται η κάλυψη όλων των αναγκών από το «Βοήθεια στο Σπίτι»

 
Ένα πολύ βασικό δε ζήτημα που τίθεται και απασχολεί πολύ, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία και πλέον έχει καταργηθεί αυτή η δυνατότητα με τα νέα πρόσθετα μέτρα. «Το γεγονός ότι μόνο το “Βοήθεια στο Σπίτι” μπορεί να επεμβαίνει, δημιουργεί ερωτήματα και ανασφάλεια, διότι δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι έτοιμος σαν μηχανισμός να στηρίξει όλες αυτές τις ανάγκες που υπάρχουν στον δήμο», τόνισε η κ. Διαφωνίδου.
 
Σχετικά με την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί αλλά η ίδια εκτιμά ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες με αποτέλεσμα να κρίνεται πολύ δύσκολο να μπορέσει να τις καλύψει.
 

Υπακούουν στην πλειονότητά τους οι πολίτες

 
Όσο δε για την υπακοή και σύνεση των πολιτών, κρίνοντας και από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εμπρός», η κ. Διαφωνίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος ήταν συμμορφωμένος σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. «Γενικά υπήρξε μια αίσθηση ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι όχι μόνο επειδή δεν μας επιτρέπεται από κάποια σχετική βεβαίωση μετακίνησης, αλλά γιατί πρέπει να μείνουμε για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε και τους υπόλοιπους», τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα πως υπήρξαν και εξαιρέσεις, καθώς όπως εξήγησε δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό ατομικής ευθύνης.
 
Ανασφάλεια για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων
Πληγείσες φυσικά και οι επιχειρήσεις, με την ανασφάλεια και την αναστάτωση από πλευράς επαγγελματιών να είναι διάχυτη και στη γειτονική πόλη. «Οι επαγγελματίες δεν καλύπτονται από την επιδοματική πολιτική που τέθηκε από την κυβέρνηση σαν μέτρο έκτακτης ανάγκης γιατί γνωρίζουν ότι κάθε μέρα και κάθε μήνας που περνά και έχουν κλειστά τα καταστήματά τους, αυτό θα τους επιβαρύνει πολλαπλασιαστικά όταν με το καλό επανέλθουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς», διευκρίνισε εξηγώντας παράλληλα πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη φήμη που προσπαθεί να δημιουργούν και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσπαθούν να παράγουν οπότε το να επανέλθουμε θα είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι ο καθένας μας την επόμενη ημέρα θα διαχειρίζεται διαφορετικά το οικογενειακό και προσωπικό του ταμείο».
 

«Όταν υπάρχει καθαρή εικόνα για την πραγματική κατάσταση υπάρχει και λιγότερη ανασφάλεια»

 
Τέλος και αναφορικά με το κομμάτι της ενημέρωσης, όπου υπάρχει μια τεράστια δυσκολία ως προς την εγκυρότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά στον τομέα του περιφερειακού τύπου και δη της έντυπης ενημέρωσης με την κραταιά σιγή ιχθύος από πλευράς υπευθύνων, η ίδια τόνισε ότι όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη ενημέρωση και κατ’ επέκταση είναι επόμενο να προκύπτουν αυτά τα θέματα. «Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς καλούμαστε να επικοινωνήσουμε την επιβεβαιωμένη και σωστή είδηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις για παραπληροφόρηση. Αυτό είναι δεδομένο γιατί αν δεν υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση από τους ιθύνοντες δεν ξέρεις ποιο κομμάτι να χαρακτηρίσεις ως fake news και ποιο κομμάτι να χαρακτηρίσεις αποτέλεσμα του ότι ο δημοσιογράφος βρήκε έναν άλλο δρόμο και ενημερώθηκε έχοντας την έγκυρη πηγή του παρότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση», υπογράμμισε η εκδότρια.
 
Στο γεγονός αυτό βέβαια κατά την ίδια, συμβάλλει και η μη ενημέρωση από τα νοσοκομεία που δημιουργεί αμφιβολία. «Πρέπει να πούμε ότι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς, προέβαιναν σε συνεχείς ενημερώσεις όσον αφορά στα κρούσματα και την εξέλιξη, οι οποίες διεκόπησαν χωρίς να ξέρουμε για ποιόν λόγο. Από τότε που διεκόπησαν δημιουργήθηκε ένα αίσθημα ανασφάλειας», εξήγησε η κ. Διαφωνίδου.
 
Από την πλευρά του, ο  ΣΗΠΕ απέστειλε επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είναι και αρμόδιος για θέματα του τύπου, τον κ. Πέτσα προκειμένου να υπάρχει μια συντονισμένη ενημέρωση όσον αφορά στα νοσοκομεία και ειδικά στα περιφερειακά όπου μπορεί μεν μέχρι στιγμής να υπάρχει μια πρόσβαση στην  είδηση λόγω των μικρών κοινωνιών, όταν απουσιάζει όμως η επίσημη ενημέρωση δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματική κατάσταση του νομού. «Όταν υπάρχει καθαρή εικόνα για την πραγματική κατάσταση υπάρχει και λιγότερη ανασφάλεια», είπε εμφατικά η ίδια, τονίζοντας παράλληλα πως παρότι οι δημοσιογράφοι δεν θεωρούνται «κρίκος» της πρώτης γραμμής, οπωσδήποτε έχουν ένα σημαντικό ρόλο καθώς «αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση του κόσμου, δεν θα υπάρχει και η επιδιωκόμενη συμμόρφωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.