Αλληλεγγυη κατα περισταση

Της Έκδοσης

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook και το Twitter, κάλεσε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους υπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει τα ποσά αυτά «θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19», ενώ τονίζει ότι στη μάχη απέναντι στην υγειονομική απειλή «ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του». Επίσης, δηλώνει σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.

Την έκκληση του πρωθυπουργού ακολούθησαν ως φάνηκε και αυτοδιοικητικοί παράγοντες ανακοινώνοντας σωρηδόν την καταβολή του ήμισυ των μισθών τους.

Οι αντιδράσεις από πλευράς πολιτών, ήταν ποικίλες. Υπήρξαν εκείνοι που επικρότησαν την ενέργεια, ενώ στην αντίπερα όχθη υπήρξαν εκείνοι που την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Επανερχόμενοι στην έκφραση «κοινωνική αλληλεγγύη», που δεσπόζει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επέλασης του ιού, δε μπορούμε παρά να μην αμφισβητήσουμε πως η κίνηση θα λειτουργήσει  ως ένα ακόμη γρανάζι στον κρατικό μηχανισμό που μάχεται ενάντια στον ιό.

Ωστόσο, φάνηκε πως η αλληλεγγύη ήρθε στη θύμηση κατόπιν παραδοχής πως ο εχθρός είναι κοινός και απειλεί όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως τάξης, καθώς παρότι η κοινωνία μας βάλλεται καθημερινά και οι  κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοηθείας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο,  κινήσεις «αυτοθυσίας» στο βωμό της κοινωνικής ευρυθμίας δεν συνηθίζεται να παρατηρούνται από πλευράς πολιτικών εκπροσώπων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν καθείς προσέφερε πάγια στο κοινωνικό σύνολο ανάλογα με τις δυνάμεις του και όχι υπό το φόβητρο υγειονομικής απειλής, ο καμβάς της κοινωνίας θα ήταν τελείως διαφορετικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.