Αναστολη λειτουργιας των συνοριακων σταθμων Ελλαδας-Βουλγαριας ζητουν τα Επιμελητηρια της ΑΜΘ

Χ. Τοψίδης: «Να σκύψει η κυβέρνηση στο θέμα, όχι κλείνοντας τα σύνορα, αλλά περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις»

Την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας-Βουλγαρίας ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) ΑΜΘ.

Οι έξι πρόεδροι των επιμελητηρίων της ΑΜΘ, που συναποτελούν το ΠΕΣΥ ΑΜΘ, ζητούν να τεθούν φραγμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών από και προς τη γειτονική χώρα με δεδομένο πως «παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών από την Βουλγαρία προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας».

Μοναδική εξαίρεση που ζητούν να ισχύσει είναι αυτή της μεταφοράς εμπορευμάτων και της μετακίνησης των εργαζομένων και από τις δύο πλευρές  υπό την προϋπόθεση ελέγχου των υγειονομικών προϋποθέσεων.

Παράλληλα με επιστολή του το Επιμελητήριο Έβρου, ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη να συμπεριληφθούν στα ευεργετικά μέτρα της Κυβέρνησης και να αφορούν το σύνολο των ευεργετικών διατάξεων στο μέτρο και στο βαθμό που οι επιχειρήσεις πλήττονται όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ)

Αντιμετωπίζοντας την κρίση που θα ακολουθήσει

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, τα Επιμελητήρια αυτή την περίοδο είναι ενδιάμεσοι των μελών του προς τα Υπουργεία, και ενώ αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε μια κρίση υγείας, την επόμενη μέρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση που μπορεί να είναι και χειρότερη από τη σημερινή.

Όμως κάποια επαγγέλματα και επιχειρήσεις λειτουργούν ακόμη, και με δεδομένο τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά και την πλήρη έλλειψη ψυχολογίας, οι περισσότεροι, πλην ενός μέρους των καταστημάτων τροφίμων, έχουν δει τους τζίρους τους να εξαφανίζονται. Για αυτό το Επιμελητήριο προτείνει, τα ευνοϊκά μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις, τόσο για τη μισθοδοσία, όσο και την μετάθεση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος, τα δάνεια, τις επιταγές κτλ, να ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις, μιας και θα χρειαστούν όλοι χρόνο για να ισορροπήσουν ξανά μετά την έξοδο από την υγειονομική κρίση. «Εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι αυτό, και θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Τοψίδης.

Απαραίτητη η αναστολή λειτουργίας των μεθοριακών σταθμών

Όσο για το θέμα της αναστολής λειτουργείας των μεθοριακών σταθμών, ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως με δεδομένο ότι η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί να ελέγξει αυτή τη χρονική στιγμή την επιδημία, τα μέλη του ΠΕΣΥ ΑΜΘ θέλησαν να αναδείξουν ένα σημαντικό σημείο.

Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της Βουλγαρίας που έχουν αγοράσει εξοχικά στην περιοχή των Αβδήρων και την Περιφέρειά μας ευρύτερα, και μετακινούνται αυτή την περίοδο σε αυτά.

Όμως αυτή η κίνηση ελλοχεύει τον κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό στην περιοχή, τόσο στα σημεία ελέγχου όσο και στην περιοχή που διαμένουν, αλλά και να επιβαρύνουν στη συνέχεια το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η εμπορευματική κίνηση δεν μπορεί να σταματήσει, σημείωσε, καθώς και εργαζόμενοι που συνήθως περνούν τα σύνορα, κυρίως για γεωργικές εργασίες, όμως θεωρούν πως θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες όσοι διέρχονται από τις διαβάσεις αυτές, αλλά να μην μετακινούνται και συμπολίτες μας που μεταβαίνουν στην Βουλγαρία γιατί δεν υπάρχει η απαγόρευση.

«Είμαστε η μοναδική περιφέρεια που έχει πέντε εισόδους στη Βουλγαρία» εξήγησε ο κ. Τοψίδης συμπληρώνοντας πως «πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση επάνω στο θέμα, όχι κλείνοντας τα σύνορα, αλλά περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών από αυτά».

Ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την επόμενη ημέρα

Όσο για την ψυχολογία των επαγγελματιών του Έβρου, ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία, γιατί «από ό,τι φαίνεται τόσο η ελληνική όσο και η Παγκόσμια οικονομία κάνει μια επανεκκίνηση».

Η χώρα μας μόλις βγήκε στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ η Ευρώπη δυσκολεύεται να στηρίξει τις διάφορες χώρες. Εκεί περιμένει ο κ. Τοψίδης να φανούν τα αντανακλαστικά, οι δίοδοι και οι λύσεις που θα είναι ευέλικτες ώστε να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία. Αυτή η κρίση, ανέφερε, ανέδειξε τα προβλήματα της κάθε επιχείρησης, στα οποία προσπαθούν καθημερινά να δώσουν λύσεις τα Επιμελητήρια, γιατί την επόμενη μέρα, όταν θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις, θα εμφανιστούν νέα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη, όπως αντιμετωπίστηκε και το θέμα του κορωνοϊού μέχρι σήμερα. «Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός μας στα επιμελητήρια, η υποστήριξη των επιχειρήσεων και η συμβουλευτική στην κυβέρνηση για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.