Διατροφικες συμβουλες απο την Αναστασια Πατση

«Επικεντρωθείτε στο να πετύχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με επαρκή ύπνο και άσκηση»

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη ανησυχία γύρω από την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προφύλαξής του. Σε αυτό το πλαίσιο, έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται και για τη διατροφή ως μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού. O «ΠτΘ» απευθύνθηκε στη διατροφολόγο κ. Αναστασία Πατσή η οποία εξήγησε ότι, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το British Dietetic Association, «δεν μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής ή με κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής».  Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει καμία τροφή ή συστατικό τροφών  που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση. Επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει δώσει καμία οδηγία σχετικά με τη διατροφή για την αντιμετώπιση του COVID – 19.
 
Όμως όπως σημείωσε η κ. Πατσή, σίγουρα μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως χαλκός, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, C και D) βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, για να πετύχετε μία ισορροπημένη διατροφή, χρειάζεται ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ιδιαίτερα επιλέξτε φυσικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ωμούς καρπούς. Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως  και αποφύγετε τα πολλά λίπη, σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς αυτά θα αυξήσουν τα επίπεδα  του στρες στο σώμα σας. Όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσα περισσότερα θα θέλουμε, χάνοντας έτσι την αίσθηση του τι είναι υγιεινό και φυσικό. Επίσης, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους συμβάλλει στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών.
 
Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, κανένα τρόφιμο, συνταγή ή συμπλήρωμα δε συστήνεται για την αντιμετώπιση ή πρόληψη του COVID – 19 . Επικεντρωθείτε στο να πετύχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με επαρκή ύπνο και άσκηση. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσω αποφυγής της μόλυνσης. Συμβουλευτείτε, έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος σύμφωνα με τις ανάγκες σας θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μία σωστή διατροφή και να ελέγξετε τα γεύματά σας, στις μέρες απομόνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.