20 προτασεις ταινιων απο την Κινηματογραφικη Ομαδα της Κοινοτητας Νεων (Κ. Ο. Ν. ΙΑ. Κ)

Όταν οι ώρες του εγκλεισμού μετατρέπονται σε κινηματογραφικές βραδιές

Τα πρωτοφανή γεγονότα που βιώνουμε με τον παρατεταμένο εγκλεισμό κατόπιν κρατικής παρότρυνσης, έφεραν στο φως και την ανάγκη μετατροπής του «ελεύθερου» χρόνου σε μια παραγωγική διαδικασία.
 
Από τούτη τη διαδικασία, δεν θα μπορούσε να λείψει  η τέχνη και μάλιστα η 7η, στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότεροι πολίτες στην προσπάθεια να βρουν εκείνο ακριβώς το καταφύγιο που θα λειτουργήσει ως διέξοδος ελευθερίας,  με τα όποια συμπληρωματικά  οφέλη παρέχει η κινηματογραφική ζύμωση.
 
Εν προκειμένω, το Κινηματογραφικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων, μας μυεί στον κόσμο του κινηματογράφου, παροτρύνοντάς μας να μετατρέψουμε τις ώρες του εγκλεισμού σε κινηματογραφικές βραδιές, προτείνοντας 20 ταινίες για τις ημέρες της καραντίνας.
 
Μένουμε λοιπόν σπίτι, συνθέτουμε την απαραίτητη ατμόσφαιρα και βλέπουμε:
 

1.Vertigo
 
Ένας αστυνομικός παραιτείται από την υπηρεσία του επειδή πάσχει από ακροφοβία. Κάποια στιγμή συναντάει ένα φίλο του, ο οποίος του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του γιατί φοβάται ότι πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και έχει τάσεις αυτοκτονίας.
 

2. Citizen Kane
 
Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης “ρόουζμπαντ” που ξεστόμισε πριν ξεψυχήσει. Ταινία-ορόσημο του αμερικανικού σινεμά, με φοβερές αφηγηματικές καινοτομίες για την εποχή της, που εισάγουν τον κινηματογράφο στην περιπέτεια της γραφής. Η καλύτερη αμερικανική δημιουργία σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων κριτικών.
 

3. 2001 A Space Odyssey
 
Ένα άγνωστο αντικείμενο γίνεται αντιληπτό από μια αποικία ανθρώπων στο φεγγάρι. Μια αποστολή ξεκινά για το Διάστημα, με σκοπό να εξακριβωθεί η προέλευσή του με τη βοήθεια του υπερεξελιγμένου υπολογιστή HAL.
 

4. Breathless
 
Ένας κλέφτης αυτοκινήτων σκοτώνει έναν αστυνομικό και καταφεύγει στο Παρίσι, όπου έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση με μια Αμερικανίδα.
 

5. Seven Samurai
 
Στην αγροτική Ιαπωνία του 16ου αιώνα, επτά εξαθλιωμένοι σαμουράι δέχονται να υπερασπιστούν ένα χωριό από την επικείμενη επίθεση μιας συμμορίας ληστών.
 

6. The Godfather
 
Ο Βίτο Κορλεόνε είναι ο γηραιός και σεβάσμιος αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του, Μάικλ, αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία.
 

7.Mulholland Dr.
 
Μια νεαρή, που μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες με κρυφό όνειρο να γίνει ηθοποιός, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της μια κυνηγημένη κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, θα βυθιστεί σ' έναν κόσμο του παραδόξου, όπου οι ίδιες μορφές, αλλά με άλλες ταυτότητες, κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα. Ποιος είναι όνειρο ποιου; Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για την πιο σκοτεινή και ταυτόχρονα γοητευτική ταινία του Λιντς.
 

8. Taxi Driver

Ύστερα από έναν αποτυχημένο δεσμό με μια διανοούμενη, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη θεωρεί τον εαυτό του άγγελο εξολοθρευτή και αποπειράται να σώσει με βίαιο τρόπο μια 12χρονη πόρνη από τους προστάτες της.
 

9.Pierrot Le Fou
 
Ο Πιερό εγκαταλείπει την γυναίκα και την κόρη του και το σκάει από το Παρίσι με την babysitter προσπαθώντας μαζί να αποφύγουν τους επαγγελματίες Αλγερινούς δολοφόνους που την καταδιώκουν. Μετακινούνται διαρκώς στη Μεσόγειο και στην διάρκεια του ταξιδιού φιλοσοφούν για τα πάντα.
 

10. Barry Lindon
 
Ένας Ιρλανδός τυχοδιώκτης εγκαταλείπει την πατρίδα του χωρίς συγκεκριμένο σκοπό και κατατάσσεται διαδοχικά σε διάφορους στρατούς, ώσπου να καταφέρει να παντρευτεί μια βαθύπλουτη Αγγλίδα.
 

11. Blade Runner
 
Ένας νεαρός μπλέιντ ράνερ ανακαλύπτει ένα επικίνδυνο, καλά κρυμμένο μυστικό που μοιάζει να συνδέεται με το παρελθόν του και μπορεί να αλλάξει τη σχέση ανθρώπων και ανδροειδών.
 

12. Parasite
 
Ο μεγαλύτερος γιος μιας οικογένειας ανέργων γνωρίζεται με τους ευκατάστατους Παρκ και εισβάλλει στη ζωή τους με έναν απρόοπτο για όλους τρόπο.
 

13. The Third Man
 
Ένας άσημος συγγραφέας φτάνει στη μεταπολεμική Βιέννη για να συναντήσει έναν φίλο του, ο οποίος μαθαίνει πως είναι νεκρός. Οι ύποπτες συνθήκες του θανάτου του τον ωθούν να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη.
 

14. Chinatown
 
Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη υπόθεση και μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια.
 

15. The Spirit Of The Beehive
 
Το 1940, στο δημαρχείο ενός μικρού καστιγιάνικου χωριού προβάλλεται ο «Φρανκενστάιν» του Τζέιμς Γουέιλ. Το παραμορφωμένο πρόσωπο του Μπόρις Καρλόφ εξάπτει την αχαλίνωτη φαντασία της εξάχρονης Άννας που αναζητά το καλόκαρδο τέρας σε ένα απομονωμένο σπίτι στην άκρη του χωριού. Σε εκείνο το σημείο θα βρει όμως έναν πληγωμένο αντάρτη και θα του προσφέρει ρούχα και τροφή πριν τον εκτελέσει η φρανκική αστυνομία.
 

16. Casablanca
 
Στην Καζαμπλάνκα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας Αμερικανός συναντά την παλιά του αγαπημένη, παντρεμένη τώρα με έναν άλλον, η οποία χρειάζεται τη βοήθειά του για να διαφύγει από τη χώρα.
 

17. Forgotten
 
Μια γυναίκα που βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι μνήμες που έχει από το νεκρό 8χρονο παιδί της είναι πλασματικές, παρότι όλοι τη διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε ποτέ μητέρα. Πεισμένη ότι και ένας γείτονάς της είχε μια κόρη που τώρα δεν θυμάται, προσπαθεί να διερευνήσει το μυστήριο αυτής της ομαδικής αμνησίας, την ίδια ώρα που την καταδιώκουν μυστικοί πράκτορες.
 

18. The Seventh Seal
 
Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα, συναντούν το Θάνατο. Ο ιππότης τού προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να βρει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα που τον βασανίζουν.
 

19. A One and a Two
 
Ο 45χρονος Ζιάν, συνεταίρος σε μια εταιρεία κομπιούτερ στην Ταϊπέι, ο οποίος θέλει να κάνει νέο άνοιγμα με έναν Ιάπωνα επιχειρηματία, συναντά ύστερα από 20 χρόνια την πρώτη του αγαπημένη. Κι ενώ η γυναίκα του εξαφανίζεται σ' ένα χώρο θρησκευτικής λατρείας, η έφηβη κόρη του έχει την πρώτη της ερωτική απογοήτευση.
 

20. Fear Eats The Soul
 
Ένας Αλγερινός μετανάστης στη Δυτική Γερμανία γνωρίζεται και παντρεύεται μια μεγαλύτερή του σε ηλικία Γερμανίδα, προκαλώντας τις ρατσιστικές αντιδράσεις των συμπατριωτών της. Η πιο ανθρώπινη και ζεστή ταινία του Φασμπίντερ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.