Ανεπαρκη τα μετρα της πολιτειας για τα ΑμεΑ

Γνωστές οι συνθήκες αποκλεισμού για τα Άτομα με Αναπηρία

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Φυσίατρος – πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ»

«Κράτος και κοινωνία, θεωρούν σπάνιο το φαινόμενο ενός ανθρώπου με κάποια χρόνια βλάβη,  που παράλληλα είναι ενεργός πολίτης»

Πολλές είναι οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις από συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία και δηλώνουν προβληματισμένοι για τα μέτρα πρόληψης που  έχουν ληφθεί. Αρχής γενομένης των ανακοινώσεων που έγιναν για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους με χρόνιες και άλλες αναπηρίες και φυσικά τους συνοδούς τους.

Ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, πρόεδρος του Συλλόγου με κινητικά προβλήματα και φίλων ν. Ροδόπης, «ΠΕΡΠΑΤΩ» και  Φυσίατρος, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος επισημαίνοντας σχηματικά πως τόσο το κράτος όσο και η κοινωνία, θεωρούν σπάνιο το φαινόμενο ενός ανθρώπου  με κάποια χρόνια βλάβη, κινητική ή άλλη, που παράλληλα είναι ενεργός πολίτης, εργάζεται και  λειτουργεί σε αυτή την κοινωνία. «Μας φαίνεται και σαν κράτος, αλλά και σαν κοινωνία κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Τα μέτρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μεριμνούν για ανθρώπους με κινητική αναπηρία ή με άλλες βλάβες που ήταν εργαζόμενοι και σίγουρα θα έπρεπε να έχουν μια ιδιαίτερη μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως «σε περίπτωση μιας αναπνευστικής λοίμωξης, αυτής που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός, όταν σε έναν άνθρωπο ανάλογης ηλικίας και φύλου θα ήταν απλά μια ελαφριά ή βαριά αναπνευστική ίωση, σε έναν άνθρωπο που έχει για παράδειγμα μειωμένη κινητικότητα στους κοιλιακούς και στους αναπνευστικού μύες θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

Ο κ. Ταξιλδάρης σημείωσε πως έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να
ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι φορείς, εφιστώντας παράλληλα και την προσοχή του κόσμου στην αρωγή που παρέχουν οι βοηθοί. «Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη από έναν προσωπικό βοηθό, προκειμένου να ζήσουν την καθημερινότητά τους, να πρέπει και ο βοηθός ή  οι βοηθοί, να έχουν διευκολύνσεις έτσι ώστε και να μην υπάρχει περίπτωση να νοσήσουν οι βοηθοί, αλλά και να έχουν ελεύθερο χρόνο τέτοιο, που να μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με βλάβες», τόνισε ο κ. Ταξιλδάρης.

«Τα ΑμεΑ, θεωρώ ότι έχουμε -μιλάω σαν παθών- περάσει από τέτοιες καταστάσεις αποκλεισμού ή καραντίνας πολύ καιρό τώρα,  χωρίς απαραίτητα να το επιλέγουμε και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, οπότε πιστεύω ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε τόσο δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, όσον αφορά τον αποκλεισμό», υπογράμμισε ο ίδιος στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον παραγκωνισμό από πλευράς πολιτείας και κοινωνίας, που υφίστανται πολλές φορές τα ΑμεΑ, παραθέτοντας τις δυσκολίες που ενέχει η μετακίνηση και εκφράζοντας την ανησυχία του στην περίπτωση που άτομα με αναπηρία χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Υπογραμμίζοντας την αδυναμία  του κράτους το οποίο έδειξε να μην έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά ώστε να δει και να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας τέτοιου είδους δομών και φορέων, παρέθεσε το παράδειγμα του συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο οποίος όπως γνωστοποίησε δεν πραγματοποιεί μόνο ψυχαγωγικές δραστηριότητες που εύκολα μπορούν να ανασταλούν, αλλά παρέχει φροντίδες υγείας και καθημερινής υγιεινής σε ανθρώπους που δεν μπορεί κάποιος άλλος να την παρέχει. «Λόγω των συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αβοήθητοι και μπορεί κάποιες καταστάσεις της υγείας τους να πάνε πολύ πίσω, επιβάλλοντας να ξαναρχίσουν από την αρχή έτσι ώστε να έρθουν ξανά σε καλή λειτουργική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο φυσίατρος.

«Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τα άτομα με αναπηρία είναι χρόνιο στην Ελλάδα, και έχει να κάνει με τον προσωπικό βοηθό»

«Έχουμε ρητή εντολή να μην λειτουργούμε, για την υγεία και των εργαζομένων, αλλά και των αναπήρων, χωρίς να βλέπουν στην ουσία το τι υπάρχει πίσω από αυτή την εντολή, δυστυχώς» επεσήμανε ο ίδιος αναφορικά με τη λειτουργία του Συλλόγου για να εξηγήσει μιλώντας γενικότερα πως «το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τα άτομα με αναπηρία είναι χρόνιο στην Ελλάδα, και έχει να κάνει με τον προσωπικό βοηθό. Αν αυτό είχε λυθεί, όπως έχει λυθεί σε χώρες όπως στη Σουηδία, την Αγγλία ή τη Γερμανία, ανάλογα δηλαδή με το ποσοστό αυτονομίας μέσα στην ημέρα να έχουν και τις ανάλογες ώρες τον ανάλογο προσωπικό βοηθό μας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Αναφερόμενος δε στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί, ο κ. Ταξιλδάρης γνωστοποίησε πως έχουν σταλεί επερωτήσεις, και σε αρμόδια υπουργεία, αλλά και σε ΑμεΑ. « Ήδη και πριν από την έξαρση του ιού το υπουργείο ξεκίνησε  μια ομάδα μελέτης που συμμετέχω κι εγώ και ο Σπύρος Ντανταντίδης, αλλά και άλλοι συνανάπηροι και εκπρόσωποι φορέων, για το πώς μπορεί να λυθεί επιτέλους στην Ελλάδα το θέμα του προσωπικού βοηθού και πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτό είναι ένα θετικό δείγμα. Μέσα σε αυτό το κομμάτι σίγουρα θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται αυτής της νέας ή πρωτόγνωρης κατάστασης, της πανδημίας και του προσωπικού βοηθού αλλά και των ανθρώπων με αναπηρία», τόνισε ο κ. Ταξιλδάρης.

Σωστά τα γενικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί

Όσο για τα γενικότερα αντανακλαστικά του κράτους, ο ίδιος εκτίμησε πως αυτά φαίνεται να είναι σωστά, κρίνοντας από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Με τον τρόπο που λειτούργησε το κράτος δείχνει ότι τα τμήματα επειγόντων στα διάφορα νοσοκομεία, δεν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φυσίατρος, τονίζοντας παράλληλα την ατομική ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί με την τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής.

«Το βασικότερο είναι ότι ο ιός μπορεί να κολλήσει πάρα πολύ εύκολα, γιατί ακόμα δεν υπάρχουν ούτε εμβόλια, ούτε αντισώματα του ιού, οπότε καταλαβαίνετε ότι ήδη έχουμε ανεπάρκεια γιατρών και νοσηλευτών. Αν αρρωστήσουν και νοσήσουν αυτοί τότε θα καταρρεύσει το σύστημα. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα. Αναλογικά με το πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός σε σχέση με άλλες γρίπες και ιούς που είχαμε στο παρελθόν, δεν είναι τόσο θανατηφόρος, αλλά είναι ο τρόπος που μεταδίδεται», είπε εμφατικά ο ίδιος, παραθέτοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Γερμανίας όπου το 2018 ο αριθμός των θανόντων από τον ιό της γρίπης, ήταν συγκριτικά τεράστιος σε σχέση με τον υφιστάμενο αριθμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.