65 εκ ευρω για τη συντηρηση του Ανατολικου τμηματος της Εγνατιας Οδου

Αφορά συντηρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια τόσο στην Εγνατία όσο και τους κάθετους άξονές της, όπως αυτός της Νυμφαίας

Διπλό διαγωνισμό προκήρυξε η Εγνατία Οδός Α.Ε., για να συνεχίσει και για τα επόμενα δύο χρόνια τη συντήρηση και λειτουργία του βασικού άξονα και των καθέτων της, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 140 εκατ. ευρώ.

Για το ανατολικό τμήμα της Εγνατίας, που ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κλειδιού στη Θεσσαλονίκη και καταλήγει στους Κήπους, και περιλαμβάνει τους κάθετους άξονες Λαγκαδάς – Προμαχώνας, Αξιός/Χαλάστρα – Εύζωνοι και Νυμφαίας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65 εκ. ευρώ.

Η σύμβαση θα είναι διάρκειας δύο ετών, με την χρηματοδότηση του έργου να προέρχεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι δύο διαγωνισμοί αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθούν στις 23 Απριλίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 30 Απριλίου.

Ποια τμήματα της Εγνατίας θα επισκευαστούν

Οι δημοπρατούμενες εργασίες αφορούν στη συντήρηση, λειτουργία και βελτίωση όλων των έργων Πολιτικού Μηχανικού και Η-Μ εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρόμου και των καθέτων αξόνων του – ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων – για 24 μήνες στα παρακάτω τμήματα:

  • Τμήμα της Εγνατίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Α2) από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) 17 Κλειδίου μέχρι πριν το Τελωνείο Κήπων μήκους περίπου 368,7 χλμ.
  • Στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού, «Α/Κ Αξιού/Χαλάστρας – Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων» μήκους περίπου 59,9 χλμ. της Εγνατίας Οδού
  • Στον Κάθετο Άξονα «Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα» συνολικού μήκους περίπου 95,5 χλμ. της Εγνατίας Οδού
  • Στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» συνολικού μήκους περίπου 21,9 χλμ. της Εγνατίας Οδού

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή των Περιφερειών Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Οι εργασίες που θα γίνουν

Το Αντικείμενο των εργασιών της παρούσας εργολαβίας όσον αφορά τη Λειτουργία και Συντήρηση περιλαμβάνει:

  1. τις εργασίες τεχνικής αστυνόμευσης που αφορούν την επιθεώρηση της οδού ανά τακτά διαστήματα για την επισήμανση φθορών και τον εντοπισμό επικείμενων κινδύνων για τους χρήστες
  2. τις εργασίες της προληπτικής και της στοιχειώδους συντήρησης οδού και σηράγγων μετά των εργασιών καθαριότητας –περιβαλλοντικής διαχείρισης, που κατά κανόνα πρέπει να εκτελούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή εκτάκτως στo πλαίσιo της απρόσκοπτης λειτουργίας της οδού
  3. τις εργασίες της προληπτικής και της στοιχειώδους συντήρησης Η/Μ εγκαταστάσεων της οδού, των σηράγγων, των κτιρίων και των λοιπών υποδομών της οδού
  4. επιλεγμένες εργασίες κύριας («βαριάς») συντήρησης, που αφορούν κυρίως ανακατασκευή οδοστρωμάτων, προστασία και δομική επισκευή και ενίσχυση τεχνικών και γεωτεχνικών έργων, αντικατάσταση εξοπλισμών Η/Μ.
  5. τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, που ενδεικτικά περιλαμβάνει τον έλεγχο της κυκλοφορίας στις σήραγγες και στα λοιπά τμήματα της οδού, περιπολίες ασφαλείας, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, αποχιονισμό, ασφάλεια σηράγγων, τεχνική υποστήριξη λειτουργίας οδού κτλ.
  6. εργασίες βελτίωσης για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας της οδού και την αναβάθμιση της παρεχόμενης προς τους χρήστες άνεσης και ασφάλειας, που αφορούν ενδεικτικά τη συμβατική και ηλεκτρονική σήμανση, την αναδιαγράμμιση, τα δίκτυα επικοινωνιών, την εποπτεία και διαχείριση κυκλοφορίας με τηλεματικά μέσα, τον εξοπλισμό ασφαλείας σηράγγων, την αναβάθμιση χώρων στάθμευσης και αναψυχής, τον εξοπλισμό, μετρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις χαρακτηριστικών της οδού, υποδομών και κυκλοφορίας, τους σταθμούς ανεφοδιασμού / αποχιονισμού κτλ.

Η Εγνατία Οδός ΑΕ διατηρεί το δικαίωμα για λόγους απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας της οδού:

  • Να προβαίνει σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις και αιτιολογημένα, σε εργασίες και αποκατάσταση βλαβών, που ενδέχεται να απαιτηθούν στην περιοχή του έργου, με δικά της μέσα ή δίνοντας εντολή σε άλλους Αναδόχους Συντήρησης, που εργάζονται σε άλλα οδικά τμήματα της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων.
  • Να δίνει εντολή στον Ανάδοχο να εκτελεί εργασίες συντήρησης και λειτουργίας σε άλλα τμήματα της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων, καθώς και σε οδικά δίκτυα τα οποία λειτουργούν ως εναλλακτικά ή υποστηρικτικά ή γενικά δίκτυα τα οποία άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετούν ή συνδέονται με την Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.