Απροστατευτοι απεναντι στον κορωνοιο οι λογιστες – φοροτεχνικοι

Ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανωτέρας βίας

Θεόδωρος Σαββάκης, πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης

«Μεγάλα τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης όλων των επιχειρήσεων• ας  τα ξανασκεφτεί το οικονομικό επιτελείο και ας γίνουν πιο γενναιόδωροι και πραγματιστές»

Με τις δικές τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών εν μέσω της περιόδου κρίσης του κορωνοϊού επανήλθε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια δύο αντίστοιχων επιστολών που προηγήθηκαν και αφορούσαν στην αναγκαία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω του κορωνοϊού ότι δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται υπό κανονικές συνθήκες εφ’ όσον προκύψει θέμα ασθένειας ή καραντίνας λόγω του ιού και στο αίτημα μεταφοράς της καταληκτικής ημερομηνίας όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων για την διαφύλαξη της υγείας των εμπλεκομένων, αλλά και την καθολική εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης καθολικά και με αυτοματοποιημένο τρόπο και όχι ανά κλάδο και ανά περιοχή.

Στην τελευταία ωστόσο αυτή επιστολή η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εξειδικεύει τα θέματα τα οποία όπως κρίνει απαιτούν άμεσης νομοθετικής διευθέτησης, μεταξύ των οποίων την πρόβλεψη αδειών ασθενείας των λογιστών και φοροτεχνικών με ταυτόχρονη παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων πελατών που εξυπηρετούν, την παύση έκδοσης και αποστολής προστίμων μέχρι το τέλος της κρίσης, καθώς και μία σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης του κλάδου, μεταξύ των οποίων η σχετική μέριμνα ώστε μην χαθούν σε περίπτωση καθυστερήσεων οι 120 δόσεις (και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις) τόσο σε ασφαλιστικά όσο και σε φορολογικά ληξιπρόθεσμα χρέη.

«Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών παραμένει στην κυριολεξία απροστάτευτος απέναντι στην πανδημία»

Μάλιστα όπως σαφώς επισημαίνεται στην σχετική επιστολή ζητείται η καθολική εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ασχέτως αν βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, γεγονός που επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης.

Ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε πως οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί αποτελούν τον πυλώνα της φορολογικής μηχανής υπενθυμίζοντας επίσης πως «οι λογιστές στα χρόνια της κρίσης και της φορολογικής μεταρρύθμισης ήμασταν ο κύριος πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων και του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μεταπηδήσει στην ψηφιακή εποχή και μάλιστα δίχως κόστη, τα οποία απορροφήσαμε εμείς οι ίδιοι».

Στην πανδημία αυτή ωστόσο ο κλάδος τους παραμένει απροστάτευτος, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων για την προστασία τόσο των ιδίων όσο και των εργαζομένων τους καθώς και το ότι μέχρι στιγμής παραμένουν εκτός της λίστας των «πληγέντων επαγγελμάτων».

Όπως εξήγησε η υφιστάμενη λειτουργία των γραφείων γίνεται με εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών, αλλά και προσωπικό ασφαλείας, ωστόσο τα θέματα δημόσιας υγείας που ανακύπτουν όπως για παράδειγμα από την παραλαβή τιμολογίων και λοιπών εγγράφων των επιχειρήσεων είναι πολλά.

Ο κ. Σαββάκης στάθηκε στο χρόνιο αίτημα του κλάδου που αφορά στο να υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανωτέρας βίας. « Αν αρρωστήσει κάποιος λογιστής και δεν πάει στο γραφείο του, όλοι οι πελάτες του είναι ξεκρέμαστοι. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα πρόστιμα να τα πληρώσει ο ίδιος καθώς πρόκειται για δική του ευθύνη» εξήγησε, κάνοντας λόγο για ένα πολύ κρίσιμο γεγονός για τις τρέχουσες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να ανασταλούν. «Ο λογιστής είναι ο πρώτος που πάει σε μια επιχείρηση και ο τελευταίος που φεύγει. Απορροφά πολλά από τα τρέχοντα και αυτό συνυφαίνεται με κόστη και άγχος για τα οποία δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη σε περίπτωση που αρρωστήσει και δεν μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες του» επεσήμανε υπενθυμίζοντας πως οι ίδιοι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αναλάβουν την διεκπεραίωση των νέων μέτρων που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Έμμεσα ή άμεσα όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημία»

Κληθείς να σχολιάσει και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη «διάσωση» της ελληνική οικονομίας διερωτήθηκε ως προς τον διαχωρισμό των «πληγέντων» και μη επιχειρήσεων, για να τονίσει πως «έμμεσα ή άμεσα όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημία, πλην των μεγάλων σούπερ μάρκετ, που ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις κερδοσκοπούν».

Υπό την λογική αυτή χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως «μικρά» εξηγώντας πως αυτά αντιστοιχούν στο μόλις 1% του εγχώριου ΑΕΠ, την ώρα που αντίστοιχα μέτρα στη Μεγάλη Βρετανία αγγίζουν το 15%, στην Ισπανία και την Ιταλία το 20% και στην Τουρκία το 10% του ΑΕΠ.

«Καταλαβαίνετε μέσω των παραδειγμάτων αυτών ότι τα δικά μας μέτρα είναι ελάχιστα για να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των ζημιών και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, είτε αυτές έχουν πληγεί άμεσα είτε έμμεσα» υπογράμμισε καλώντας το οικονομικό επιτελείο να ξανασταθμίσει τόσο τις πληγείσες περιοχές και επιχειρήσεις και να λάβουν μέτρα όντας πιο «γενναιόδωροι και πραγματιστές, ώστε οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν και την επόμενη της κρίσης ημέρα να είναι ικανές να παράξουν, να εξυπηρετήσουν και να φτιάξουν την οικονομία της χώρας».

Εμμένοντας στα μεγέθη των υπολοίπων χωρών ο κ. Σαββάκης έκανε λόγο για μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης, υπενθυμίζοντας επίσης και το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 35 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξηγώντας πως τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «θα πρέπει να πέσουν στην αγορά».

Εν αναμονή περαιτέρω διευκρινήσεων σχετικά με τα ανακοινωθέντα μέτρα ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία, ηρεμία και «τάξη στην οικονομία ο καθένας προς το μέγεθός του» ώστε όπως εξήγησε «να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε την επόμενη ημέρα».

Οι προτάσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

1. Να υπάρξει διευκρίνηση της κυβέρνησης για την αναστολή ή μη της λειτουργίας των λογιστικών γραφείων κατά την διάρκεια της κρίσης.

2. Να διευκρινιστεί τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ (κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα) και μία εξ’ αυτών συγκαταλέγεται στην αναστολή λειτουργίας. (π.χ. υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν και λιανική και χονδρική). Τα επαγγέλματα πρέπει να χαρακτηρίζονται με περιγραφή και όχι με ΚΑΔ γιατί πολλοί ΚΑΔ πιθανόν να μην είναι ενημερωμένοι στις ΔΟΥ.

3. Άμεση νομοθετική διάταξη που να προβλέπει άδειες ασθενείας Λογιστών – Φοροτεχνικών, με ταυτόχρονη παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των πελατών που εξυπηρετούν. (Φυσικά εννοείται και ανάλογη πρόβλεψη στην περίπτωση θανάτου).

4. Να υπάρξει κατ’ επείγουσα ειδική μέριμνα για συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίοι είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι, καρδιοπαθείς, έχουν νεφρική ανεπάρκεια με συχνές αιμοκαθάρσεις αλλά και αρκετοί καρκινοπαθείς. Στο δημόσιο, και πολύ σωστά, υπήρξε ήδη τέτοια μέριμνα για τους υπαλλήλους του.

5. Να δοθεί εντολή στις Υπηρεσίες για παύση έκδοσης και αποστολής προστίμων μέχρι το τέλος αυτής της κρίσης. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αναστολής ελέγχων επιχειρήσεων για κάποιο διάστημα σε συνδυασμό με τις παρακάτω προτάσεις του Ν. 4174/2013.

6. Η εξουσιοδότηση που θα γίνεται μέσα από τη διαχείριση λογαριασμού του φορολογουμένου, στο TAXISnet να έχει ισχύ για τις ηλεκτρονικές εργασίες στις υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κλπ.).

7. Κατάργηση των προστίμων σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων, ενώ έχει προηγηθεί εμπρόθεσμη αρχική.

8. Πέρα από την άμεση παράταση όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, κλπ.) όπως ήδη έχουμε αιτηθεί, παράταση και των καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών, των υποβολών προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, του 20-ημέρου για την υποβολή των υπομνημάτων (από την ημερομηνία επίδοσης των σημειωμάτων)

9. Προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Ν. 4174/2013:

i. Να παραταθεί η προθεσμία του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν.4174/2013 για τριάντα (30) ημέρες. Ειδικότερα ο φορολογούμενος στον οποίο είτε έχει κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου είτε πρόκειται να του κοινοποιηθεί, εντός του διαστήματος που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης του ιού COVID-19, να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις του εντός πενήντα (50) ημερών από την κοινοποίηση της έγγραφης γνωστοποίησης.

ii. Να παραταθεί η προθεσμία του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 63 του Ν.4174/2013 για τριάντα (30) ημέρες. Ειδικότερα ο φορολογούμενος στον οποίο είτε έχει κοινοποιηθεί πράξη προσδιορισμού φόρου είτε πρόκειται να του κοινοποιηθεί, εντός του διαστήματος που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης του ιού COVID-19, να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης ή από τη συντέλεση της παράλειψης.

10. Μέτρα οικονομικής στήριξης του Κλάδου.

i. Οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται αυτήν την περίοδο από 1η Μαρτίου και μετά (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους) να εξεταστούν διαφορετικά. Όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν άμεσα σε όλες τις πληρωμές. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθούν για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατάσεις πληρωμών ή και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις και χωρίς επιβαρύνσεις με επιτόκια.

ii. Πρόγραμμα επιχορήγησης προσωπικού λογιστικών γραφείων (ασφαλιστικές και άλλες εισφορές) σε περίπτωση που τελικά τα λογιστικά γραφεία παραμείνουν ανοιχτά προς εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Κράτους.

iii. Να διευκολυνθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι δυσκολίες καταβολής του δώρου Πάσχα και οι ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που συνεχίζει η ίδια δύσκολη κατάσταση.

iv. Μέριμνα για μην χαθούν σε περίπτωση καθυστερήσεων οι 120 δόσεις (και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις) τόσο σε ασφαλιστικά όσο και σε φορολογικά ληξιπρόθεσμα χρέη.

v. Παράταση της τρέχουσας πληρωμής του ΕΦΚΑ της 20/3 διότι θα «πετάξει» απ’ έξω πολλές ρυθμίσεις 120 δόσεων.

vi. Μείωση προμηθειών από ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και συναλλαγές με χρήση POS για την αποφυγή χρήσης φυσικού χρήματος.

vii. Δημιουργία προγράμματος επιδότησης κόστους για την προώθηση της τηλεργασίας από το σπίτι (αγορά laptop, διότι μπορούν να μεταφέρονται, μείωση κόστους σύνδεσης στο internet, λογιστικών προγραμμάτων και λοιπού λογισμικού τηλεργασίας). Μπορεί αυτό να επιτευχθεί να γίνει και με την μέθοδο υπεραποσβέσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.