Τηλεκπαιδευση εντος της εβδομαδας στα προπτυχιακα του ΔΠΘ

Μόλις 78 οι εναπομείναντες εστιακοί φοιτητές στην Κομοτηνή

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας ΔΠΘ

«Στα τμήματα που δεν έχουν εργαστήρια, νομίζω ότι καλύπτεται η ύλη και θα μπορέσουμε να πάμε κανονικά σε εξεταστικές»

Κλειστό παραμένει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατόπιν εφαρμογής των μέτρων πρόληψης της πολιτείας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  Στο εν λόγω πλαίσιο, το ΔΠΘ έχει σχεδιάσει τις κατάλληλες λύσεις έτσι ώστε το εκπαιδευτικό έργο να συνεχισθεί με τρόπο λειτουργικό και αποδοτικό.

Έτσι, εισαγάγει την μέθοδο τηλεκπαίδευσης και στο προπτυχιακό του πρόγραμμα, πέραν του μεταπτυχιακού που έως τώρα είχαμε δει.

Η Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, επεσήμανε αρχικά πως με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Δημοκρίτειο ενημέρωσε αμέσως τους φοιτητές, εκδίδοντας ένα πολύ σαφές κείμενο οδηγιών. Επί τη ευκαιρία διατέθηκε η γραμμή 11314 για έκτακτα περιστατικά που αφορούσαν τον κορωνοϊό.

Όσο για την τηλεκπαίδευση, η ίδια σημείωσε  πως η  εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν είναι κάτι  καινούργιο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιείται στα μεταπτυχιακά προγράμματα.  Στο πλαίσιο δε της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων,  η εξ αποστάσεως πλατφόρμα όσον αφορά στα μεταπτυχιακά δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και από τμήματα που δεν την  χρησιμοποιούσαν  ήδη, ενώ για το προπτυχιακό πρόγραμμα, η αντιπρύτανης γνωστοποίησε δύο παρεχόμενες δυνατότητες. Η μια αφορά το e-class που  είναι μια πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης που περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά μαθημάτων τόσο προπτυχιακών, όσο και μεταπτυχιακών, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι 37.000 φοιτητές.

Τηλεκπαίδευση μέσω “business skype”

Το άλλο σκέλος της τηλεκπαίδευσης θα τρέξει με το “business skype”,  ένα διαδεδομένο εργαλείο τηλεδιασκέψεων που μπορεί να «σηκώσει» μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.  «Το υπολογιστικό μας κέντρο καταλαβαίνετε ότι θα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κατανείμει τις αίθουσες με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μην πέσουν πολλά μαθήματα ταυτόχρονα, κάτι που ενέχει το ρίσκο να μπλοκάρει το σύστημα και να μην μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Είμαι όμως πεπεισμένη κρίνοντας από την έως τώρα λειτουργία του υπολογιστικού μας κέντρου ότι αυτό θα πάει περίφημα και ότι η οργάνωση θα είναι τέτοια, που πραγματικά τα μαθήματα με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθούν χωρίς πρόβλημα», τόνισε η κ. Γαβριηλίδου, γνωστοποιώντας παράλληλα πως τα μαθήματα αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας.

Σχετικά με την φυγή των φοιτητών, η ίδια επιβεβαίωσε πως ο αριθμός των εναπομείναντων είναι μικρός. «Το Δημοκρίτειο έχει αδειάσει. Αυτή τη στιγμή από τους εστιακούς μας φοιτητές στην Ξάνθη έχουν μείνει μόνο 80 και στην Κομοτηνή 78. Εκτός από αυτό, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παραμείνει στα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρύτανης.

Δεν αναμένεται να ανακύψουν ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με την εξεταστική

Όσον αφορά στην εξεταστική, η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως ακριβώς για να μην έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων, επιλέχθηκε ο τρόπος της τηλεκπαίδευσης ούτως ώστε να καλυφθεί η ύλη.  «Είναι μια νέα συνθήκη στο προπτυχιακό κομμάτι της διδασκαλίας και βέβαια να θυμίσω ότι κανονικά στα προπτυχιακά δεν επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση αλλά ακριβώς επειδή είναι έκτακτη συνθήκη, γι’ αυτό και υπήρξε και η προτροπή από το Υπουργείο Παιδείας να την υιοθετήσουμε. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, ενώ οι νεότεροι είναι πιο εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες. Στα τμήματα που δεν έχουν εργαστήρια, νομίζω ότι καλύπτεται η ύλη και θα μπορέσουμε να πάμε κανονικά σε εξεταστικές» επεσήμανε η ίδια.

Σχετικά με τα τμήματα στα οποία περιλαμβάνονται εργαστήρια, όπου ενδεχομένως να ανακύψει κάποιο πρόβλημα, εκεί θα ζητηθεί ένα πλάνο σχετικά με το πώς σκέφτονται να καλύψουν όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο δεν πραγματοποιούνται τα εργαστήρια. «Σε κάθε περίπτωση μια από τις συστάσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο είναι η μείωση της ύλης, άρα λοιπόν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο λειτουργικά και σε συνάρτηση και με τις γνώσεις που πρέπει να έχουν οι φοιτητές. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές, λειτούργησε όλο το σύστημα και από την πλευρά του Υπουργείου αλλά και από αυτή του Πανεπιστημίου με πολύ μεγάλη επάρκεια», αξιολόγησε η κ. Γαβριηλίδου.

Ακόμη, υπενθύμισε πως με τη σύνδεση VPN, οι φοιτητές μπορούν να συνδεθούν μέσω του λογαριασμού του πανεπιστημίου και από το σπίτι τους, έχοντας πρόσβαση σε ό, τι ηλεκτρονικό υπάρχει στις βιβλιοθήκες.

Έρχεται νέος κύκλος πιστοποιήσεων

Τέλος η κ. Γαβριηλίδου αναφέρθηκε και στις πιστοποιήσεις των τμημάτων του ΔΠΘ εξηγώντας πως στην πρώτη φάση των κύκλων πιστοποίησης είχαν πιστοποιηθεί 6 τμήματα και αυτά ήταν το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, οι  Μηχανικοί Περιβάλλοντος, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το τμήμα Μοριακής Βιολογίας, ενώ  εκκρεμούν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και η Νομική.

Έχει δε εκδοθεί καινούργια πρόσκληση η οποία λήγει τον Απρίλιο και ενδεχομένως να πάρει και μια μικρή παράταση λόγω κορωνοϊού, στο πλαίσιο της οποίας όλα τα υπόλοιπα τμήματα πλην των τριών τμημάτων που έχουν προκύψει απο την κατάτμιση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, αναμένεται να ενταχθούν.

Εξηγώντας περαιτέρω το ζήτημα της πιστοποίησης, η κ. Γαβριηλίδου διευκρίνησε πως πιστοποιημένο είναι το τμήμα στο οποίο οι φοιτητές του μπορούν να πηγαίνουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, ενώ ένα τμήμα που δεν είναι πιστοποιημένο δεν είναι βέβαιο ότι οι απόφοιτοί του γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές αλλού. Επίσης, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του. Ακόμη, ένα μη πιστοποιημένο τμήμα μπορεί με απόφαση υπουργού να μην μπορεί πια να δεχτεί νέους φοιτητές. «Δεν το έχουμε δει, δεν το ευχόμαστε και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα συμβεί σε κανένα από τα τμήματα του Δημοκριτείου», είπε καταληκτικά η αντιπρύτανης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.