«Ζωη ειναι… Διαφορετικοτητα και Ισοτητα»

Πως διαπραγματεύονται τις έννοιες οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του project «Ζωή είναι»

Συνθέτοντας την ομάδα της διαφορετικότητας και ισότητας, έγινε αντιληπτό πως οι όροι αυτοί δεν αναφέρονται μόνο σε μία ομάδα ατόμων, αλλά σε όλες. Όλοι, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν απ’ τους άλλους, χαρακτηριστικά για τα οποία στοχοποιηθήκαν ή και απομονώθηκαν.

Σήμερα, το να είναι κάποιος διαφορετικός, σε πολλές περιπτώσεις, τον καθιστά υποδεέστερο καθώς οι άνθρωποι έχουν μάθει να φοβούνται το ανόμοιο και να υποτάσσονται σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Γιατί όμως το διαφορετικό να είναι η απόσταση και όχι η γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους;  Είναι γεγονός ότι η διαφορετικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισότητα, καθώς όταν επέλθει η αποδοχή προς το διαφορετικό μέσα από την κοινωνία, θα υπάρξει ισότητα τόσο σε φυλετικό, όσο και σε κοινωνικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο.

Η Ζωή είναι διαφορετική και άρα ίση…

Ο ορισμός της έννοιας «διαφορετικότητα», όρος συχνός αλλά και περίπλοκος, αναφέρεται στη μοναδικότητα κάθε ατόμου και στην αναγνώριση των προσωπικών χαρακτηριστικών του. Περικλείει τις διαστάσεις της φυλής, της εθνικότητας, του φύλου, των σεξουαλικών προτιμήσεων, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, της ηλικίας, των σωματικών ικανοτήτων, της θρησκείας ή άλλων πεποιθήσεων. Από την άλλη, η ισότητα αναφέρεται στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών του κάθε ατόμου, ασχέτως προελεύσεως, τρόπου ζωής και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.

Βασική, αν και όχι αυτονόητη, συνθήκη της σύγχρονης πραγματικότητας, λοιπόν, κάποιος διαφορετικός δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άνιση μεταχείριση του ή την καταπάτηση των κοινωνικών και ατομικών του δικαιωμάτων,. Αν άρουμε το ασφυκτικό πλαίσιο της κανονικότητας θα δούμε πως η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που αφαιρεί, αλλά προσθέτει. Θα παρατηρήσουμε πως η εξέλιξη, ατομικά ή κοινωνικά, έγκειται σε εκείνη ακριβώς τη μοναδικότητα που όλοι φοβούνται.  

Κοιτάζω αλλιώς…

Στόχος της ομάδας είναι, αφενός η αναγνώριση των εκφάνσεων της διαφορετικότητας, και αφετέρου του αμοιβαίου σεβασμού για τις εναλλακτικές άξιες. Έπειτα είναι η ανάδειξη των βιωμάτων και η συνειδητοποίηση των προσωπικών πεποιθήσεων-αντιλήψεων, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από το τι ορίζει η κοινωνία ως φυσιολογικό ή συνηθισμένο. Βασικότερος, όμως, στόχος είναι να αποκτηθεί μια εναλλακτική-νέα οπτική, για τη θέση του κάθε ατόμου στο κόσμο σε σχέση τόσο με τους άλλους, όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Δεν καταλαβαίνω ξένος τι σημαίνει, από το ίδιο υλικό όλοι είμαστε φτιαγμένοι. Τι μαύροι, τι λευκοί, κίτρινοι, τι πάει να πει, η εμφάνιση αλλάζει η ουσία είναι κοινή. Ομοφυλόφιλοι ανάπηροι αθίγγανοι πρεζόνια, ο ρατσισμός είναι αυτός που σπέρνει την διχόνοια» (Στίχοι τραγουδιού «Ζωή είναι…» για την ομάδα Διαφορετικότητα και Ισότητα).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.