«Ζωη ειναι… Φροντιδα Εαυτου και Αλλου»

Πως το ερμηνεύουν οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του project «Ζωή είναι»

Τα τελευταία χρόνια λόγω των υποχρεώσεων, το άγχος και τη ρουτίνα που κατακλύζουν την καθημερινότητα σου και των «σημαντικών άλλων» που είναι δίπλα σου, η φροντίδα του εαυτού σου όσο και των υπολοίπων ανθρώπων είναι μια συνήθεια που πιθανόν αμελείς. Θυμήσου λοιπόν, πότε φρόντισες τελευταία φορά πραγματικά τον εαυτό σου και πότε τον διπλανό σου;

«Σε φροντίζεις;»

Φροντίδα «εαυτού», «αυτοβοήθεια», «αυτοβελτίωση». Η έννοια αυτή γίνεται φανερή με ποικίλους τρόπους. Μέσω της «βελτίωσης του σώματος», που σχετίζεται με τη γυμναστική, τη σωστή διατροφή, τον καλό ύπνο και την εξωτερική περιποίηση. Επίσης, το να διατηρείς την «ψυχική» σου ηρεμία και υγεία, το να «καλλιεργείς το πνεύμα» σου μέσω της ενημέρωσης, των βιβλίων, της εκπαίδευσης είναι αξίες βασικές για να μπορέσεις και εσύ να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Μην το αμελείς λοιπόν. Θα σε βοηθήσει αρκετά. Και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε γεμίζει, σκέψου τι σε κάνει να ηρεμείς σε δύσκολες στιγμές και τι σε κάνει να βλέπεις τη ζωή λίγο πιο «θολά». Μια βόλτα στην θάλασσα, ένα ζεστό μπάνιο, μια κουβέντα με τον κολλητό σου, ένα ξέσπασμα γεμάτο κλάμα που ηρεμεί στο τέλος την ψυχή σου. Έχεις και εσύ τον «ιδιαίτερο», «δικό σου» τρόπο να σε προσέχεις.

«Μοίρασε φροντίδα και στον άλλον»

Η ετοιμασία ενός δείπνου για τους φίλους ή το ταίρι σου, ο «εθελοντισμός», ένα χέρι «βοήθειας» στον συγγενή που έχει ανάγκη ή ακόμα και η «προσφορά», περιττών για σένα, ρούχων σε άτομα που το χρειάζονται, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν για το πως ο καθένας έχει την ικανότητα να ενδιαφερθεί για τον συνάνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά και εσύ, όπως και όλοι οι άνθρωποι γύρω σου, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, έχεις προσφέρει τη βοήθειά σου. Πολλές φορές «χωρίς να γίνεται αντιληπτό». Άλλωστε, αυτή είναι η μαγεία του να φροντίζεις τον πλησίον.

«Η προσωπική εξέλιξη σε βοηθάει να φροντίζεις τους ανθρώπους σου»

Άμα ξεκινήσεις να κάνεις μερικά, απλά καθημερινά, μικρά βήματα καταλήγεις να αγαπάς με ένα υγιές τρόπο τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση αφήνοντας πίσω τον «περιττό» εγωισμό που είχες, καταλήγεις να φροντίζεις, να αγαπάς και να μεριμνείς για τους υπόλοιπους. Κάνε λοιπόν πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά και μην φοβάσαι να λες «όχι» σε ό, τι δεν σε καλύπτει. Μην αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγχεις. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από την «αρνητικότητα», βάζοντας τις δικές σου ανάγκες σαν προτεραιότητα.                                 

Όταν, λοιπόν, καταφέρεις να βρεις τον μοναδικό για εσένα τρόπο φροντίδας εαυτού,  αν δεν τον έχεις ήδη βρει, θα καταφέρεις να ανακαλύψεις τη δύναμη που κατέχεις να φροντίσεις όσους σε χρειάζονται. Είσαι ικανός να καταφέρεις πολλά. Πίστεψέ το και κάνε το.

«Αν έχεις να διαλέξεις έναν δρόμο στη ζωή, θα ήταν γεμάτος γέλιο, γνώση και στοργή.
Μπορεί να έρθουν όμως και δύσκολες στιγμές που αφήνουν τραύματα, απώλειες, πληγές.
Πάντα όμως έχεις την επιλογή, τη θέληση, την γνώση να κάνεις την αρχή για μια ανεξάρτητη ζωή». (Στίχοι τραγουδιού «Ζωή είναι…»).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.