Χαραλαμπος Ιορδανου, Ομοσπονδιακος προπονητης μπαντμιντον ΑΣ Δημοκριτειο

«Γύρω στα 100 άτομα ασχολούνται συστηματικά με το μπάντμιντον στην Κομοτηνή»

«Το άθλημα βοηθά σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες»

 

«Μεγάλος σπόνσορας του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι οι γονείς»

 
Ο Χαράλαμπος Ιορδάνου αποτελεί συνώνυμο του Badminton στην Κομοτηνή, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση του αθλήματος και κυρίως στη σωστή μεταλαμπάδευση γνώσεων στις νέες γενιές αλλά και εντός του Πανεπιστημίου.
 
Το Badminton ή αλλιώς η αντιπτέριση καθιερώθηκε ως ολυμπιακό άθλημα στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992, ενώ σύμφωνα με τους ιστορικούς έλκει τις ρίζες του από τα αρχαία χρόνια.  Στην Ελλάδα το Badminton έκανε την εμφάνισή του το 1988 και μάλιστα ξεκίνησε από την Κομοτηνή, με πρωτοβουλία δύο καθηγητών των τότε ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, των κ.κ. Παναγιώτη Αντωνίου και Στεπάν Παρτεμιάν.
 
Η Κομοτηνή λοιπόν αποτέλεσε την αρχή του αθλήματος στην Ελλάδα, όπου και δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ατόμων που έβρισκε την ιδέα του αθλήματος ελκυστική και έτσι «μεταφέρθηκε» σε όλη την χώρα.
 
Με σεβασμό στην ιστορία του αθλήματος και στις ρίζες του, ο Ομοσπονδιακός προπονητής του Α.Σ. Δημοκριτείου μίλησε στον «ΠτΘ» για τις προπονήσεις, για τους αγώνες των αθλητών του ενώ αποκάλυψε πως περίπου 100 μικροί αθλητές ασχολούνται αυτήν την στιγμή στην πόλη μας με το άθλημα.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…
 

«Δουλεύουμε με ομαδοκεντρικό τρόπο και έρχονται νέοι αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς»

 
ΠτΘ: Βρισκόμαστε στο κλειστό γυμναστήριο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Τι γίνεται εδώ και γενικά πού πραγματοποιούνται οι προπονήσεις;
Χ.Ι.: Εδώ είμαστε 3 φορές την εβδομάδα συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Στεγαζόμαστε με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου και ευχαριστούμε για αυτό ιδιαίτερα την κ. Λιβεριάδου. Έχουμε στις τάξεις μας διάφορες ηλικίες και συγκεκριμένα από προσχολική ηλικία μέχρι γυμνάσιο. Δουλεύουμε με ομαδοκεντρικό τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να εντάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν έχουμε κλειστά τμήματα. Ανάλογα με την στόχευση του κάθε τμήματος δουλεύουμε αντίστοιχα.  Έχουμε αθλητές στο ανδρικό τμήμα και πρωταθλητές που είναι στο ΤΕΦΑΑ που συμβάλλουν στην καλύτερη προπόνηση. Τα τμήματα ενηλίκων στεγάζονται στο κλειστό του ΤΕΦΑΑ.  Επιπλέον έχουμε και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και με ικανοποίηση μπορώ να πω πως έχουν ενταχθεί αρκετά παιδιά, γιατί το άθλημα βοηθά στη συγκέντρωση και είναι ευχάριστο.
 
«Οι γυμναστές αξιοποιούν το υλικό που υπάρχει και προβάλλουν το άθλημα στους μαθητές»
 
ΠτΘ: Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε γίνει προσπάθεια ανάδειξης πολλών Ολυμπιακών Αθλημάτων. Αξιοποιήθηκαν καθόλου όλα αυτά που είχαν γίνει τότε ως προς την ανάδειξη του αθλήματος;
Χ.Ι.:  Μιλώντας συγκεκριμένα για την πόλη μας, στην Κομοτηνή έρχονται παιδιά που δεν γνώριζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι γυμναστές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αξιοποιούν πλήρως το υλικό που υπάρχει στα σχολεία ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και σχολικό πρωτάθλημα το προσεχές διάστημα. Σε όλη τη χώρα σημειώνεται εμφανή ανάπτυξη, έχουμε ομάδες στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κω γιατί πολλοί γυμναστές αξιοποιούν το υλικό που υπάρχει στα σχολεία και ήταν προσφορά από τους Αγώνες του 2004.
 

«Κάθε ομάδα με οικονομική υγεία μπορεί να έχει επιτυχημένη δραστηριότητα»

 
ΠτΘ: Βλέπουμε όμως και μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες από τους αθλητές σας. Σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε και πώς καλύπτονται τα έξοδα;
Χ.Ι.: Προσφάτως γυρίσαμε από το Λαύριο, όπου αγωνίστηκαν οι κατηγορίες Κ15 και Κ19 . Συμμετείχαμε με λίγους αθλητές αφενός λόγω του μεγάλους κόστους αφετέρου διότι στοχεύσαμε σε άλλα πρωταθλήματα. Το γεγονός όμως ότι συμμετείχαν 4 αθλητές στην Αθήνα είναι σημαντικό. Όπως όλα τα αθλήματα βασιζόμαστε στην ευρεία βάση των ατόμων που έρχονται και παίζουν ώστε να είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Ο μεγάλος σπόνσορας του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι ο γονέας δυστυχώς. Όσο μεγαλώνει το παιδί, ο γονέας στηρίζει υλικοτεχνικά και όχι μόνο. Κάθε ομάδα με οικονομική υγεία μπορεί να έχει επιτυχημένη δραστηριότητα. Επίσης στο Λαύριο είχαμε και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Λυκείων, όπου υπήρχε αξιόλογη προσπάθεια και σημειώσαμε δύο εισόδους στην 8άδα. Είναι ένας θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχολούνται ακόμα πιο ενεργά.
 

«Κίνητρο για μένα η εξέλιξη που σημειώνεται στα παιδιά»

 
ΠτΘ: Ποιοι είναι στο πλευρό σας σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε;
Χ.Ι.: Όπως είπα σίγουρα η κ. Λιβεριάδου και γενικά η στήριξη του Δήμου είναι σημαντική ώστε να κάνουμε την δουλειά μας. Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής βοηθά καθώς το άθλημα ξεκίνησε από εδώ στα τέλη της δεκαετίας του 80΄ ενώ λειτουργούμε στο αθλητικό κομμάτι του αθλητικού σωματείου του Πανεπιστημίου, οπότε έχουμε τη στήριξη από εκεί.
ΠτΘ: Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έχουμε, ποιο είναι το μεγάλο σας κίνητρο για την διάδοση του αθλήματος στην πόλη της Κομοτηνής;
Χ.Ι.: Κίνητρο για μένα προσωπικά είναι  η εξέλιξη που σημειώνεται στα παιδιά. Έχουμε παιδιά που πρωταγωνιστούν . Μεγάλη μας βάση βέβαια είναι η μάζα, δηλαδή τα παιδιά και έχουμε γύρω στα 90-100 άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα. Αυτό προσωπικά μου δίνει δύναμη αλλά με γεμίζει και με ευθύνη για να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι.

 

«Η Κομοτηνή βρίσκεται σε πρωτοπόρα θέση στο άθλημα του παραμπάντμιντον»

 
ΠτΘ: Ας πάμε λίγο την κουβέντα στο κομμάτι του παραμπάντμιντον. Σας βλέπουμε να είστε και εκεί δραστήριος στον Ηρόδικο και να κάνετε εξαιρετική δουλειά. Πώς είναι εκεί η κατάσταση;
Χ.Ι.: Το μπάντμιντον έχει μπει επίσημα στο πρόγραμμα της Αναπηρίας.  Υπάρχει ένας αριθμός Ελλήνων αθλητών που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Η Κομοτηνή βρίσκεται σε πρωτοπόρα θέση.  Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην πόλη και οι  Ομοσπονδίες μας πίστωσαν με την αναγνώριση της τεχνογνωσίας που έχουμε αποκτήσει. Φορέας είναι ο Ηρόδικος και προσπαθούμε να κάνουμε παρουσίαση του αθλήματος σε κάθε ευκαιρία και έχουμε φέρει πολλά παιδιά κοντά στο άθλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.