Ορατη πλην μη εκτιμησιμη η οικονομικη ζημια του κορωνοιου

Πρωταγωνιστής η ατομική ευθύνη και στον τομέα της οικονομίας

Περικλής Γκόγκας,
«Θα έχουμε μερικές επιπτώσεις, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο σημαντικές ώστε να τις θυμόμαστε για χρόνια μετά από σήμερα»

 
Άγνωστο μέχρι στιγμής είναι το μέγεθος της οικονομικής επίπτωσης του κορωνοϊού, τα κρούσματα του οποίου, όπως διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται κλιμακωτά και στη χώρα μας.

«Σίγουρα θα δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα από τον ιό. Βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Αν τώρα υπάρξει μια πολύ μεγάλη ύφεση του ιού και εντός δύο εβδομάδων λήξει ο συναγερμός της πανδημίας, οι επιπτώσεις στην οικονομία, τουλάχιστον στη χώρα μας, θα είναι ελάχιστες», σημείωσε ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Περικλής Γκόγκας, μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Παρατηρητής 94 fm «Με το Ν και με το Β».

Σχετικά με τα στάδια που εικάζεται πως θα «πληγωθούν» κατά σειρά, ο ίδιος διευκρίνισε πως το πρώτο πλήγμα αφορά στη ρευστότητα. «Θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία θα μειωθούν σημαντικά τα έσοδά των επιχειρήσεων, οπότε θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό θα πρέπει να μην μετατραπεί σε πρόβλημα χρεωκοπίας για τις επιχειρήσεις αυτές, και να γίνει μη αναστρέψιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
 
Ακόμη, σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να υποστεί και η εφοδιαστική αλυσίδα, με τον κίνδυνο καταστροφής  σχέσεων που υπάρχουν και ισχύουν χρόνια στη δευτερογενή παραγωγή να είναι ορατός και να ξεπερνά ακόμη και το πρόβλημα του τουρισμού. «Για παράδειγμα, έχω κάποιον σταθερό προμηθευτή τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω ποιότητας και τιμής. Όταν αυτός αποκτήσει προβλήματα, θα αποκτήσω τόσο εγώ όσο και  όσοι βρίσκονται κάτω από μένα στην αλυσίδα αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παραλληλίζοντας την εν λόγω κατάσταση με ένα παιχνίδι ντόμινο.
 
Όσο για τα μέτρα που έχουν παρθεί στον δημόσιο τομέα, ο καθηγητής τόνισε πως αυτά δεν  υπάρχουν, διότι όπως εξήγησε οι αποφάσεις έχουν αφεθεί στις περισσότερες περιπτώσεις στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών. «Από κει και πέρα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μη φτάσουμε στο σημείο της Ιταλίας, που έχει κλείσει σχεδόν τα πάντα εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με όποια μέτρα ρευστότητας κριθούν απαραίτητα», επεσήμανε ο κ. Γκόγκας.
 
Σχετικά δε με το σενάριο της εξ αποστάσεως εργασίας, ο ίδιος ανέφερε πως «για πολλούς, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι πιθανώς εύκολο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο  γιατί μεταξύ άλλων χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για να αποκτήσει κάποιος τη δυνατότητα και την τεχνική, αλλά και για να εκπαιδευτεί και να δημιουργήσει τις εργασιακές σχέσεις τόσο  της αποτελεσματικότητας όσο και της τηλεργασίας».

Σε ό, τι αφορά την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν να αναστείλουν ή να αναμορφωποιήσουν τη λειτουργία τους, ο καθηγητής εξήγησε πως ό,τι αφορά στη βοήθεια δημιουργίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες, είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Το δημόσιο οφείλει εφόσον πολύ εύκολα μπορεί, να προχωρήσει στην  αναστολή κάποιων πληρωμών προς αυτό. Ακόμη, καλό θα είναι και οι επιχειρήσεις μεταξύ τους να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Να παγώσουν κάποιες τέτοιες δοσοληψίες που έχουν μεταξύ τους, γιατί για να μπορέσει να πληρώσει κάποιος, θα πρέπει και να εισπράττει.
 

Ανεξαρτήτως του ιού, η πτώση του ΑΕΠ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής

Σχετικά με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και οικονομολόγων που αφορούν στην παραδοχή ότι ως κράτος μέχρι στιγμής «διασωζόμαστε» διότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι πριν, ο ίδιος συμφώνησε πως σε πολλές βαθμίδες είμαστε ισχυρότεροι απ’ ό,τι ήμασταν, όχι μόνο πέντε χρόνια πριν, αλλά απ’ ό,τι ήμασταν δέκα ή δώδεκα χρόνια πριν την κρίση, προσθέτοντάς πως ποτέ πριν από την κρίση δεν είχαμε πλεονάσματα. «Ο δημόσιος τομέας δεν ήταν τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Όμως εδώ υπάρχει ένα “αστεράκι” που με ανησυχεί ιδιαίτερα και αφορά στη σημαντική πτώση του ΑΕΠ. Ίσως υπάρχει και ένα διαρθρωτικό δικό μας πρόβλημα. Από το 2015 ως το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν υπάρξει ο κορωνοϊός, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Φοβάμαι μήπως είναι κάποιο εγγενές πρόβλημα δικό μας πρόβλημα, ανεξάρτητο από τον ιό, το οποίο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με αφορμή τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 
Όσο για το πετρέλαιο, ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται  για ένα βασικό προϊόν για τις οικονομικές μελέτες για την πορεία της ανάπτυξης. «Στο πετρέλαιο είναι και λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί έχουμε έναν πόλεμο τιμών που γίνεται μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, γι’ αυτό και συμβαίνει αυτό. Από τη δική μου οπτική γωνία, πιστεύω ότι ευτυχώς έχουμε κι αυτό, γιατί φανταστείτε να είχαμε όλα αυτά και να είχαμε και την τιμή πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι. Πόσο χειρότερα θα ήταν όλα, από άποψη ρευστότητας, κόστους για την οικονομία, κλπ. Τουλάχιστον λίγο αυτό απαλύνει ένα μέρος του όλου προβλήματος, το οποίο υπάρχει», είπε εμφατικά ο κ. Γκόγκας.
 
Αναφορικά με κάποιες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την υφιστάμενη κατάσταση αποσκοπώντας στην αισχροκέρδεια, ο καθηγητής σχολίασε σχηματικά πως οι κρίσεις βγάζουν τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό μας. «Είναι σχετικά δύσκολο για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις αρχές να μπορέσουν να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους παντού. Άρα, θα πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε σε αυτό. Δεν χρειάζεται να υποστηρίζουμε όσους πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια, ακόμα και τεράστιες αυξήσεις που μπορεί να είναι νόμιμες σε μερικά πράγματα».
 
Κλείνοντας, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των πραγμάτων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πιστεύει ότι σε έναν μήνα όλα θα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητά τους. «Αυτός είναι και ο κύκλος που κάνουν όλες οι πανδημίες, απ’ ό,τι είδαμε στο παρελθόν. Οπότε ναι θα έχουμε μερικές επιπτώσεις, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο σημαντικές ώστε να τις θυμόμαστε για χρόνια μετά από σήμερα», είπε καταληκτικά ο κ. Γκόγκας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.