«Ζωη ειναι…Σχεσεις και Συναισθηματα»

Πως αντιμετωπίζουν τις έννοιες οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που συμμετέχουν στο project «Ζωή είναι»

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα

Οι ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, συναδελφικές έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι αυξημένες απαιτήσεις και ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν είκοσι χρόνια οικογένειες, να είναι αποστασιοποιημένες. Φιλίες, να είναι επιφανειακές και εφήμερες. Ερωτικούς δεσμούς, να ξεκινάνε μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό. Εργαζόμενους να «εγκλωβίζονται» στο χώρο εργασίας τους… Και όμως, αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν με τα καινούρια δεδομένα, παρ΄ όλα αυτά συχνά αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Οι σχέσεις, είναι δεσμοί που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Όλα είναι σχέσεις. Ένα άτομο έχει σχέση με τον/την σύντροφό, με τους κολλητούς, την οικογένεια, ακόμη και με τον περιπτερά της γειτονιάς του. Μέσα από τις σχέσεις εκφράζεται, επικοινωνεί, μοιράζεται, στηρίζει και στηρίζεται.

Το «εγώ» μέσα από τις συναισθηματικές σχέσεις

Αιώνες τώρα, οι άνθρωποι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται την προσωπική επαφή, την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση. Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης : « Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και αν μπορεί να μείνει μόνο του, τότε δεν είναι άνθρωπος, αλλά ζώο ή θεός».

Το συναίσθημα είναι αυτό που ένας άνθρωπος «αισθάνεται», όχι ως μια απλή αίσθηση αλλά ως κάτι βαθύ και εσωτερικό, το οποίο επιδρά στο σώμα και την ψυχή. Τα συναισθήματα του κάθε ατόμου λοιπόν καθορίζουν και το ποιος είναι. Οι σχέσεις και τα συναισθήματα συνδέονται άμεσα. Οι σχέσεις, επηρεάζουν τα συναισθήματά, αλλά και τα συναισθήματα επηρεάζουν τις σχέσεις.

Στην ζωή υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι, λοιπόν, έχουν την ανάγκη να μοιράζονται τα συναισθήματα αυτά. Πολλές φορές όμως, δεν το κάνουν, έτσι οδηγούνται στην απομόνωση και την μοναξιά. Είναι σημαντικό, για το κάθε άτομο, να είναι σε επαφή με τα συναισθήματα του, να μπορεί να τα αναγνωρίσει αλλά και να κατανοήσει τι τα προκαλεί και γιατί.

«Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα, και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη όσο είναι σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.