«Ζωη ειναι…Εξαρτησεις και Ελευθερια»

Πως εξηγούν οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας τις θεματικές στο πλαίσιο του project «Ζωή είναι»

«Εξάρτηση» ορίζεται ο εθισμός ενός ατόμου σε ένα αντικείμενο ή η προσκόλλησή του σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία οδηγεί το άτομο στην επανάληψη μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις αυτής. Η ίδια η ζωή δημιουργεί εξαρτήσεις. Η οικονομική κρίση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανάγκη για επιβίωση και η κοινωνική καταπίεση στερούν την ατομική αυτάρκεια. Όλα τα παραπάνω, αποδυναμώνουν και πνίγουν τα άτομα,  με αποτέλεσμα να γεννούν την ανάγκη προσκόλλησης σε κάτι διαφορετικό, ως μια μέθοδο ανακούφισης και παρηγοριάς από τα προβλήματα.

«Κι αν δεν έχεις βιώσει την εξάρτηση, πώς ξέρεις ότι είσαι ελεύθερος;»

Η ίδια η κοινωνία, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου περιορίζει τον ελεύθερο τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς. Θέτει κανόνες, δημιουργεί στερεότυπα και προκαταλήψεις, βάζοντας φραγμούς στην όποια προσπάθεια του ατόμου να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. Από την μία πλευρά, τα όρια είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την συνύπαρξη των μελών της, από την άλλη όμως, προδιαγράφουν την πορεία του ατόμου επιτρέποντας του να παρεκκλίνει ελάχιστα. Η κοινωνία, λοιπόν, δημιουργεί μια εξαρτητική σχέση με τους ανθρώπους κρατώντας τους δέσμιους και κάνοντας τους ευάλωτους σε οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης.

«Μήπως η εξάρτηση είναι ο προθάλαμος για την αναζήτηση της ελευθερίας;»
Συχνά, οι εξαρτητικές συμπεριφορές, απορρέουν από την προσπάθεια του ατόμου να βρει διέξοδο από τις προσωπικές του δυσκολίες. Έτσι, αναζητά την ανακούφιση από πρόσωπα και πράγματα, που υπόσχονται μία παροδική  αίσθηση ελευθερίας. Η εξάρτηση δημιουργεί μία προσωπική κρίση. Όμως, όταν η κρίση μετατραπεί σε ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναζήτηση της πραγματικής ελευθερίας.

Η «ελευθερία» είναι μία έννοια πολύπλευρη και υποκειμενική. Η ερμηνεία της εξαρτάται από τις προσωπικές πεποιθήσεις, «τα θέλω» και την στάση ζωής του ανθρώπου. Στην απόλυτη μορφή της φαντάζει ουτοπική, σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, το να κάνεις αυτό που πραγματικά θες ή αγαπάς …κι όμως, κάποιοι το καταφέρνουν. Το να είναι κάποιος ελεύθερος, προϋποθέτει την κατανόηση των βαθύτερων επιθυμιών του. Προϋποθέτει, ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και τη δύναμη της αλλαγής των καταστάσεων που εμποδίζουν την πραγμάτωση των επιθυμιών αυτών.

«Τι σημαίνει τελικά η ελευθερία;»

Ο ορισμός της ελευθερίας κρύβεται στην μαγεία της ετυμολογίας της λέξης, «ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως». «Να πηγαίνει κάποιος εκεί που αγαπάει».

Η ζωή είναι μια τέχνη
που δεν θέλει υπερβολές
καταχρήσεις πολλαπλές
Η ζωή είναι ελευθερία
μην ακούς τι θα σου πουν
και αν μπορείς να το πιστέψεις
όλα θα πραγματωθούν.
(Στίχοι τραγουδιού για την ενότητα Εξαρτήσεις και Ελευθερία).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.