Γιατι η ΕΕ οξυνει τα ελληνοτουρκικα αδιεξοδα με το μεταναστευτικο;

Το 2015 η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου γνωμοδότησε ότι το 43,5% των σελίδων της διδακτορικής διατριβής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν προϊόν υποκλοπής ενώ σε 23 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αναφορές που δεν επαληθεύτηκαν!! Πρόκειται για τη σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκε τον Έβρο μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ με αφορμή την τουρκική προσπάθεια εισβολής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Η ίδια υπήρξε επί έξι χρόνια υπουργός Άμυνας της Γερμανίας στις κυβερνήσεις της Άγκελα Μέρκελ και πέραν της λογοκλοπής το υπουργείο της ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες. Επιβλήθηκε στην προεδρία της Κομισιόν από την Γερμανίδα καγκελάριο και εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οριακή πλειοψηφία των εννέα ψήφων, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία του θεσμού.

Ποιο ήταν το περιεχόμενο της οριακής πλειοψηφίας της εκλογής της που αποκαλύπτει και τα όρια της πολιτικής της; Στηρίχθηκε  σε ψήφους αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών. Έγραφε συγκεκριμένα το ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής Euro Intelligence: «Βρισκόμαστε στο σενάριο του τρόμου… Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με τη βοήθεια του πολωνικού PiS, του Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν και των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Αν οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα είχε ψηφίσει όχι, δεν θα έφτανε στον στόχο των 374 ψήφων». Όμως το ίδιο απαξιωτικό για την εκλογή της και τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που προηγήθηκε, είναι το γεγονός ότι για να εκλεγεί παρακάμφθηκε ο νεοπαγής δημοκρατικός θεσμός Spitetzen – Kandidaten με βάση τον οποίο η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν γίνεται μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Φρανς Τίτερμανς, ο Γκι Φερχόφσταντ, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κ.α. στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήταν δηλαδή ένα πραξικόπημα της Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής εμφανίστηκε ως επικρατέστερη επιλογή αυτή του σοσιαλιστή  Φρανς Τίτερμανς, α’ αντιπροέδρου της Κομισιόν μέχρι τότε, επιστρατεύθηκαν τα ανατολικά κράτη που διαφώνησαν με την εκλογή του διότι ήταν υπέρμαχος της προσφυγικής πολιτικής ενώ για την εκλογή της νέας προέδρου επιστρατεύθηκαν πάλι τα ανατολικά κράτη με την ψήφο τους, Δηλαδή για να μεθοδευτεί η εκλογή της στο αξίωμα της προέδρου αξιοποιήθηκαν δύο φορές τα ανατολικά κράτη σε αντιφατικούς ρόλους, τη μια φορά ακυρώνοντας την εκλογή του Φρανς Τίτερμανς ανοίγοντας τον δρόμο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη δεύτερη εκλέγοντάς την με την ψήφο τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, λόγω του βιογραφικού της και της πραξικοπηματικής εκλογής της δεν έχει το πολιτικό ανάστημα άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής αποδεσμευμένης από υποβολείς και αποτελεί απλά φερέφωνο των εντολών της Άγκελα Μέρκελ. Χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι οφείλει την οριακή της εκλογή στην ψήφο των ευρωβουλευτών των ανατολικών κρατών που δεν επιθυμούν ούτε ένα μετανάστη ή πρόσφυγα στα όριά τους. Γι’ αυτό και οι ηγέτες των κρατών του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) συνεχάρησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αποτρεπτική του πολιτική στον Έβρο. Επομένως η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν μαζί με επικεφαλής θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον Έβρο εντάσσεται στα πλαίσια των τυπικών υποχρεώσεων και τίποτα περισσότερο. Ήταν για τους ευρωπαίους αξιωματούχους μια ημερήσια εκδρομή στις παρυφές της ΕΕ.

Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά, όπως αρέσκεται να ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, άποψη που επανέλαβαν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τον Έβρο προς ευχαρίστησή της; Το πιστεύει κανείς αυτό; Διότι αν ήταν έτσι δεν θα έβαζε η Γερμανία τα προτεκτοράτα της των δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνον αυτά, να σηκώνουν φράχτες για να εγκλωβίσουν στα νησιά μας τους πρόσφυγες που πορεύονταν στις χώρες του βορρά, ούτε θα διατηρούσαν τις συμφωνίες του Δουβλίνου για την επαναφορά των μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Όσο μάλιστα η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί την “αποθήκη” του μεταναστευτικού για την ΕΕ, θα συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες στον Έβρο, αλλά Έλληνο – ευρωπαϊκό, διότι οι Βρυξέλλες έχουν το κλειδί της επίλυσής του με την κατανομή προσφύγων και μεταναστών στα 27 κράτη μέλη. Διότι, πρόσθετα, οι Βρυξέλλες ασκούν διεθνή πολιτική και μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν που είναι οι πηγές του προσφυγικού. Όμως, αρνούμενη η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με άλλη μια σοβαρή παράμετρο επιτείνοντας τα αδιέξοδα ανάμεσα στις δύο χώρες. Οδηγεί στα άκρα Ελλάδα και Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες για να παραμείνει η ίδια στο απυρόβλητο του προσφυγικού.

Αλεξανδρούπολη, Μάρτιος 2020

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.