Ενα διαδραστικο αφιερωμα σε επτα καθοριστικες γυναικειες παρουσιες

Εκδήλωση του τμήματος πολιτισμού και του τμήματος φεμινιστικών ζητημάτων της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα πολιτισμού και το τμήμα φεμινιστικών ζητημάτων της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, με τίτλο «Επτά Γυναίκες μιλούν…», το απόγευμα της Κυριακής 8ης  Μαρτίου, στο στέκι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή.

Οι γυναίκες που επιλέχθηκε να παρουσιαστούν, άφησαν το χνάρι τους στον πολιτισμό, την κοινωνία και την πολιτική, ούσες όλες ασυμβίβαστες.

Το γεμάτο σε χωρητικότητα στέκι, φιλοξένησε μια  παρουσίαση που συμπεριελάμβανε οπτικό υλικό, ζωντανή μουσική από τον πιανίστα κ. Δημήτρη Δημητριάδη αλλά και γλαφυρές αφηγήσεις δια στόματος των μελών των τμημάτων.
Το αντικείμενο δε αυτής, περιστράφηκε γύρω από το πώς το φεμινιστικό κίνημα ξεκίνησε και ποια τα χρονικά στάδια που πέρασε, με την ενδιάμεση προσθήκη παρουσίασης της πορείας των επτά γυναικών στις οποίες ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση.

Σε μια προσπάθεια αναδρομής στο φεμινισμό κίνημα, αναφέρθηκε αρχικά πως  αποτελεί ένα ευρύ κίνημα που ασχολήθηκε με την οντότητα της γυναίκας και τα δικαιώματά της. Ένα ταξίδι που τυπικά ξεκινά το 19ο αιώνα και συμπεριλαμβάνει διάφορα κύματα. Γιατί, όπως εξηγήθηκε, ιστορικά παραμένει ένα κίνημα αλλά εμπεριέχει αυτά τα κύματα με βάση τους στόχους και τις διαφορετικές διεκδικήσεις, ανάλογα με το χρονικό και κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσονται.

Η ιστορία του φεμινισμού διασταυρώνεται με θέματα κράτους, εξουσίας, ταξικής διαμόρφωσης πολιτικών ιδεολογιών και μέσα από αυτά οι μηχανισμοί  και οι κοινωνικές κατασκευές διαμορφώνουν τη ζωή και τις σχέσεις της καθημερινότητας.

Συνεχίζοντας με μια σύντομη αναδρομή που ξεκίνησε από τα πρώτα «θραύσματα» και τις απαρχές του φεμινισμού που τοποθετούνται ιστορικά στη γαλλική επανάσταση, δόθηκε μια εικόνα των μειζόνων γεγονότων αλλά και προσωπικοτήτων  που συντέλεσαν στη διαμόρφωση της θέσης της γυναίκας όπως αυτή έχει σήμερα.

Όσον αφορά τις επτά γυναίκες με την ασυμβίβαστη ζωή και δράση, αυτές ήταν η Τώνια Μαρκετάκη, η Μαρία Φωκά, η Βάσω Κατράκη, η Έλλη Παππά, η Σωτηρία Μπέλλου, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και η  Ρεφικά Ναζίμ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.