«Αιμορραγει» το ΔΠΘ απο τις μετεγγραφες

Το 1/5 των εισακτέων του 2019 έφυγε από το Πανεπιστήμιο

Απαραίτητη  η μεταρρύθμιση του πλαισίου των μετεγγραφών αλλά και η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας

Τη βαριά αιμορραγία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε φοιτητές λόγω των μετεγγραφών, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έχει 929 λιγότερους φοιτητές, μια πτώση του επιπέδου του 20%.

Έτσι σε σύνολο 4.612 εισακτέων, διαγράφηκαν λόγω μετεγγραφής, 1040, ενώ εγγράφηκαν λόγω μετεγγραφής από άλλα πανεπιστήμια πολύ λιγότεροι, 111, ανάγοντας το συνολικό αριθμό των πρωτοετών που έμειναν στους 3.683.

Αυτό δείχνει πως για να μπορέσει να ανασχεθεί αυτή η αιμορραγία, χρειάζεται αφενός η μεταρρύθμιση του συστήματος μετεγγραφών, αλλά και η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να είναι ευκολότερο για τους φοιτητές να μένουν στις τέσσερις πόλεις της Θράκης

Το 10% των συνολικών μετεγγραφών προήλθαν από το ΔΠΘ

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Καθημερινή, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποβλήθηκαν συνολικά 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες (πάσχοντες, αδελφοί πασχόντων, κατ’ εξαίρεσιν).

Αυτό σημαίνει πως το 10% των φοιτητών που πήραν μετεγγραφή σε άλλο Πανεπιστήμιο, προέρχονταν από το ΔΠΘ, το οποίο όμως έχει λίγο παραπάνω από το 5% των συνολικών εισακτέων της χώρας.

Το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 12.056 αρχικές αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή συνολικά 8.982 φοιτητές, το 2017 υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, εκ των οποίων έγιναν συνολικά δεκτές 7.574, και το 2016 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 12.318 και 7.258.

Μέτρα για τον περιορισμό των μετεγγραφών από το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να λάβει μέτρα για την ανάσχεση των αθρόων μετεγγραφών, παρόλο που φαίνεται ότι προχωρά σε αυτό το μέτρο περισσότερο λόγω των ενστάσεων που έχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης που δέχονται τους φοιτητές, παρά λόγω της αποψίλωσης των περιφερειακών δομών.

Αναμένεται πάντως η θεσμοθέτηση κατώτατου βαθμολογικού ορίου για τη μετεγγραφή σε ένα τμήμα να είναι η βασική αλλαγή που θα ανατρέψει το ισχύον πλαίσιο των μετεγγραφών, πιθανότατα με την πρόβλεψη ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 70% της βάσης του τμήματος στο οποίο θέλουν να μετεγγραφούν.

Όσοι έχουν το βαθμολογικό όριο θα μπαίνουν στις δύο κατηγορίες υποψηφίων προς μετεγγραφή, όπως σήμερα, μιας και δικαίωμα μετεγγραφής έχουν φοιτητές που προβάλλουν οικονομικούς λόγους (γίνονται δεκτοί μέχρι να συμπληρωθεί το 15% του αριθμού των εισακτέων και η επιλογή γίνεται με μοριοδότηση) και οι πρωτοετείς που έχουν μεγαλύτερο αδελφό ο οποίος σπουδάζει σε άλλη πόλη και ειδικές κατηγορίες φοιτητών (για κοινωνικούς λόγους).

Το Υπουργείο φαίνεται να θεωρεί πως με αυτό το μέτρο, θα περιοριστούν οι μετεγγραφές έως 80% σε σχέση με πέρυσι, αν και αυτό θα φανεί τόσο στον τελικό νόμο όσο και στην εφαρμογή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.