Πολιτικη δεσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορα του δημοσιου χαρακτηρα στο νοσοκομειο Κομοτηνης

Ανδρέας Ξανθός: «Επιτακτική ανάγκη του ΕΣΥ είναι να καλυφθούν τα μεγάλα κενά και όχι η ιδιωτικοποίηση»

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της βρέθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Κατόπιν της ολιγόλεπτης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο γραφείο της διοικήτριας κ. Μάγδας Γιαμουστάρη, συνοδεία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου αλλά και αντιπροσωπείας του τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθός συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση που διεξήχθη με τοπικούς φορείς και κυρίως εργαζομένους, σχετικά με το μέλλον και την τύχη του νοσοκομείου με αφορμή την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του.

Αρχικά, ο κ. Σπανός τόνισε πως «η κατάσταση της υγείας αυτήν την περίοδο, διέπεται από αρρυθμίες, ολιγωρίες και καθυστερήσεις οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν», αναφερόμενος στη συνέχεια στην προοπτική του νέου νοσοκομείου, που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, αποτέλεσε μια πολιτική παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η νέα κυβέρνηση φρόντισε, πριν καλά-καλά δρομολογηθεί η δημιουργία του νοσοκομείου, να προετοιμάσει τη μετατροπή του σε ένα άλλο νομικό καθεστώς το οποίο ανοίγει την πόρτα για μια σταδιακή μετάλλαξη του δημόσιου συστήματος υγείας και μια ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», είπε αναφερόμενος στο νέο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι τυχαίο ότι προαναγγέλθηκε πως με βάση αυτό το μοντέλο θα αναπτύσσονται στο μέλλον οι δημόσιες δομές στη χώρα μας».

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου διασφαλίζει και την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν φροντίδα χωρίς διακρίσεις»

Ο πρώην Υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτό το οποίο διεκδικεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι εργαζόμενοι, είναι ένα νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα, οργανικά ενταγμένο στο ΕΣΥ με το ίδιο εργασιακό καθεστώς και νομικό πλαίσιο, αλλά και με την ίδια εποπτεία και μέριμνα από την πλευρά του κράτους. «Αυτό διασφαλίζει και την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν φροντίδα χωρίς διακρίσεις αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών, τον έλεγχο και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως εδώ και 35 χρόνια το σύστημα υγείας λειτουργεί με αυτό το νομικό πλαίσιο και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσθηκε το πυρηνικό στοιχείο αυτού που δεν είναι άλλο από την ισότιμη και καθολική φροντίδα των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, γεγονός που όπως διαφαίνεται αλλάζει. «Βλέπουμε ότι αυτό αρχίζει να αναιρείται είτε με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη δυνατότητα να μπορούν να μπαίνουν ασφαλιστικές εταιρίες και να διαχειρίζονται κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, να μπορούν ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρίες και να παρέχουν ιδιωτικό έργο μέσα στα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι παρενέργειες της αλλαγής του νομικού προσώπου. Νομίζω ότι αυτό μας βάζει σε μια πορεία που δεν είναι αυτή που χρειάζεται σήμερα και το νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά συνολικά και το ΕΣΥ στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως η επιτακτική ανάγκη του ΕΣΥ είναι να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι ότι στον βαθμό που έχουμε ευθύνη στο μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας, θα επαναφέρουμε το νομικό καθεστώς του νοσοκομείου στην πρότερη κατάσταση», είπε καταληκτικά ο κ. Ξανθός.

Στη διάρκεια δε της περιοδείας του στη Ροδόπη ο πρώην υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να κάνει μία σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στον κορωνοϊό που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως πρέπει να υποστηριχτεί το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Επίσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, ενώ είπε πως είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

Δ. Χαρίτου: «Εξακολουθείτε να σηκώνετε ένα μεγάλο φορτίο ώστε το Νοσοκομείο Κομοτηνής να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας»

«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ώστε από την νέα θέση ευθύνης να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και στην επίλυσή τους», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ότι «εξακολουθείτε να σηκώνετε ένα μεγάλο φορτίο ώστε το Νοσοκομείο Κομοτηνής να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας». Αναφερόμενος στην πορεία ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος σημείωσε πως «παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την μεγάλη προοπτική που ανοίγεται, αυτή της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου υψηλών προδιαγραφών, που θα παρέχει με καθολικό και ισότιμο τρόπο ιατρική περίθαλψη και υγεία σε όλους τους πολίτες. Εμείς θα παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία υλοποίησης του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό άλλωστε καταθέσαμε σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας».

Προβληματισμός στους εργαζόμενους

Σε οξύ τόνο κατήγγειλε το νέο κυβερνητικό σχέδιο ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Αλέξανδρος Σπανός. «Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τόσο σκοτεινό που θα το δούμε μπροστά μας. Είναι η πλήρης αποδόμηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου. 2.500 έτοιμες προσλήψεις είναι στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και ανηφορικός», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σπανός, καλώντας όλους να συμμετέχουν.

«Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πραγματικά το νοσοκομείο Κομοτηνής πέρασε μια περίοδο σχετικά καλή», επεσήμανε από τη μεριά της η κ. Αγλαΐα Γαλαζούδη, μέλος του ΔΣ συλλόγου εργαζομένων. Η ίδια στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί αλλά και να προσληφθεί  επικουρικό προσωπικό.

Κρατώντας στα χέρια της το σχέδιο οργανισμού γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής, ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για το περιεχόμενο του. Όπως εξήγησε, προβλέπεται πως το υπάρχον προσωπικό θα μεταφερθεί με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις στο καινούργιο ίδρυμα αλλά σε σχέση  με το καινούργιο προσωπικό, θα υπάρχει μια κατηγοριοποίηση, με  3ετείς και 5ετείς συμβάσεις, ενώ στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ, προστίθεται ηλικιακό όριο που δεν θα ξεπερνά τα 30 έτη. Όσο δε για τους μόνιμους υπαλλήλους, όταν αυτοί συνταξιοδοτηθούν, οι καινές οργανικές που θα προκύψουν καταργούνται και στη θέση τους προβλέπεται να προσλαμβάνονται υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.