Παρουσιαση της ποιητικης συλλογης της Νιλγκιουν Τουρσεν Ογλου «Βουβες Κραυγες …Sessiz Cigliklar»

Στις 9 Μαρτίου στην Ξάνθη

Η Κοσμητεία Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δια της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτριας Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ, Κοσμητόρισσας ΣΚΑΣ, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι Εκδόσεις «ΣΠΑΝΙΔΗ» παρουσιάζουν την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» της καπναποθήκης Π, την Ποιητική Συλλογή της ΝιλγκιούνΤουρσένΟγλού με τίτλο: «Βουβές Κραυγές…Sessiz Cigliklar».

Όπως εξηγεί σε σχετικό της σημείωμα η συγγραφεάς-ποιήτρια κ. Ελένη Εφραιμίδου, «η πρώτη ποιητική κατάθεση της Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού με τη δίγλωσση συλλογή ποιημάτων της, Βουβές Κραυγές, στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, μας ταξιδεύει στον βαθύ εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, όμοιου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Οι Βουβές Κραυγές, της Νιλγκιούν, αναζητούν τον αρχέγονο αθώο εαυτό, την πρώτη αθωότητα ως θεμέλιο της ψυχής, τη σπίθα της νεότητας μακριά απ’ τις δυσαρέσκειες της καθημερινής επίγειας ζωής. Η επίκληση της σιωπής, σκοπό έχει τη λύτρωση που η ποιήτρια περιμένει μέσα από τα θαυματουργά στοιχεία της φύσης, να έρθει:

“Φύσα τρελό αγέρι / ξέσπασε στα βουνά / στις θάλασσες / στον ουρανό / αυτά που κραυγάζουν στην ψυχή μου/… και ξανά χάρισέ μου / τον παλιό μου εαυτό”.(Φύσα τρελό αγέρι)
Υπαρξιακή κατάθεση από εσωτερικές και εξωτερικές εμπειρίες, σκηνές του βίου, μικρές καθημερινές στιγμές, πάθη και απώλειες, άλλοτε στοχασμοί κι άλλοτε σπαράγματα του σουρεαλιστικού έργου της ζωής τη στοιχειώνουν για να πει: “Το παιχνίδι που ονομάζεται Ζωή / είναι σαν τριβόλι /ένα φυτό/ που τυλίγει όλο σου το είναι / κι εσύ / προσπαθώντας να γλιτώσεις /νοιώθεις να καρφώνονται / τα νύχια του στο κορμί σου”.(Ζωή)».
 
Η Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και ερευνήτρια της πομακικής γλώσσας και κουλτούρας.
Για την ποιήτρια και την ποιητική της κατάθεση θα μιλήσουν Ξανθιώτες συγγραφείς και φίλοι της.

Info

Είσοδος Ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.