Επιστημονικο συνεδριο «Δραστηριοτητες αναψυχης και χορευτικες πρακτικες» στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ

Το διήμερο 6 & 7 Μαρτίου στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρωμένων, Χορός»

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Δραστηριότητες αναψυχής και χορευτικές πρακτικές» με δύο θεματικές, ήτοι τις «Ο χορός στην Ελλάδα και η προοπτική του» και «Αθλητικός τουρισμός» θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διήμερο, 6 και 7 Μαρτίου στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Ο λόγος για την διήμερη διοργάνωση της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή και τόπο συνάντησης, μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος, ακαδημαϊκών του κλάδου, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της «αγοράς».
 
Άλλωστε ο σκοπός και το περιεχόμενο του συνεδρίου, όπως κατέθεσαν μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αθλητικός τουρισμός, Οργάνωση Δρωμένων, Χορός» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται η διοργάνωση και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημήτρης Γουλιμάρης, είναι διττός. Από την μία η παρουσίαση των διδακτορικών διατριβών των συμμετεχόντων φοιτητών του προγράμματος που είναι ένα βήμα πριν την αποφοίτησή τους και δευτερευόντως η παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων αλλά και καθημερινών πρακτικών από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αγοράς ως προς την εφαρμογή της θεωρίας των ως άνω σπουδών στην πράξη.
 
Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό καλεσμένοι ομιλητές στην τελετή έναρξης του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, είναι τόσο ο κ. Γεώργιος Γκανάτσιος, Διευθυντής Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου που θα αναπτύξει το θέμα «Τοπική αυτοδιοίκηση και αθλητική αναψυχή», η κ. Σοφία Μενεσελίδου, επιστημονική συνεργάτης του Δήμου Κομοτηνής σε θέματα Πολιτισμού με θέμα εισήγησης «Πολιτιστική Πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση» καθώς και ο Διευθυντής του Ομίλου Grecotel ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αυθεντική Εμπειρία στην Grecotel» ενός ξενοδοχειακού ομίλου που όπως επεσήμανε ο κ. Κώστα κάθε χρόνο απασχολεί εκατοντάδες γυμναστές, animateur και χορευτές στα ξενοδοχεία του Ομίλου.
 
Γιώργος Κώστα
«Είδαμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα και για εμάς αντίστοιχα μία ευκαιρία να αναδείξουμε τρία καινοτόμα αντικείμενα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στην κοινωνία»
 
«Οι άνθρωποι αυτοί θα μας δώσουν τα φώτα τους και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με ανθρώπους που στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον θα απασχολήσουν ενδεχομένως τους αποφοίτους μας» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Μιλώντας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αποτέλεσε και την αφορμή του συνεδρίου ο κ. Κώστα δήλωσε περήφανος για την εξέλιξή του σε αυτά τα δύο πρώτα χρόνια υλοποίησής του, σε συνέχεια της σχετικής ευκαιρίας που υπήρξε ώστε να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που θα καλύπτει σε αυτό το ακαδημαϊκό επίπεδο το κενό που υπήρχε στους τομείς του αθλητικού τουρισμού, της οργάνωσης δρωμένων και του χορού. Όπως εξήγησε  «είδαμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα και για εμάς αντίστοιχα μία ευκαιρία να αναδείξουμε τρία καινοτόμα για εμάς αντικείμενα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στην κοινωνία, καθώς τόσο ο αθλητικός τουρισμός, η διοργάνωση δρωμένων όσο και ο χορός καθημερινά στην κοινωνία προσφέρουν τον χώρο για έρευνα και θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα μεταπτυχιακό που θα καλύψει αυτή την ανάγκη, που στην ουσία θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης. Γιατί ενώ στην πράξη συμβαίνουν πολλά πράγματα στον αθλητικό τουρισμό, οργανώνονται πολλά αθλητικά δρώμενα στην Ελλάδα και ο χορός είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αυτό ακαδημαϊκά δεν μπορούσε να καλυφθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ήρθαμε εμείς για πρώτη φορά να δημιουργήσουμε αυτό το πρόγραμμα».
 

Δημήτρης Γουλιμάρης
«Ο χορός έχει πολλά είδη και εκφάνσεις αλλά τον αντιμετωπίζουμε ως ένα»

 
Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Γουλιμάρης, θα διοργανωθούν τέσσερα σεμινάρια που αφορούν στις θεματικές του αθλητικού τουρισμού και του χορού στις διάφορες εκφάνσεις του, καθώς όπως τόνισε « ο χορός έχει πολλά είδη και εκφάνσεις, αλλά είναι ένας και σε αυτό το πλαίσιο τον αντιμετωπίζουμε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα».
 
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου έκανε ειδική αναφορά στην στρογγυλή τράπεζα που θα υλοποιηθεί στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, κρίνοντας ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για το σύνολο των παρευρισκομένων τις θεματικές που θα αναλυθούν από τους προαναφερθέντες καλεσμένους, ενώ αναφέρθηκε και στα πρακτικά η έκδοση των οποίων θα ακολουθήσει της διοργάνωσης εν είδει διευκόλυνσης της εισόδου του ευρέως κοινού στην πληροφορία αλλά και απολογισμού. Άλλωστε ο ίδιος στάθηκε στην απουσία, σε τοπικό επίπεδο, αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και του αντίκτυπου  που αφήνουν διοργανώσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα αυτών για καλύτερο και ουσιαστικότερο προγραμματισμό.
 
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την συνέχεια του προγράμματος ο κ. Κώστα γνωστοποίησε τις σκέψεις που υπάρχουν για την «ενοποίηση» των κατευθύνσεων της οργάνωσης δρωμένων και του αθλητικού τουρισμού σε μία κατεύθυνση λόγω της ζήτησης που υπάρχει από πλευράς των φοιτητών για την εξειδίκευση και στα δύο συναφή αντικείμενα, ενώ μοιράστηκε με τους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» την φιλοδοξία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο απώτερο μέλλον να τύχει απήχησης και στο εξωτερικό. Άλλωστε όπως εξήγησε υπάρχει η πρόβλεψη στο ΦΕΚ για την υλοποίηση αγγλόφωνων μαθημάτων και διδακτορικών διατριβών, ενώ υπάρχει όπως είπε ήδη ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:





google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.