«Το ξένο βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος» της Ελένης Ανδρέου παρουσιάζονται στην Κομοτηνή

03.03.2020 10:15

Αύριο στην Πολιτιστική Κίνηση

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, η Πολιτιστική Κίνηση, η ΣΗΜΑ Εκδοτική, το βιβλιοπωλείο Παιδεία και η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης συνδιοργανώνουν την παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Ανδρέου, «Το ξένο βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος»  που εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Κίνηση, την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 19.30.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Σοφία Σουβατζόγλου, Φιλόλογος

Νάγια Δαλακούρα, Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, συγγραφέας

Απασπάσματα των βιβλίων θα αναγνώσουν οι Ιωάννα Κατσαρίκα και Βιβή
Ιακωβάκη, φοιτήτριες ΤΕΦ/ΔΠΘ, με την καθοδήγηση του Χρήστου Γρόζου.

Η Ελένη Ανδρέου…

Η Ελένη Γ. Ανδρέου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Dillingen. Εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

…«Το ξένο βλέμμα»…

Βερολίνο, 2007: Η πόλη, αρκετά χρόνια μετά την επανένωσή της, συνεχίζει να ζει σε έντονους ρυθμούς αλλαγών. Το Ξένο Βλέμμα της Ελένης Ανδρέου επιχειρεί μία προσωπική ανάγνωση του «βιβλίου της πόλης». Παρακολουθώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα σε συνάφεια με το ιστορικό παρελθόν, προσπαθεί να κατανοήσει τις συνθήκες, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, ατομικά και συλλογικά, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας του. Μιας εικόνας πρωτεϊκής, που μαγνητίζει, συναρπάζει και γοητεύει «σα να πρόκειται για ένα ζοφερό θρίλερ που αφορά μια πόλη μεφιστοφελική με συνεχείς μεταμορφώσεις, σε μία διαρκώς ανανεούμενη παρτίδα ανάμεσα στο καλό και στο κακό, με αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού το κακό…».

… και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος»

Επίκληση στις δυνατότητες της μνήμης που λουφάζει, γιατί αρνείται να ταραχτεί και να ταράξει ανασύροντας όλα τα αυθαίρετα, τους καταπατητές και τα καταπατημένα. Τελικά και η ίδια η αυθαιρετούσα εκδικείται… Μια βουτιά στα ρηχά· στα βαθιά ποιος αντέχει;

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine