Σπανιος Πινακας του καλογερου ζωγραφου εκ Κιρκης Μοναχου Κυριλλου

Του Αλεξάνδρου Καζαντζή

Μια και οργανώθηκε η έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου Αθηνίων, με κύριο θέμα ο ζωγράφος Πασχάλης  Κατσίκας και ο Μοναχός Κύριλλος, που την παρουσίασε η κ. Δώρα Κατσίκα Φωτιάδου, θα ήταν παράλειψη να μην εμφανίσω τον σπάνιο πίνακα ζωγραφικής , του εκ Κίρκης Μοναχού Κυρίλλου ζωγράφου.
 
Η γιαγιά Λουλουδιά Καζαντζή, μητέρα του Αλεξάνδρου και του Χρήστου, χήρεψε το 1901 διότι, πέθανε ο σύζυγος της Γεώργιος Καζαντζής κι ενώ ήταν έγκυος στον Χρήστο (κοιλάρφανος ).  Ξαναπαντρεύτηκε τον Βασίλειο Κατσίκα που ήταν ο αδερφός του καλόγηρου  Κυρίλλου αγιογράφου Κατσίκα, από τον οποίο δεν απόκτησε παιδιά. Ο  Βασίλειος γύρω στα 1915 δεν άντεξε την προσφυγιά  στο  Δοξάτο  και  πέθανε,  γιατί  όλο το χωριό μεταφέρθηκε στο  Δοξάτο λόγω των Βαλκανικών πολέμων  και της Βουλγαροκρατίας του 1912-1919.
 
Τα παιδιά για να τιμήσουν και τους δυο γονείς πήραν από ένα επίθετο. Τα δύο αδέρφια για να δείξουν όμως ότι και οι δύο είναι από τον ίδιο πατέρα τον Γεώργιο Καζαντζή, πήρε ο μεγαλύτερος Αλέξανδρος το όνομα του νεώτερου πατέρα του Κατσίκα και ο μικρότερος ο Χρήστος το όνομα του πραγματικού  πατέρα Καζαντζή.
 
Ο Καλόγηρος όμως που δεν το γνώριζε, με την σκέψη ότι η Μάρθα θα πάρει το όνομα του αρραβωνιασμένου Χρήστου με το επίθετο Κατσίκας, ζωγράφισε αυτό το κάδρο με θέμα όπως φανταζόταν την ζούγκλα και το δώρισε στη Μάρθα Κατσίκα.
 
Έτσι εξηγείται η αφιέρωση στη Μάρθα Κατσίκα.
 
Το  κάδρο  είναι ζωγραφισμένο   πάνω  σε πανί  και φέρει  χαρακτηριστικά  1927  και  το  όνομα  Μάρθα   Χ.  Κατσίκα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.