Κυριακος Μητσοτακης απο Κομοτηνη: «Η Θρακη συμπυκνωνει ολα τα συγκριτικα πλεονεκτηματα της χωρας»

Το θέμα του ανοίγματος της διόδου της Νυμφαίας για τουριστικά λεωφορεία θα θέσει στον Βούλγαρο ομόλογό του

Φράγμα Κομψάτου, ενδυνάμωση του ΔΠΘ και των ξενόγλωσσων τμημάτων του, έμφαση στην επιχειρηματικότητα και προτεραιότητα στη ΣΕΛΜΑΝ μερικά από τα θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός

 
Τα αιτήματα και τα προβλήματα των τοπικών φορέων της Ροδόπης άκουσε το βράδυ της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε γύρω στις 19:30 στην Κομοτηνή, μετά από την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Pharmathen στις Σάπες, με τους πρώτους που να τον υποδέχονται στην είσοδο να είναι οι εργαζόμενοι στο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, που του παρέδωσαν υπόμνημα για το θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής που του μετέφεραν την ανησυχία του για την μετατροπή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τον καλωσόρισε ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, δεν έκανε εισαγωγική ομιλία, σημειώνοντας πως θέλει πρώτα να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματα των φορέων, και μετά να τοποθετηθεί επάνω σε αυτά.
 

Ανάμεσα στα όσα ζητήθηκαν, περιλαμβάνεται η διάνοιξη του κάθετου άξονα της Νυμφαίας για λεωφορεία, τεχνικοί φορείς κατέθεσαν ενώπιον του την αντίθεσή τους στο θέμα της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο, ενώ ζητήθηκαν παρεμβάσεις τόσο για το παλιό Δικαστικό μέγαρο, όσο και για άλλες δομές της περιοχής.
 
Παράλληλα έγινε αναφορά στην ανάγκη έργων υποδομής, όπως τα δίκτυα φυσικού αερίου στις πόλεις, η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, τόσο οδικών, και σιδηροδρομικών όσο και θαλάσσιων.
 
Επίσης ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβανόταν η πραγματοποίηση έργων υποδομής στον αγροτικό τομέα, με αναφορές και στο φράγμα του Κομψάτου, ενώ πολλοί φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες κατέθεσαν την ανησυχία τους για το παρεμπόριο, αλλά και αναφέρθηκαν στα θέματα του πτωχευτικού κώδικα και την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας
 
Τέλος κατατέθηκαν και θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, τόσο για την ενίσχυσή της, όσο και την αναβίωσή της, με ειδική αναφορά στο θέμα της ΣΕΛΜΑΝ, όπου φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον.
 

Στον Βούλγαρο πρωθυπουργό το θέμα της Νυμφαίας

 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα καταγράψουν παρατηρήσεις και αιτήματα, και θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό.
 
«Τηρούμε πάντα την έννοια της συνέπειας, ότι λέμε το κάνουμε και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτό θα το λέμε» σημείωσε, επισημαίνοντας πως συνεχίζει να κάνει ως πρωθυπουργός αυτό που έκανε προεκλογικά, να ακούει όλους τους φορείς και να τοποθετείται στο τέλος.
 
Αφού ανέφερε ότι η ανάπτυξη και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης αποτελούν κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, και μετά τα μέτρα που έχουν παρθεί προχωρούν και στο νέο νόμο για το ασφαλιστικό, τόνισε πως αυτή την περίοδο δίνουν ένα μεγάλο αγώνα στις Βρυξέλλες για τον νέο Προϋπολογισμό της ΕΕ, όπου έχουν σαν κόκκινες γραμμές την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και περεταίρω αύξηση των πόρων για το ΕΣΠΑ, που διοχετεύονται κεντρικά και περιφερειακά.
 
Ειδικά για το φράγμα του Κομψάτου, σημείωσε πως είναι σημαντικό αλλά ακριβό έργο, που όμως προτίθεται να προτεραιοποιήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς.
 
«Η Θράκη συμπυκνώνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ των άλλων που θα θέσει το θέμα του ανοίγματος του κάθετου άξονα της Νυμφαίας για τα λεωφορεία.
 
Αναφέρθηκε επίσης στους συνοριφύλακες που θα εκπαιδευτούν στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταφέρουν να γίνει στην Θράκη και η εκπαίδευση της Frontex.
 

Στήριξη στα αιτήματα του ΔΠΘ

Όσο για το πανεπιστήμιο, σημείωσε πως ο ίδιος και το υπουργείο στηρίζουν το αίτημα για την ίδρυση της Κτηνιατρικής, καθώς και της Νοσηλευτικής, τα οποία θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την αρμόδια επιτροπή.
 
Επίσης εξέφρασε και τη στήριξή του στα ξενόγλωσσα τμήματα που θα προσελκύσουν πολίτες τρίτων χωρών στην περιοχή.
 
Για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι μεγάλος αναπτυξιακός βραχίονας, με τις δυνατότητες της περιοχής να είναι τεράστιες, αναμένοντας πως οι επενδύσεις που θα γίνουν θα κινηθούν προς την αναβάθμιση της ποιότητας.
 
Τέλος όσο αφορά τη ΣΕΛΜΑΝ, σημείωσε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, σημειώνοντας πως όντως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, και θα είναι μεγάλη προίκα για την περιοχή να πάρει μπρος η συγκεκριμένη βιομηχανία.
 

Να φυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού η ειρηνική συμβίωση στη Θράκη

 
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, που τη χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις οποίες δεν υποτιμά.
 
Τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας έχουν τεθεί σε άλλες συσκέψεις, όμως πρέπει, σημείωσε, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.
 
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε μια εποχή πόλωσης, αντιπαράθεσης που συχνά φτάνει τα όρια του μίσους, η Θράκη παραμένει ένα παράδειγμα προς μίμηση, λίγο γνωστό στο εξωτερικό, αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» σημείωσε.
 
Άλλωστε αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την ίδια τη Θράκη, αλλά και συνολικά για όλη την Ελλάδα.
 
Παρά λοιπόν την αύξηση των εντάσεων, επιθυμεί τα ζητήματα της Θράκης να μείνουν εντελώς έξω από αυτές και να μην υπάρχουν ερμηνείες που διαστρεβλώνουν και την ιστορία και το νομικό καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ελληνικό κράτος, όπως αυτά προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια από τη συνθήκη της Λωζάνης.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.