Πολλαπλες πτυχες της παραδοσης καταφεραν να αναδειξουν οι Εβριτες

Γλέντι και χορός, μέσα από ένα πρίσμα σατιρικής διάθεσης

Το δικό τους ξεχωριστό παραδοσιακό στίγμα άφησαν και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής τα μέλη του συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, φέροντας εις πέρας με επιτυχία την παραδοσιακή αποκριά, με αρωγούς αυτή τη φορά τον πολιτιστικό σύλλογο Πετρούσας Δράμας και τον μορφωτικό σύλλογο Νέου Σιδηροχωρίου υπό τη μελωδική συνοδεία του παραδοσιακού σχήματος «Εβρίτικη Ζυγιά», το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
 

Όλα ξεκίνησαν από το βροντόφωνο κάλεσμα των κουδουνάρηδων που ξεκίνησαν την κάθοδό τους προς τη σκηνή, δονώντας την πλατεία και προκαλώντας να πλησιάσουν την σκηνή και να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα που προσέφεραν.
 
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους χαρίζοντας χαμόγελα στο πλήθος που τους πλαισίωνε.
 

Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισε ο πολυαναμενόμενος σατιρικός μονόλογος, μέσω του οποίου οι Εβρίτες έθιξαν πολιτικά πρόσωπα και γεγονότα, με κεντρικό άξονα τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, προκαλώνταςγέλιο στους παρευρισκόμενους.
 
Μικρές κορυφώσεις που άφησαν κι εκείνες το ξεχωριστό τους στίγμα στη βραδιά υπήρξαν τόσο διαδραστικά παιχνίδια χορού από μέλη του συλλόγου, όπως ήταν αυτό  της Σκούπας από τη Λέρο, όσο και η αστείρευτη διάθεση  του κόσμου να χορέψει.
 

Κοινό και χορευτές έγιναν «ένα», σφραγίζοντας την επιτυχία του παραδοσιακού γλεντιού που κράτησε ως αργά το βράδυ. Άλλωστε αυτός είναι και ο μεταξύ άλλων ρόλος της παράδοσης, να δημιουργεί ενότητα, φέρνοντας κοντά τα μέλη της εκάστοτε κοινωνίας με τα ήθη και έθιμά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.