Ζωντανεψε ξανα το εθιμο των Σειμενηδων και Πιτεραδων στο Ν. Σιδηροχωρι

Πιστοί στο έθιμο που έφεραν οι προγονοί τους από το Σαμάκοβο οι Σιδηροχωρίτες

Το έθιμο των Σεϊμένηδων και Πιτεράδων, που έχουν φέρει οι πρόγονοί τους από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης, αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά στο Νέο Σιδηροχώρι, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, από τα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου και την ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών και τα ΚΑΠΗ του οικισμού.
 
Το έθιμο, το οποίο έχει ρίζες στη διονυσιακή λατρεία και γινόταν και την εποχή της τουρκικής διοίκησης στο Σαμάκοβο, έχει δύο ομάδες, τους Σεϊμένηδες, που είναι οι φουστανελοφόροι, με την φουστανέλα τους να έχει γίνει από κρεβατόγυρο, και τους Πιτεράδες, που ήταν ντυμένοι με αποφόρια και είχαν βαμμένα τα πρόσωπά τους, που πλέον έχουν αντικατασταθεί από απλούς μασκαράδες.
 

Οι δύο ομάδες, σύμφωνα με το τυπικό, ξεκινούσαν από την κεντρική πλατεία του οικισμού, και ακολουθούσαν διαφορετικές διαδρομές, αποφεύγοντας η μία την άλλη, ενώ στη διαδρομή από την πλατεία για τα σπίτια του χωριού, περίσσευαν οι άσεμνες εκφράσεις, οι χειρονομίες και οι αθυροστομίες.
 
Φέτος βέβαια το έθιμο έγινε σε λίγο υποτονική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου Ν. Σιδηροχωρίου κ. Κυριάκο Κυριαζή, λόγω μιας ξαφνικής απώλειας ενός συγχωριανού τους, παρόλα αυτά πραγματοποίησαν το δρώμενο, θέλοντας να συνεχίσουν την παράδοση.
 

Στο Σαμάκοβο, σημείωσε, οι Σεϊμένηδες με την φορεσιά τους να υποδηλώνει την Ελληνικότητα του οικισμού, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι όπου τους κερνούσαν, ενώ οι Πιτεράδες αντιπροσώπευαν το σκωπτικό κομμάτι της γιορτής, πείραζαν τον κόσμο στο δρόμο, και έκαναν το «πατιρντί».
 
Σήμερα το έθιμο έχει γίνει λίγο διαφορετικό βέβαια, συνδυαζόμενο μάλιστα με την ενίσχυση της ομάδας του οικισμού.
 

«Αυτές οι κοιτίδες πολιτισμού, πρέπει να κρατηθούν όσο περισσότερο γίνεται, για να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα στα χωριά μας» σημείωσε ο κ. Κυριαζής, που σημείωσε πως ως κάτοικοι παλεύουν ώστε να ανασχεθεί όσο γίνεται η ερήμωση του οικισμού.
 
Θεωρεί δε πως θα πρέπει να στηριχθούν προσπάθειες σαν και αυτή και να δοθεί έμφαση στα έθιμα και τις παραδόσεις, που κρατούν ζωντανούς τους οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.