Learn Inn: To πανδοχειο παροχης εκπαιδευσης του ΕΚΠΑ

Μάριος Κουκουνάρας- Λιάγκης: «Το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ δημιούργησε μια δομή που τους δέχεται όλους από όποιο μέρος και να βρίσκονται, για να κάνουν e-learning δια ζώσης βιωματικά προγράμματα»

«Βιωματικότητα, ομαδικότητα, μεθοδικότητα, δημιουργικότητα και βιωσιμότητα οι πέντε αρχές των προγραμμάτων»

 
Για τα προγράμματα που στοχεύουν στην κατάρτιση και την επιμόρφωση ενηλίκων, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του ΚΕΔΙΒΙΜ, μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος υλοποίησης και Επίκουρος Καθηγητής της διδακτικής των θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Μάριος Κουκουνάρας- Λιάγκης.
 
Μιλώντας για το πώς προέκυψαν, ο ίδιος σημείωσε πως ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πέρυσι στην Κομοτηνή, όταν σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, διαπιστώθηκε η  ανάγκη ανθρώπων από απομακρυσμένες περιοχές να επιμορφωθούν και να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα από ειδικούς. Έτσι,  με τη συνεργάτιδά του κ. Ηρώ Ποταμούση, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια δομή, μέσα όμως στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, δηλαδή στο ΚΕΔΙΒΙΜ, με ειδικά προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην παιδαγωγική. «Η δομή ονομάζεται ΙΝΝ, ως πανδοχείο του ΕΚΠΑ, γιατί εμείς λέμε ότι φιλοξενούμε το μέλλον από τώρα. Ένα πανδοχείο που τους δέχεται όλους και τους δέχεται όλους από όποιο μέρος και να βρίσκονται, για να κάνουν e-learning δια ζώσης βιωματικά προγράμματα. Το δια ζώσης, σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου με βιωματική προσέγγιση μπορεί να εκπαιδευτεί.
 
Όσο για το κόστος, ο ίδιος τόνισε πως «αγαπούμε την εκπαίδευση και έτσι οφείλουμε να έχουμε και δωρεάν προγράμματα και να κάνουμε τέτοιους είδους παρεμβάσεις, αλλά τα ΚΕΔΙΒΙΜ υποχρεωτικά έχουν δίδακτρα, τα οποία όμως είναι στο χαμηλότερο δυνατό, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε λίγο τα έξοδα, καθώς δεν υπάρχουν οι δια ζώσης συναντήσεις. Από την άλλη όμως, σαν Learn Inn ΕΚΠΑ, πρέπει να πούμε ότι διδάσκουν σε μας μόνο άνθρωποι που είναι ειδικευμένοι και έμπειροι, κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου. Η εκπαίδευσή μας είναι “με πρόσωπο”, ξέρουν δηλαδή με ποιον έχουν να κάνουν, δεν είναι ένας που απλώς απαντάει στα ερωτήματά τους».
 

5 τα προσφερόμενα προγράμματα

 
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουνάρα – Λιάγκη τα προσφερόμενα προγράμματα, είναι πέντε και ακολουθούν πέντε αρχές, τη βιωματικότητα, την ομαδικότητα, τη μεθοδικότητα, τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα. «Το κυριότερο είναι ότι η ναυαρχίδα μας είναι η εκπαίδευση, η εμψύχωση και η ενδυνάμωση των ομάδων που αφορά όχι μόνο στο σχολείο, αλλά οποιονδήποτε πλέον θέλει να έχει ένα πιστοποιητικό ΚΕΔΙΒΙΜ από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας,  το οποίο να τον κάνει εμψυχωτή και εμψυχώτρια ομάδων. Είναι πολύ πρωτοποριακό και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.
 
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά μια αρκετά εξειδικευμένη επτάμηνη εκπαίδευση, μοριοδοτούμενη, όπως και όλα τα προγράμματά, που σημαίνει όπως εξήγησε ο καθηγητής ότι δίδονται τα μέγιστα μόρια σε όλες  τις προκηρύξεις των εκπαιδευτικών, τις κρίσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, διορισμούς στο δημόσιο, άρα αυτό είναι  εξασφαλισμένο και το κυριότερο, απαντά σε μια νέα ανάγκη που βοηθά οποιονδήποτε επαγγελματία έχει σχέση με ομάδες και με ανθρώπους.
 
Το δεύτερο αφορά την ειδική αγωγή και η διάρκειά του φτάνει τους εννέα μήνες. «Είναι πολύ επίκαιρο και διαμορφωμένο με αυτό που σημαίνει συμπεριληπτική και ενταξιακή εκπαίδευση, με αυτό που σημαίνει ειδική αγωγή σήμερα, και όχι αυτό που ήταν πριν δέκα χρόνια. Ξεκινάμε τώρα και τον Σεπτέμβριο θα είναι το πρώτο τμήμα, τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές» γνωστοποίησε ο επιστημονικός υπεύθυνος.
 

Δίνεται η δυνατότητα διορισμού

 

Το συγκεκριμένο δε πρόγραμμα δεν προσφέρει μόνο  έξτρα μοριοδότηση αλλά δίνει και τη δυνατότητα σε κάποιον να βρει εργασία. «Όλα τα προγράμματα βοηθούν στον διορισμό των αναπληρωτών και των μονίμων. Έχουμε εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, κατά την οποία μπορεί κάποιος τελειώνοντας τον μικρότερο κύκλο να καταφέρει να μπει στο μητρώο των εκπαιδευτών και να μπορεί να δουλεύει στα ΙΕΚ. Αυτό αφορά όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να αποκτήσουν ένα νέο προσόν, να μπορούν να δουλεύουν δηλαδή ως εκπαιδευτές ενηλίκων. Είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντικό για την εποχή μας και νομίζω ότι αυτό είναι και το μέλλον: διαπολιτισμική εκπαίδευση, επικοινωνία και γλώσσα, δηλαδή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας».
 
Ακολούθως, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει και ένα πολύ  δυναμικό πρόγραμμα για τη θρησκευτική εκπαίδευση, διδάσκοντας θεολογία και θρησκειολογία, διακριτά. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι μπορούμε να πούμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να στηρίξει  και τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών που έρχονται. Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνουμε και τα νέα προγράμματα που θα ανακοινώσει η υπουργός» υπογράμμισε ο καθηγητής.
 
Όσο για τα προσόντα που πρέπει κάποιος να έχει για να λάβει μέρος στα προγράμματα, ο κ.  Κουκουνάρας- Λιάγκης τόνισε πως το βασικό είναι η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες. «Πρέπει να έχεις πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, να γνωρίζεις να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλά. Μια κάμερα για τις δια ζώσης συναντήσεις, όχι όμως σε όλα τα προγράμματα» ανέφερε ο καθηγητής για να εξηγήσει ότι «στην εκπαίδευση επειδή ακριβώς εκπαιδεύουμε εμψυχωτές, δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε και σύγχρονη εκπαίδευση, δηλαδή να βρισκόμαστε ανά 15 μέρες online έτσι ώστε να εκπαιδευόμαστε όλοι μαζί. Σε κάποια άλλα προγράμματα όπως είναι η διαπολιτισμική επικοινωνία, η εκπαίδευση εκπαιδευτών, δεν υπάρχουν δια ζώσης συναντήσεις. Πρόκειται για ασύγχρονη εκπαίδευση, που σημαίνει ότι εγγράφεσαι, έχεις όλο το υλικό και εσύ ρυθμίζεις τον ρυθμό μάθησης και εκπαιδευτικής διαδικασίας».
 
Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε ουσιαστική εκπαίδευση και εκπαίδευση με πρόσωπο, που είναι πολύ σημαντικό στο e-learning πρόγραμμα, γιατί πάντα πρέπει να ξέρεις ποιος σε εκπαιδεύει» τόνισε ο καθηγητής.
 
Για την εγγραφή του κάποιος, δεν έχει παρά να μπει στην ιστοσελίδα learninn.gr
 
Στα περισσότερα προγράμματα μπορεί κάποιος και με δευτεροβάθμια εκπαίδευση να κάνει αίτηση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ οι εκπτώσεις για κατηγορίες πολιτών είναι πολλές και διαφορετικές.
 
«Ελπίζω να έχουμε πάλι ανθρώπους από τη Θράκη» είπε καταληκτικά ο καθηγητής, καλώντας όλους όσους ενδιαφέρονται, να κάνουν την αίτησή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.