H επισκεψη της Κλειως*

Η άφιξη του καπνού στην Ευρώπη

Ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα της αμερικανικής ηπείρου που κατέκλυσαν την Ευρώπη σταδιακά από τον 16ο αιώνα και μετά ήταν και ο καπνός. Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αμερικής γνώριζαν το κάπνισμα τουλάχιστον πεντακόσια χρόνια πριν από την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων εκεί. Οι άντρες του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν οι πρώτοι που είδαν τους ιθαγενείς να καπνίζουν, αν και την πρώτη γραπτή αναφορά στον καπνό την έκανε ο Αμέριγο Βεσπούτσι το 1505. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός που κάπνιζαν οι ιθαγενείς περιείχε έως και πέντε φορές περισσότερη νικοτίνη από τα σημερινά τσιγάρα, οπότε και η δράση του καπνού ως ήπιο ναρκωτικό ήταν πολύ πιο δυνατή απ' ό,τι είναι σήμερα! Ακόμη, οι Ευρωπαίοι τότε πίστευαν στη θεραπευτική δράση του καπνού, την οποία αξιοποιούσαν κυρίως οι φαρμακοποιοί παρασκευάζοντας αλοιφή καπνού. Ο καπνός έφθασε τελικά στην Ευρώπη γύρω στο 1556 όταν ο Γάλλος Ζαν Νικό, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η νικοτίνη, ήταν ο πρώτος που παρουσίασε καπνό στη βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων, σύζυγο του Ερρίκου Β' της Γαλλίας.

Πηγή: Timothy Brook, «Το καπέλο του Βερμέερ, Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης», εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2008.
 
*Η ονομασία της στήλης και η χρήση της μη λόγιας εκδοχής της γενικής του ονόματος της μούσας της Ιστορίας  Κλειώς αντί του λόγιου Κλειούς είναι της συγγραφέως, και την αποδέχεται και η διεύθυνση της εφημερίδας.

**Η Λεύκη Σαραντινού είναι ιστορικός και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.