Σπορους για ζωη φυτεψαν τα παιδια του 10ου Νηπιαγωγειου με το kookoonari

Με μια δράση φύτευσης παραδοσιακών σπόρων σε συνεργασία με τους Σπορίτες συνεχίστηκε το πρόγραμμα του project “kookoonari”

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι η ανταπόκριση στο project “kookoonari”, το οποίο από τις 20 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να καταστήσει το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής το πρώτο “zero waste” Νηπιαγωγείο της Ελλάδας.
 
Η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το “kookoonari” παραλληλίζει τη ζωή ενός ανθρώπου με τον κύκλο ζωής μιας κουκουναριάς. Έτσι τα απορρίμματα που παράγει ο άνθρωπος θα έπρεπε να μοιάζουν με τα κουκουνάρια, και να γίνονται χώμα, αντί να παραμένουν στη γη για χρόνια ή για πάντα.
 
Οι μαθητές του νηπιαγωγείου, όσο και οι γονείς τους, μιας και το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αυτούς, έχουν δει με πολύ θετικό μάτι την προσπάθεια αυτή, που συνεχίστηκε την Τετάρτη  19 Φεβρουαρίου με μια δράση φύτευσης παραδοσιακών σπόρων που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους «Σπορίτες».
 
Πριν όμως φυτέψουν τους σπόρους, οι μαθητές γνώρισαν τι είναι αυτοί, πώς δημιουργείται ένα φυτό, είδαν τη διαδικασία της φύτευσης και όταν φύτευσαν τους σπόρους στις γλάστρες που είχαν φέρει από το σπίτι τους, τις πήραν πίσω για να φροντίσουν αυτό το φυτό.
 

Μαρία Στρούμπα
«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε σε παιδιά και ενήλικες, έναν τρόπο ζωής κοντά στη φύση με επιλογές που δεν έχουν υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο»

 
«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες, ένα λίγο διαφορετικό τρόπο ζωής, κοντά στη φύση και σε επιλογές που δεν έχουν υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και δεν είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια και υπεύθυνη του project.
 
Έτσι μέσα από τη φύτευση σπόρων, και ιδίως παραδοσιακών, θέλουν να προωθήσουν την έννοια της παραδοσιακής ποικιλίας, που έρχεται σε αντίθεση με τα σύγχρονα υβρίδια και τα προϊόντα γεμάτα χημικά.
 
Οι δράσεις δεν σταματούν όμως, προσαρμοζόμενες και στην εποχή. Για αυτό και η αμέσως επόμενη θα είναι ένα καρναβαλικό πάρτι εντός του νηπιαγωγείου, με τις στολές να δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά, χωρίς να αγοραστούν σχολές, με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
 
Στο πλαίσιο της δράσης, θα δοθούν κάποια δωράκια στα παιδιά του σχολείου, τα οποία θα αποτελούνται από zero waste προϊόντα, όπως μεταλλικό καλαμάκι με το βουρτσάκι του, μπατονέτες από μπαμπού, φυσικό σαπούνι και μπαμπού οδοντόβουρτσες.
 
«Έτσι θα πάει στο σπίτι ένα πρώτο προϊόν που προωθεί την ιδέα του zero waste, ώστε να έρθουν σε επαφή με τέτοια προϊόντα σιγά σιγά οι οικογένειες» σημείωσε, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει μια δράση για τους ενήλικες, όπου θα φτιαχτούν πάνινες σακούλες και πουγκιά.
 
Γενικότερα θα γίνουν το επόμενο διάστημα και όσο διαρκέσει το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές του Μαΐου, διάφορες δράσεις, όπως δημιουργία καλλυντικών με ένα συνεργάτη από την Ξάνθη.
 
Η μεγάλη δράση του προγράμματος είναι η ημερίδα-ομιλία στο ίδρυμα Παπανικολάου, στην οποία θα παραστούν ειδικοί από διάφορους φορείς της Κομοτηνής και άλλες οργανώσεις για να μιλήσουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 

Ενθουσιώδης η ανταπόκριση  από μικρούς και μεγάλους

 
Η ανταπόκριση μέχρι τώρα, σημείωσε η κ. Στρούμπα, είναι πολύ εγκάρδια και θετική, με τους γονείς να συμμετέχουν στα εργαστήρια ενώ τα παιδιά να περιμένουν με ανυπομονησία τις δράσεις.
 
Τα μέλη της ομάδας μελετούν το ενδεχόμενο της επέκτασης της δράσης και σε άλλα σχολεία, άλλωστε για αυτό γίνεται και η προσπάθεια στο 10 Νηπιαγωγείο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
 
Στόχος τους άλλωστε είναι να βελτιώσουν τη δράση και να την εφαρμόσουν ακόμα και πέρα από τη σχολική μονάδα, μιας και θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε μια επιχείρηση, που θα εκπαιδεύει τους ενήλικές εργαζομένους της, ώστε να γίνουν πιο… kookoonari. «Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το σχολείο σαν τόπο, σχολείο είναι το καθετί γύρω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Σοφία Πετρίδου
«Θέλουμε να εισάγουμε τη φιλοσοφία του zero waste και στο σχολείο αλλά και στις οικογένειες, μιας και τα δύο είναι αλληλένδετα

 
Μια σειρά από συγκεκριμένες επαφές τόσο με τα παιδιά, όσο και με τους γονείς, περιλάμβαναν οι πρώτες τους συναντήσεις στο Νηπιαγωγείο, σημείωσε η συνεργάτιδά στο πρόγραμμα κ. Σοφία Πετρίδου.
 
Έτσι στην αρχή γνωρίστηκαν με τα παιδιά, όπου έμαθαν τι είναι το zero waste, από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα σκουπίδια, ώστε να γίνει η πρώτη σύνδεση.
 
Συνάντηση όμως έγινε και το απόγευμα με τους γονείς, όπου έγινε μια γνωριμία με την φιλοσοφία του zero waste, τους μίλησαν για το πρόγραμμα START, και το project “kookoonari”, αναλύοντας ποιοι είναι, τι θέλουν να πετύχουν όλοι μαζί, λύνοντας και απορίες τους.
 
Στην επόμενη δράση με τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις νερομπογίες, δημιουργώντας τες με φυσικά υλικά, και στη συνέχεια ζωγραφίζοντας και εκθέτοντας τους πίνακες, ενώ με τους γονείς έφτιαξαν χειροποίητα κερομάντηλα για να τα χρησιμοποιήσουν στο σπίτι, με βαμβακερά υφάσματα που παρείχαν οι γονείς, τους φούρνους που διέθετε το σχολείο, και το κερί που υπήρχε.
 
Η κ. Πετρίδου εξήρε την βοήθεια και των εκπαιδευτικών στην όλη προσπάθεια, έχοντας κάνει πολύ καλή δουλειά με τα παιδιά, ώστε οι δράσεις να κυλάνε χωρίς προβλήματα.
 
Ειδικά δε με τους γονείς, η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, γιατί προσήλθαν στις συναντήσεις ώστε να γνωρίσουν τι είναι αυτό το νέο που γίνεται στην πόλη και το σχολείο τους, και ελπίζουν πως θα υπάρχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα, βοηθώντας να διαχυθεί η φιλοσοφία του zero waste.
 
«Θέλουμε να εισάγουμε τη φιλοσοφία του zero waste και στο σχολείο αλλά και στις οικογένειες, μιας και τα δύο είναι αλληλένδετα, ώστε και το παιδί αυτά που βιώνει στο σχολείο να τα βιώνει στην οικογένεια και αντιστρόφως» επισήμανε.
 
Για αυτό και οι γονείς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας, και θέλουν να τους εμπλέξουν, ώστε να δουν τι πράγματα μπορούν να κάνουν με μικρά πράγματα μέσα στο σπίτι τους. «Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξεις ριζικά, αλλά με μικρά πράγματα, ειδικά όταν είναι εύκολο να τα κάνεις και μόνος σου σπίτι, είναι και κάτι που μπορούν να το μεταδώσουν και τα μετέπειτα χρόνια στα παιδιά» τόνισε η κ. Πετρίδου.

 

Νικόλαος Δομπάζης
«Για εμάς είναι συγκλονιστικό να βάζουμε στο χέρι των παιδιών σπόρους που θα σπείρουν

Την ενημέρωση από πλευράς των «Σποριτών» έκανε ο κ. Νικόλαος Δομπάζης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως είναι πολύ σημαντικό από το νηπιαγωγείο, αλλά και ακόμα πιο μικρά, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους σπόρους, τη σπορά, τη διαδικασία του φυτρώματος, βλέποντας τον σπόρο να φυτρώνει και να γίνεται φυτό, να μεγαλώνει και να δίνει καρπό.
 
«Για εμάς είναι συγκλονιστικό να βάζουμε στο χέρι των παιδιών σπόρους που θα σπείρουν, κάτι που τους αρέσει και ενθουσιάζονται, αλλά βοηθά και στην ανάπτυξή τους, όταν τα ίδια με τα χεράκια τους βάζουν το σπόρο, το μεγαλώνουν και το μοιράζουν» ανέφερε.
 
Άλλωστε δίνοντας τους καρπούς αυτών των φυτών, παίρνουν χαρά, πολύ περισσότερη χαρά από ό,τι όταν λαμβάνουν κάποιο δώρο.
 
Επίσης βοηθά στην αυτοεκτίμηση του παιδιού, σύμφωνα με τον κ. Δομπάζη, να σπείρει, να μεγαλώσει ένα φυτό, και αν έχει και κήπο, να πάρει καρπό από αυτό το φυτό.
 
Για αυτό και θεωρεί πως τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να γίνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, ώστε να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με το «κάνω», όχι απλά με το «ακούω» και «βλέπω».
 
«Το ακούω είναι λιγότερο σημαντικό, το βλέπω λίγο περισσότερο, αλλά το κάνω είναι αυτό που θα τους μείνει, ακόμα και όταν μεγαλώσουν» σημείωσε, εκτιμώντας πως ακόμα και αν δεν συνεχίσουν να φυτεύουν, κάποια στιγμή μπορεί να θυμηθούν αυτή την αίσθηση και να το προσπαθήσουν ξανά.
 
Info
 
Τα μέλη του Kookoonari δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, με βασικούς συνεργάτες δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, την iSea Περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, την περιβαλλοντική οργάνωση Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης καθώς και την εταιρεία οικολογικών προϊόντων BeMyFlower, που θα τους δώσει τα οικολογικά προϊόντα για το πάρτυ.
 
Επίσης έχουν την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, με χορηγούς την 2K Project και το ΚΤΕΛ Κομοτηνής που τους παρέχει δωρεάν μεταφορές.
 
Το project “kookoonari” είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change το οποίο τους χρηματοδοτεί με την υποτροφία για την υλοποίηση του.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πολίτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.