Καλα λεγανε στα σκουπιδια κρυβεται χρυσαφι (vol. 2)

Της Έκδοσης

Συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας παραχώρησαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στην Καβάλα, ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης, ο Δήμαρχος Καβάλας και αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Θόδωρος Μουριάδης και ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής, που μάλιστα ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.
 
Βέβαια τον ΧΥΤΑ Καβάλας, όπως και τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, τον διαχειρίζονται ιδιώτες (διαφορετικοί στον καθένα) αλλά αυτό φαίνεται να μην αναφέρθηκε στη συνέντευξη, που παρόλα αυτά κάλυψε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν την αποκομιδή σκουπιδιών στην ΑΜΘ, και τις αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι, που λόγω των ανταποδοτικών, μετακυλίονται στους Δημότες τους.
 
Περιμένουμε πάντως να ακούσουμε περισσότερα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον ΧΥΤΑ Καβάλας και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, παρουσία και του προέδρου της και δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη.
 
Να θυμίσουμε ότι την διαχείριση του ΧΥΤΑ Καβάλας έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία μάλιστα ήταν και ο μειοδότης για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης, έργα με προϋπολογισμό 4.381.027 και 18.930.079 ευρώ αντίστοιχα.
 
Τώρα βλέπουμε ότι δημοπρατείται η επέκταση του ΧΥΤ, που θα κοστίσει και αυτή 8 εκ. ευρώ, ενώ η δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας στην Καβάλα, αντίστοιχης με αυτή της Αλεξανδρούπολης στον ανατολικό τομέα, δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο ορίζοντα (Η Καβάλα μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου της, δεν διαθέτει ακόμα Μονάδα Επεξεργασίας Ανακυκλώσιμων).
 
Την ίδια ώρα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη Λειτουργία Τοπικών Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων, ενώ φανταζόμαστε πως το επόμενο διάστημα θα έχουν και άλλες εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων, ιδιαίτερα με το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου να πλησιάζει.
 
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, είχαμε σημειώσει, όταν είχαμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των τελών, ότι «καλά λέγανε στα σκουπίδια κρύβεται χρυσάφι». Η ρήση και σήμερα, ισχύει ακόμα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.