Οι Δημοι Κομοτηνης και Κιρκοβο ενωνουν τις δυναμεις τους για την ενισχυση της υγειονομικης φροντιδας

Εγκαθιστούν σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης της υγείας πολιτών

Η παρουσίαση του έργου με τίτλο «Improving Healthcare Access through a Personal Health Monitoring System/  Ehealth Monitoring- Βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω προσωπικού συστήματος υγείας» που υλοποιείται από το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα  που υλοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος, σε σύμπραξη με τον Δήμο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την εταιρεία Euro Radar στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» με στόχο όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος «την ίση πρόσβαση στις δομές υγείας της Ελλάδας και αντίστοιχα της Βουλγαρίας συμπολιτών που σήμερα δεν την έχουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρακόπουλος το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της υγείας των πολιτών σε διακρατικό επίπεδο, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και προσωπικούς μη επεμβατικούς αισθητήρες και ευελπιστεί να καταστήσει εφικτή την προσωποποιημένη και οικονομική παρακολούθηση υγείας σε πολίτες των δύο δήμων.

Ειδικότερα δια μέσου του προγράμματος ο Δήμος θα προμηθευτεί 100 συσκευές, αποτελούμενες από πιεσόμετρο, οξύμετρο, όργανα μέτρησης παλμού και βημάτων και θα προσφέρει την δυνατότητα της άμεσης και συνεχούς παρακολούθησης των ωφελούμενων, από το προσωπικό των Δήμων, γιατρούς, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ τα απαραίτητα στοιχεία θα συλλέγονται σε κεντρικό υπολογιστή, θα αναλύονται και των σχετικών συμπερασμάτων, θα ακολουθούν οι απαραίτητες οδηγίες μέσω γιατρών στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Σκοπός του Δήμου Κομοτηνής, είναι η προώθηση και συνέχεια του προγράμματος και μετά το πέρας της κανονικής του διάρκειας, ήτοι 30 μηνών, με ιδίους πόρους. Άλλωστε όπως τόνισε μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει πολύχρονη συνεργασία ειδικά στα θέματα της υγείας και το πρόγραμμα Interreg «μας δένει και μας ενώνει, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό με την γειτονιά μας, την ειρήνη, την αγάπη και την συνεργασία σε όλους τους τομείς».

Ο κ.Σωτηρακόπουλος ήταν και αυτός που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, ενώ το έργο παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο υπεύθυνος έργου κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, που παρουσίασε το σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης της υγείας, ενώ ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης, παρουσίασε το επιτυχημένο έργο διακρατικής επίσης συνεργασίας MEDICINET II. Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αντώνης Καμπάς παρουσίασε το έργο  OCARIoT “Internet of Things (IoT) and Serious Games to Promote Healthy Lifestyle of Children and Teenagers, για να ακολουθήσει η ομιλία της κ Αφροδίτης Καρελιάδου, εκπροσώπου της Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. η οποία παρουσίασε το έργο “Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection II/ INTERSYC II – Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την υγεία και την προστασία του παιδιού ΙΙ».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και τα χρόνια της κρίσης στάθηκε όρθια στο ρόλο της για την στήριξη και προστασία των πολιτών»

Στις δηλώσεις του ο κ. Σωτηρακόπουλος στάθηκε στην συνεισφορά αλλά και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην στήριξη και την προστασία των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της υγείας, που όπως εξήγησε παρά τις μειώσεις άνω του 50%  κατά τα χρόνια της κρίσης, διατήρησε τις δομές της, τα ιατρεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,  τα δημοτικά ιατρεία και άλλες κοινωνικές δομές, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το κοινωνικό φροντιστήριο κ.α. που «δημιουργούν ένα δίκτυ προστασίας των συμπολιτών μας». «Μπορεί όλα αυτά να μην φαίνονται, αλλά γίνονται σιωπηρά και ο κόσμος το ξέρει, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά η πρωτοβάθμια, είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και αυτό το εισπράττουμε κάθε μέρα» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.