Αποκαλυπτηρια για το Επισημο Σημα του Δημου Κομοτηνης για τα 100 χρονια της ενσωματωσης

Με συμβολική φύτευση 100 πλατανιών θα ανοίξουν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου

Το επίσημο σήμα του Δήμου Κομοτηνής για την Επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή.
 
Το σήμα, που σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Παπαλεξάνδρου, αποτελεί ένα συνδυασμό του 100 και εμβληματικών κτισμάτων της Κομοτηνής.
 
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (πρώην ΡΕΞ), παρουσία εκπροσώπων τόσο του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άλλων φορέων της πόλης, και αποτελεί την απαρχή των δράσεων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος για τα 100 χρόνια.
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση μιας ιστοσελίδας, στην οποία θα δημοσιοποιούνται οι εκδηλώσεις σε μηνιαία βάση, ενώ κατά την παρουσίαση ανακοινώθηκαν και οι δύο πρώτες δράσεις.
 
Η πρώτη είναι στις 25 Φλεβάρη, όταν και ο Δήμος Κομοτηνής θα φυτέψει, μετά από πρόταση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαίρης Κοσμίδου 100 πλατάνια σε αυλές των σχολείων της πόλης, με τα δύο πρώτα να φυτεύονται συμβολικά στην Τσανάκλειο, θυμίζοντας την πρωταρχική λειτουργία του κτιρίου ως σχολείου.
 
Στη συνέχεια, στις 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, και τέσσερις συλλόγους της περιοχής, τους Ηπειρώτες, τους Σαρακατσάνους, τους Καππαδόκες και τους Θράκες, με ένα μεγάλο χορό αφιερωμένο στην μνήμη των προγόνων, με τίτλο «Κύκλοι ιστορίας, Κύκλοι χορού και περηφάνιας»
 

Ανοιχτοί και σε επιπλέον ιδέες για τα 100 χρόνια

 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον κ. Γιώργο Παπαλεξάνδρου απεύθυνε η κ. Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος της επιτροπής του δήμου Κομοτηνής για τα 100χρονα, για την πρόθεση, τη διάθεση, και την έμπνευση που είχε να συμβάλει στις εκδηλώσεις.
 
«Οι εορτασμοί των 100 χρόνων είναι υπόθεση των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι απροσδόκητα συγκινητικό. Όπου και να πάω είτε συναντάω φορείς είτε απλούς πολίτες, ακόμη και αν δεν έχουν να καταθέσουν ιδέες, έχουν να καταθέσουν τη διάθεσή τους και την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό θεωρεί πως σημαίνει ότι η ιστορία είναι υπόθεση του τόπου μας και των ανθρώπων της, διαφορετικά δεν θα είχε και κανένα νόημα ο επετειακός εορτασμός, αλλά θα αρκούσε μόνο μια τυπική ενθύμηση κάποιων γεγονότων.
 
Πρόθεσή τους είναι οι εκδηλώσεις να διαρκέσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς οπότε είναι ανοιχτοί στο να εμπλουτιστούν και με άλλες ωραίες ιδέες.
 

Γιορτές μνήμης, χαράς και δημιουργίας

 
Μέσα από αυτή την παρουσίαση, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμος Κομοτηνής κηρύττει την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 ετών της ελευθερίας του, χρόνια δύσκολα αλλά ταυτόχρονα όμορφα και δημιουργικά.
 
«Όλοι μαζί αρμονικά και ειρηνικά σφυρηλατήσαμε την πρόοδο της Θράκης μας και του Δήμου μας», ανέφερε, πορευόμενοι όλοι μαζί με σύμπνοια και οράματα. «Οράματα για μια πατρίδα ελεύθερη, μια πατρίδα οικονομικά και αναπτυξιακά δυνατή και θωρακισμένη, που θα στηρίζεται στην ιστορία της, που θα παίρνει δύναμη και κουράγιο από τα διδάγματα των διαδρομών των προγόνων της και θα προχωρά με έμπνευση στο παρόν και προς το ελπιδοφόρο μέλλον, στεριωμένο στην ιστορική μνήμη και την αυτογνωσία» σημείωσε.
 
Για αυτό, εξήγησε, και ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να γιορτάσει πανηγυρικά την επέτειο συμπλήρωσης των 100 ετών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με χορούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ημερίδες και αφιερώματα, την έκδοση λευκώματος, επετειακού γραμματοσήμου και την ανέγερση μνημείου.
 
«Η συμβολική αυτή συμπλήρωση των 100 χρόνων θέλουμε να γίνει αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας έφεραν εδώ, όσα μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε και να ατενίζουμε ένα καλύτερο αύριο, όσα μας ενώνουν και μας χαρακτηρίζουν ως τόπο» σημείωσε, με γιορτές της πόλης και των ανθρώπων της, δράσεις συνέργειας του Δήμου, των φορέων και των ανθρώπων του, με γιορτές μνήμης, χαράς και δημιουργίας.
 

Μιλώντας για την πόλη μας στο σήμερα

 
Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα brand το οποίο να μιλά για την πόλη μας στο σήμερα, σημείωσε ο κ. Γιώργος Παπαλεξάνδρου, εικαστικός καλλιτέχνης-graphic designer, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το επετειακό λογότυπο.
 
«Η ιδέα ωρίμαζε μέσα μου αρκετούς μήνες. Από εκεί και πέρα έκανα την πρόταση στην κ. Μενεσίδου και τον κ. Γκαράνη και δέχθηκαν με μεγάλη χαρά» ανέφερε, δημιουργώντας αρκετές εκδοχές πάνω στην ίδια λογική.
 
«Προσπάθησα να δω ποια κτίρια θα εντάξω και ποια θα αφαιρέσω. Δεν θέλαμε το λογότυπο να είναι φλύαρο αλλά αντίθετα να μπορεί πολύ εύκολα να “εφαρμόζεται” και να “αποτυπώνεται”» σημείωσε, για να αναφερθεί και στα χρώματα που «έντυσαν» το λογότυπο, εξηγώντας πως είναι αρχετυπικά, το μπλε του ουρανού και της σημαίας, αλλά και το πράσινο της εύφορης γης.
 
Της παρουσίασης ακολούθησε συναυλία- αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι με τίτλο «6 κύκλοι» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Ελεάννα Βαρελά, τον Θάνο Ματζίλη και με τη συνοδεία της δεκαμελούς ορχήστρας «Ρυθμός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.