Απο 1.000.218 σε 877.000 μειωθηκε το ζωικο κεφαλαιο στην ΑΜΘ

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΠΑΜΘ στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΠΑΜΘ, τις προοπτικές ανάπτυξης και τους κινδύνους από εισαγόμενες ζωονόσους έθιξε ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του ο κ. Τοψίδης ανέφερε πως από το 2015, το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί από 1.000.218 σε 877.000, απώλεια της τάξεως του 25%. «Υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου, την αδυναμία λήψης αποζημιώσεων, καθυστέρηση κατάρτισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων, αδυναμία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης που όριζε η νομοθεσία, έλλειψη υποδομών που αφορούν τον κτηνοτροφικό τομέα, μη στελέχωση των κτηνοτροφικών τμημάτων, των ΔΑΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης, προτάσσοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής ώστε να δημιουργηθεί ένα διεκδικητικό σχέδιο δράσης το οποίο θα αφορά στην επιβίωση και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη περιοχή.

Με 20 ψήφους κατά και 17 υπέρ, η σύσταση της εν λόγω επιτροπής δεν εγκρίθηκε, παρά τη συμφωνία όλων πως τα αναφερόμενα προβλήματα είναι υπαρκτά και χρήζουν προσοχής.

Την κυβέρνηση και όχι την περιφέρεια αφορά η πλειάδα των κτηνοτροφικών αιτημάτων

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως δεν άπτονται όλα τα ζητήματα στην ευθύνη της περιφέρειας, εξηγώντας πως αυτή είναι και η αφορμή της καταψήφισής του, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να καλεί εκπροσώπους από κάθε παράταξη στις επερχόμενες συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους. «Έχουμε συμφωνήσει με τους κτηνοτρόφους 3-4 συναντήσεις τον χρόνο. Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων που μας κατέθεσαν αφορούσαν τη κεντρική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματά τους. «Από τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν οι αποζημιώσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιώντας
στο σώμα πως οι διαδικασίες προχωρούν. Όσο για τις ζωονόσους, ο ίδιος τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα. «Ήδη η πανώλη έχει φτάσει στις Σέρρες. Συμφωνώ στο ότι χρειάζεται προσωπικό και πρέπει να δώσουμε έμφαση εκεί γιατί δεν κινδυνεύει μόνο η περιφέρειά μας αλλά όλη η χώρα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας, σημείωσε πως οι δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη περιφέρεια είναι τεράστιες. «Εκτός από τις δυναμικές κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο, υπάρχουν δυνατότητες και στον ορεινό όγκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ενώ παράλληλα κατέδειξε την ανάγκη στροφής στη βιολογική κτηνοτροφία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ανάγκη άμυνας από τις εισαγόμενες ζωονόσους και ανάγκη ύπαρξης κλιμακίου κτηνιάτρων οι οποίοι θα ελέγχουν τα πάντα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ιωάννης Στεφανίδης, τόνισε πως η γεωργία και η κτηνοτροφία ειδικότερα, έχουν καταστραφεί με κυριότερο λόγο το γεγονός ότι για το ζώο, πρέπει να είσαι 365 μέρες τον χρόνο παρών, γεγονός που δεν καθίσταται δυνατό όταν δεν υπάρχει η δέουσα πολιτειακή στήριξη.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης» κ. Θοδωρής Περεντίδης, υπογράμμισε πως η μείωση ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή είναι μεγάλη. Αναφερόμενος στην υποστελέχωση, επεσήμανε πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του βόρειου Έβρου έχουν 2 κτηνιάτρους, με το ίδιο να συμβαίνει και στην Δράμα.

Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης από την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» πρότεινε την επαναφορά πρότασης κτηνοτροφικών πάρκων μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δημιουργία υποδομών ηλεκτρισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.