Προς τι η τοση βιασυνη για Νοσοκομειο Ιδιωτικου Δικαιου στην Κομοτηνη;

Της Έκδοσης

Ως κεραυνός εν αιθρία, φαίνεται να έπεσε για μερικούς η μετατροπή, από ΝΠΔΔ όπως ήταν η αρχική συμφωνία, σε ΝΠΙΔ, του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, όμως θα πρέπει να σημειωθεί, πως η όλη διαδικασία φαινόταν ότι θα μεταλλαχθεί εδώ και καιρό.
 
Να θυμίσουμε πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ανύποπτο χρόνο το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, είχε προτείνει τη μετατροπή της νομικής μορφής των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εκθέτοντας και μια σειρά από επιχειρήματα.
 
Όμως και κατά τις ανοιχτές συναντήσεις που είχαν γίνει στην Κομοτηνή από το ίδρυμα, υπήρχαν γιατροί οι οποίοι είχαν προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την στελέχωση του Νοσοκομείου, παρόλο που τότε είχε τονιστεί, με αυστηρούς όρους, ότι για το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα ισχύει ό,τι ισχύει και για το υπόλοιπο ΕΣΥ.
 
Το τι άλλαξε, από τότε μέχρι τώρα, το γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση, και το πιο επιβαρυντικό είναι ότι αυτή η αλλαγή, γίνεται ουσιαστικά χωρίς καμία αιτιολογία, τουλάχιστον προς την τοπική κοινωνία, όπως θα περίμενε κανείς.
 
Επίσης δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον προς το παρόν, αν αλλαγές θα γίνουν και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ή αν θα μείνουν ΝΠΔΔ. Και ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί σήμερα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ να βρίσκονται, λίγο πολύ, στην ίδια κατάσταση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψουμε, ίσως και στο άμεσο μέλλον, σε διαφορετικά καθεστώτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να προωθεί, ας τις πούμε, «εναλλακτικές» μορφές χρηματοδότησης και διαχείρισης δημοσίως έργων, κάτι που φαίνεται από την υπογραφή, την ίδια μέρα που συζητείται το θέμα του νοσοκομείου στη Βουλή, έργα-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία και το Φράγμα Χαβρία.
 
Όλο αυτό δημιουργεί μια θολή κατάσταση, που ουδόλως κάνει καλό τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στον τομέα της Υγείας, ο οποίος, είναι αλήθεια, έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα στα χρόνια του μνημονίου.
 
Θα πρέπει λοιπόν να αιτιολογηθούν τόσο οι λόγοι αυτής της αλλαγής, όσο και πού βαδίζει το ΕΣΥ: πλήρως δημόσιο, πλήρης ιδιωτικοποίηση, ή μια μεσοβέζικη κατάσταση, όπου τα νοσοκομεία θα είναι σαν να είναι δημόσια, αλλά δεν θα είναι;
 
Πάντως πέρα όλων αυτών, είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε ποια είναι η θέση του Ιδρύματος, το οποίο στο κάτω κάτω της γραφής έχει και το μαχαίρι, και το πεπόνι, για αυτή την αλλαγή.
 
Άλλωστε, στο νομοθέτημα που εισάγεται και αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ΝΠΙΔ για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημειώνεται πως «Μετατροπή του νομικού προσώπου και/ή τροποποίηση του «Οργανισμού Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επιτρέπεται μόνο με την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.