Διχως παιδιατρο το κεντρο Υγειας Ιασμου

Μια σειρά από ζητήματα που λιμνάζουν στο κέντρο Υγείας εξέθεσε ο Οντέρ Μουμίν

Μια σειρά ζητημάτων που λιμνάζουν στο κέντρο Υγείας Ιάσμου, εξέθεσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στην ανοιχτή Ενημερωτική-Επιμορφωτική Εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσβάσιμη σε όλους», την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιάσμου.

Αρχικά, στάθηκε στο γεγονός ότι το κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι  υποστελεχωμένο, εκφράζοντας την ανάγκη να ενδυναμωθεί άμεσα με ιατρικό προσωπικό και δη με την ειδικότητα του παιδιάτρου. «Η μοναδική παιδίατρος που υπήρχε, συνταξιοδοτήθηκε. Δεν μπορώ να δεχτώ οι Σάπες να έχουν παιδίατρο και να μην έχει το Κέντρο Υγείας Ιάσμου. Γνωρίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να αποσπαστεί κάποιος ιατρός από την Κομοτηνή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιάσμου.
Σε δεύτερο χρόνο, τόνισε πως το κτίριο του Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε «άθλια» κτιριακή κατάσταση. Χρειάζονται εργασίες επισκευής άμεσα, κάτι που μετέφερε στην κ. Χατζοπούλου, υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ με την ίδια να δεσμεύεται πως το πρόβλημα των επιδιορθωτικών εργασιών θα λυθεί άμεσα.

Για το τρίτο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Ιάσμου και αφορά στην ανάγκη ύπαρξης ασθενοφόρου, ο ίδιος σημείωσε πως αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και πραγματοποιεί ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα. «Η απόσταση από την Κομοτηνή είναι 25 χιλιόμετρα. Τη στιγμή που υπάρχουν περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας, όπως είναι τα περιστατικά καρδιακών προσβολών κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης του ασθενοφόρου» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιάσμου, εκφράζοντας καταληκτικά την ικανοποίηση και την ελπίδα ότι όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα θα  επιλυθούν και γνωστοποιώντας πως θα επανέλθει με επιστολή στον Υπουργό Υγείας, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, θα αιτηθεί δια ζώσης συνάντηση.

Δεσμεύσεις προς επίλυση των προβλημάτων δια στόματος της υποδιοικήτριας της 4ης ΥΠΕ Ειρήνης Χατζοπούλου

Σε απάντησή στον δήμαρχο Ιάσμου η κ. Ειρήνη Χατζοπούλου, δήλωσε σίγουρη πως τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες του, επιδιώκουν να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν προς ικανοποίηση και εξυπηρέτηση των συμπολιτών τους, διαβεβαιώνοντάς τον πως όλοι όσοι έχουν μια θέση ευθύνης στον τομέα της υγείας δεν βρίσκονται απέναντι από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά μαζί. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε «έχουμε ένα δεδομένο, που αφορά σε συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους, ενώ από την άλλη υπάρχει ένα τεράστιο κενό στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ειδικά για την έλλειψη προσωπικού  σε όλο το μήκος κύματος της χώρας, η ίδια ανέφερε πως η κατάσταση είναι «τραγική». «Δυστυχώς στην Ελλάδα γενικότερα αυτή η δεξαμενή που λέγεται υγειονομικό σώμα, ολοένα και έχει εκροές. Υπάρχει τρομερή έλλειψη στελέχωσης, τόσο στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στη δευτεροβάθμια. Αν και είναι εντελώς ανεξάρτητα συστήματα πλέον η πραγματικότητα τα μετατρέψει σε συγκοινωνούντα δοχεία. Για να καλυφθούν ανάγκες δηλαδή σε μεγαλύτερες σε έκταση μονάδες, καλύπτονται κενά μέσα από μονάδες υγείας της πρωτοβάθμιας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χατζοπούλου, τονίζοντας πως ενστερνίζεται τις ανάγκες που ανέφερε ο δήμαρχος Ιάσμου.

Στο πρακτικό σκέλος της συζήτησης, η υποδιοικήτρια γνωστοποίησε πως στις προκηρύξεις που σύντομα θα δούμε να ολοκληρώνονται, υπάρχει και η θέση παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Ιάσμου. «Θα προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου, να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε κάτι παίρνοντας έστω με μια περιοδικότητα κάποιον παιδίατρο» δήλωσε η κ. Χατζοπούλου.

Όσον αφορά στα κτιριακά προβλήματα, η τεχνική υπηρεσία απεφάνθη πως λόγω καιρικών συνθηκών,  οι επιστεγάσεις πρέπει να γίνουν μετά το πέρας του χειμώνα, ενώ τα ηλεκτρολογικά θα εξετασθούν άμεσα.

Τέλος και σε ό,τι αφορά την έλλειψη ασθενοφόρου, η ίδια τόνισε πως το πρόβλημα έγκειται στη στελέχωση αυτού, κάνοντας αναφορά και στην αλλαγή του νόμου που ορίζει το ΕΚΑΒ ως αυτόνομο οργανισμό. Πάραυτα, δεσμεύθηκε να επιμείνει στο επίπεδο της δικαιοδοσίας της, δηλαδή το γνωμοδοτικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.