Κεντρο του Ποντιακου Πολιτισμου ευελπιστει να κανει το ΔΠΘ και την Κομοτηνη το νεοσυστατο Εργαστηρι Μελετης, Καταγραφης και Διασωσης της Ποντιακης Διαλεκτου

Θα ανοίξει τις πόρτες του στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών

Ηλίας Πετρόπουλος, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος
«Η ίδρυση του εργαστηρίου η δεύτερη μεγάλη μας νίκη μετά την εισαγωγή του μαθήματος της ποντιακής διαλέκτου σε προπτυχιακό επίπεδο»

 
Μία δεύτερη μεγάλη «νίκη» πέτυχε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ποντιακής γλώσσας. Σε συνέχεια της πρώτης «νίκης» όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος κ. Ηλίας Πετρόπουλος, ήτοι την εισαγωγή μαθήματος ποντιακής διαλέκτου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, η δημοσίευση του ΦΕΚ που αφορά στην ίδρυση του Εργαστηρίου Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου ανοίγει πλέον τον δρόμο για την προσπάθεια διάσωσης, μελέτης και γιατί όχι και διάδοσης της ποντιακής.
 
Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, καθιστώντας και επισήμως υπαρκτό το εργαστήριο που εντάσσεται στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και ερευνητικές ανάγκες.
 
Θα απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές που διδάσκονται και μαθαίνουν την ποντιακή διάλεκτο στο Τμήμα, αλλά και σε διδάσκοντες την Ποντιακή, η οποία ομιλείται σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και στο εξωτερικό με έμφαση στις παρευξείνιες περιοχές, καθώς αυτές οι περιοχές κυρίως αφορούν την καταστατική αποστολή του Τμήματος και θα έχει ως στόχο την εμβάθυνση των διδασκόντων σε ζητήματα μελέτης της Ποντιακής ως διαλέκτου πολιτισμικής κληρονομιάς, την παραγωγή επιμορφωτικού υλικού για τις ανάγκες των διδασκόντων, καθώς και τη διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών σε διάφορα σημεία της περιοχής της Ροδόπης και της χώρας ευρύτερα, όπου εξακολουθούν να ομιλούνται διάφορες γλωσσικές ποικιλίες της Ποντιακής διαλέκτου.
 
Πρόκειται για το αίσιο τέλος μίας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2019, αξιοποιώντας, όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, το κενό που εντοπίστηκε σε σχέση με τη «συνέχεια» της ποντιακής διαλέκτου, καθώς και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει – αποδεικνύεται και από την ένθερμη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος στο μάθημα της ποντιακής διαλέκτου- κυρίως από νεότερες γενιές που επιθυμούν να μάθουν ποντιακά, είτε λόγω καταγωγής είτε λόγω ερευνητικού ενδιαφέροντος.
 

«Εγκληματική η έως τώρα αδιαφορία μας για την ποντιακή διάλεκτο»

 
Η γλώσσας μας άλλωστε όπως επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος «είναι το εργαλείο επικοινωνίας που δηλώνει και τον τρόπο σκέψης μας, εξ αυτού του λόγου η μέχρι πρότινος αδιαφορία για τη διάλεκτό μας, που είναι τόσο  πλούσια και τόσο διαφορετική από χωριό σε χωριό, είναι τουλάχιστον εγκληματική».
 
Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί και το πρώτο για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, και, σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη του Τμήματος είναι να αποτελέσει τη βάση επιστημονικών δεδομένων και λοιπής παραγωγής πάνω στην ποντιακή διάλεκτο.  Στην βάση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα, και ενώ το εργαστήριο θα παίρνει σάρκα και οστά, θα βρίσκει και μεγαλύτερη ανταπόδοση η πρόσκληση του κ. Πετρόπουλου προς κάθε επιστήμονα που ασχολείται με την μελέτη της ποντιακής διαλέκτου.
 
Άλλωστε στόχος της δημιουργίας ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι και η εύρεση και απορρόφηση κονδυλίων, ούτως ώστε να υπάρξει επιστημονικό έργο πάνω στην ποντιακή διάλεκτο και εν γένει στον ποντιακό πολιτισμό, καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, μνημονεύοντας το εξαιρετικό έργο που κάνουν σύλλογοι και λοιπές συλλογικότητες στο κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού, αν δεν προσπαθήσουμε να διασώσουμε μεταξύ άλλων και τη γλώσσα «τότε σε λίγα χρόνια αυτοί που παίζουν τη λύρα, το νταούλι ή γνωρίζουν τα χορευτικά, δεν θα ξέρουν καν τι σημαίνει Πόντος».
 

Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ ο σπουδαίος ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ

 
Η οργάνωση του εργαστηρίου και δη η στελέχωσή του αποτελούν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του, με τον κ. Πετρόπουλο να γνωστοποιεί επίσης πως απώτερος στόχος αποτελεί τόσο η διεύρυνση των υφιστάμενων μαθημάτων μέσω διαδικτύου για όσους δεν μπορούν να παρίστανται και γιατί όχι η δημιουργία μίας ανοιχτής για το κοινό βιβλιοθήκης με καθαρά ποντιακό ενδιαφέρον και περιεχόμενο.
 
«Από τότε που το εργαστήριο αποτελούσε απλά σκέψη ήταν να κάνουμε την Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κέντρο του Ποντιακού Πολιτισμού» εξήγησε ο ίδιος, γνωστοποιώντας και την προσεχή εκδήλωση επιτιμοποίησης του σπουδαίου ελληνιστή και με σπουδαίο έργο και έρευνα πάνω στην ποντιακή γλώσσα Πίτερ Μάκριτζ, Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής γλώσσας του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στις 5 και 6 Μαΐου της οποίας θα ακολουθήσει ημερίδα για την ποντιακή διάλεκτο με καλεσμένους επιστήμονες και ομιλητές από όλον τον κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.