Ιλχαν Αχμετ: «Η οποια ανιδιοτελης ιδιωτικη δωρεα πρεπει να δινει το σωστο στιγμα και οχι να δημιουργει υπονοιες για επιστροφη στο κακο μας παρελθον»

Η εισήγηση του Βουλευτή Ροδόπης για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Εισηγητής για την κύρωση της τροποποιητικής σύμβασης της επιμέρους δωρεάς-έργου μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, ορίστηκε από το ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Το νομοσχέδιο εισήχθη και συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενώ την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπου και πάλι εισηγητής και ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ. Όπως εξήγησε στην τοποθέτησή του ο κ. Αχμέτ «πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη για τον πολύπαθο τομέα της υγείας στην Ροδόπη, ένα έργο που το περίμεναν πολλές γενιές στην πολυπολιτισμική Ροδόπη» και για τον λόγο αυτό δήλωσε την καταρχήν θετική στάση του ΚΙΝΑΛ.   

Σύμφωνα με τον βουλευτή όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν μια σειρά παραμέτρων που τέθηκαν ενώπιον του παριστάμενου υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και αφορούν στην ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που θα αποτελέσει τον φορέα λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το πλαίσιο της λειτουργίας του. Παρουσιάστηκαν, επίσης, από τον βουλευτή Ροδόπης μείζονος σημασίας ζητήματα όπως είναι το οργανόγραμμα του προσωπικού για την στελέχωσή του, τους όρους πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται από το ελληνικό δημόσιο για την ολοκλήρωση του έργου.  Τέθηκαν, τέλος, επιτακτικά από τον Ιλχάν Αχμέτ, τα θέματα που άπτονται της καλής λειτουργίας του Σισμανόγλειου στους 53 μήνες που θα μεσολαβήσουν έως την οριστική λειτουργία του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.         

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του Βουλευτή,  κ. Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:   
                    
«Πολύ σημαντική η δωρεά του «Σ. Νιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής που θα συμβάλει στη θεραπεία των πληγών που άνοιξαν τα χρόνια του μνημονίου, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά…

  • Τι επιπλέον έρχεται να καλύψει ένα νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ειδικά για το Νοσοκομείο Κομοτηνής;
  • Ποιος ο λόγος, να μη χρησιμοποιούμε την ΑΕΜΥ που ήδη υφίσταται και φτιάχνουμε συνέχεια καινούργιες δομές; Μήπως το ότι η ΑΕΜΥ είναι ΔΕΚΟ δημιουργεί το πρόβλημα γιατί έτσι δεν μπορείτε να κάνετε πράξη τη νεοφιλελεύθερη λογική σας για το σύστημα υγείας;
  • Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει από τώρα ένα οργανόγραμμα του προσωπικού που θα απαιτείται, έτσι ώστε και να τηρήσουμε τους όρους της δωρεάς
  • Το προσωπικό που θα στελεχώσει το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πώς θα προσληφθεί, με τι είδους συμβάσεις, τι συνθήκες εργασίας και τι μισθούς;
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε στην ‘Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το κόστος που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο. Θα κυρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να γνωρίζουμε πόσα χρήματα τελικά απαιτούνται από την πλευρά του δημοσίου, ώστε το έργο να υλοποιηθεί; Η υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου δεν πρέπει να λειτουργήσει ως δικαιολογία για την κατάρρευση των υφιστάμενων δομών υγείας στην Κομοτηνή στους 53 μήνες που μεσολαβούν για την κατασκευή του.

Πρέπει να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα στη νέα διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, ώστε να καταφέρει αφενός να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που σχεδιάζει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου σε επίπεδο στελέχωσης και αφετέρου να υλοποιήσει τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται σε διάφορα τμήματα του παλαιού Νοσοκομείου.

Προφανώς είμαστε θετικοί στο σχέδιο νόμου. Τέτοιες δωρεές, ιδίως στους δύσκολα οικονομικά καιρούς που διάγουμε, είναι πολύ σημαντικές και φυσικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις απορρίπτουμε για κανένα λόγο. Παρόλα αυτά, η όποια ανιδιοτελής ιδιωτική δωρεά πρέπει να δίνει το σωστό στίγμα στην κοινωνία και αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργεί υπόνοιες για επιστροφή στο κακό μας παρελθόν, γιατί θα είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση, εάν παρόλα όσα πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία γυρίσουμε πίσω στην εποχή της δυσπιστίας, της διασπάθισης χρημάτων, της θολούρας και τους σκορπίσματος χρημάτων, όχι με το ανάλογο όφελος.

Θα ήθελα, λοιπόν, σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις από το Υπουργείο, στα θέματα τα οποία θέσαμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.