Μιλησε αλλα και ακουσε τους επαγγελματιες ο Χρηστος Μετιος

Τους τρόπους που η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες, αλλά και προτάσεις από αυτούς

Ενημέρωση στους επαγγελματίες, ακούγοντας και τις απορίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση των μελών του ΔΣ από τον κ. Μέτιο.

Της ενημέρωσης προηγήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του ΕΒΕΡ, την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Η Περιφέρεια, σημείωσε ο κ. Μέτιος, έχει μεγάλες δυνατότητες, κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, και εξέθεσε τις προτεραιότητες σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας από τα έργα, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ελπίζει πως θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έτη, ενώ γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν έργα για το φυσικό αέριο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να επεκταθούν τα δίκτυα, ίσως και σε άλλες πόλεις.
Επίσης προωθούν την δημιουργία ενισχυμένων ιρλανδικών διαβάσεων στην επαρχιακή οδό πανεπιστημιούπολης Αρριανών, καθώς και την δημιουργία γέφυρας στο Λίσσο, ενώ προχωρούν οι μελέτες και για τη δημιουργία γέφυρας στην Αγία Μαρίνα.

Επίσης προχωρά ο σχεδιασμός για τη βελτίωση του δρόμου προς την Μονή του Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη.
Ο δεύτερος άξονας είναι ο τουρισμός, όπου κινούνται τόσο στην κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών, όσο και της ενίσχυσης και προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν τουριστικές μονάδες, που θα υποδεχθούν αυτό τον τουρισμό.

Μάλιστα κάλυψαν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, που είχαν εγκριθεί μέσω προγράμματος του Υπουργείου όμως είχαν εξαντληθεί τα χρήματα, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, παρόλο που η πλειοψηφία των επενδύσεων αυτών ήταν σε Θάσο και Καβάλα.

Ο τρίτος άξονας είναι ο πρωτογενής τομέας, από τις υποδομές, που περιλαμβάνουν και την άρδευση, όσο και την ανάπτυξη άλλων υποδομών, όπως αναδασμοί και δίκτυα.

Όσο για το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, σημείωσε πως έχουν ανοίξει πρόσφατα προκλήσεις, που θα υλοποιήσει ο ΔΕΣΜΟΣ, τόσο για υφιστάμενες επιχειρήσεις, με έμφαση σε όσες έχουν αντικείμενα που καλύπτουν τις στρατηγικές στοχεύσεις της Περιφέρειας όσο και για νέες.
Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως ο έλεγχος γίνεται από την Αθήνα, όμως οι πόροι θα
καλυφθούν από την Περιφέρεια.

Επίσης σε συνεργασία με το ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ, τώρα Διεθνές Πανεπιστήμιο, υπέβαλλαν προτάσεις για τη δημιουργία δομών επιχειρηματικότητας, τις οποίες θα μπορούν να συμβουλεύονται και νέοι επιχειρηματίες που έχουν κάποια ιδέα, ώστε να τους δίνουν συμβουλές αλλά και να βοηθούν στο σχεδιασμό.

Αιτήματα και προτάσεις από τους επαγγελματίες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης έθεσε στον κ. Μέτιο το θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας, που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και συμμετέχουν με πόρους οι περιφέρειες.
Αυτή η κίνηση θεωρεί πως είναι πολύ σημαντική, μιας και θα δώσει τη δυνατότητα των πιστώσεων στους μικρούς επιχειρηματίες, για τους οποίους ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό.

Ένα τέτοιο εργαλείο, τόνισε, θα ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, και θα βοηθήσει και την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον κ. Μέτιο αν υπάρχουν δυνατότητες για να βγουν προσκλήσεις ώστε να καλυφθούν τα κόστη που θα δημιουργηθούν στις επιχειρήσεις από τη μετάβαση στα ψηφιακά βιβλία, για τα οποία θα απαιτηθεί και εξοπλισμός, αλλά και για την αναβάθμιση των διαδικτυακών υποδομών.

Επίσης ακούστηκαν προτάσεις για δημιουργία δομών επιμόρφωσης για τεχνικά επαγγέλματα, στα οποία θα μπορούν να γίνονται και εξετάσεις, αλλά και επιμόρφωσης γενικότερα για θέματα ανθρώπινου δυναμικού, σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αγροτοδιατροφή, όπως γίνεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Τέλος ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας τόσο για την πραγματοποίηση ημερίδας οδικής ασφάλειας στην Κομοτηνή, όσο και -είτε ξεχωριστό είτε ενταγμένο σε άλλη εκδήλωση- δράση των εμπορικών συλλόγων όλης της Περιφέρειας.
Από την πλευρά του και ο κ. Μέτιος ζήτησε προτάσεις και από τους επαγγελματίες για τις δράσεις της Περιφέρειας, όπως η Via Egnatia, ώστε να βελτιωθεί και να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή και εμβέλεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.