Σε αποχη οι δικηγοροι της Ροδοπης την επομενη Τριτη

Διαμαρτύρονται για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Την αποχή των δικηγόρων της Ροδόπης την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, εναρμονιζόμενο με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Η συγκεκριμένη διάταξη, σημείωσε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, αφορά υποθέσεις άνω των 250.000 ευρώ, με το ένσημο να είναι το 1%, που σημαίνει ότι ο πολίτης θα υποχρεούται να καταβάλλει τουλάχιστον 2.500 ευρώ, πέρα από τα όποια άλλα έξοδα, δυσχεραίνοντας την πρόσβασή του στη δικαιοσύνη, κάτι το οποίο θεωρούν πως είναι και αντισυνταγματικό.

Όπως σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, με αυτό το ένσημο παλιότερα επιβαρύνονταν μόνο οι καταψηφιστικές αγωγές, δηλαδή αυτές με τις οποίες ζητούν να υποχρεωθεί κάποιος να καταβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό, όμως το 2011 είχε επιβληθεί πάλι το ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές για κάποιες διαφορές, όμως στη συνέχεια καταργήθηκε.

«Το ένσημο αυτό επιβλήθηκε με τροπολογία του Νοεμβρίου του 2019, και στερεί τη δυνατότητα από τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας να προσφύγουν στην δικαιοσύνη» ανέφερε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων αν δεν εισακουστούν

Η αποχή αντιδρώντας στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου έχει Πανελλαδικό χαρακτήρα, μιας και η ολομέλεια αποφάσισε την ημέρα της αποχής να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη του οικείου Δικηγορικού
Συλλόγου, ενώ θα προβεί σε ενημερωτική καμπάνια, με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής του δικαστικού ενσήμου και ιδίως με την παραγωγή και προώθηση σχετικού διαδικτυακού σποτ.

Παράλληλα θα διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής διάταξης, ενώ μετά την αποχή, αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από την κυβέρνηση, η ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα περιφερειακά δικαστήρια δεν είναι πολλές οι υποθέσεις που εισάγονται με τόσο υψηλά ποσά ώστε να υπαχθούν στα Πολυμελή Πρωτοδικεία, παρόλο που όπως είναι φυσικό είναι αρκετές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και μπορεί να αφορούν τροχαία ατυχήματα, ιατρική αμέλεια κτλ.
Όμως όπως σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, κανένας δεν εγγυάται ότι η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου δεν θα επεκταθεί και στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ πιο χαμηλές, αν ισχύσει η αρχική διάταξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.