Νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης: Απο Νομικο Προσωπο Δημοσιου Δικαιου γινεται Νομικο Προσωπο Ιδιωτικου Δικαιου

Την άποψη ότι θα πρέπει να είναι ΝΠΔΔ το νέο Νοσοκομείο όπως αρχικά συμφωνήθηκε, εκφράζει ο πρώην διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης

Για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κάνει λόγο ο Δημήτρης Χαρίτου

Ερωτήματα γεννούνται με την επιχειρούμενη κυβερνητική προσπάθεια τροποποίησης του νομικού χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως αρχικά είχε οριστεί με την αποδοχή της δωρεάς μέσω νόμου επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που εισάγεται προς συζήτηση την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις αλλαγές που επιφέρει αλλά και τις συνέπειες που ενδεχομένως να έχει αυτή η τροποποίηση.

Γιώργος Φιλιππίδης
Μικρές οι διαφορές μετά το 2010 εκτός κι αν αλλάξει πάλι η νομοθεσία

Γι’ αυτό το λόγο ο «ΠτΘ» ζήτησε την άποψη του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργου Φιλιππίδη, ως του ανθρώπου εκείνου που από την πρώτη στιγμή «έτρεξε» το θέμα του νέου νοσοκομείου.

Ο κ. Φιλιππίδης κατέθεσε την άποψη ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα αρχικά συμφωνηθέντα, με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής να παραμείνει ΝΠΔΔ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως με την υφιστάμενη κατάσταση, η διαφορά από το ΝΠΙΔ είναι πολύ μικρή.

Ο κ. Φιλιππίδης, σχολιάζοντας την αλλαγή που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σημείωσε πως από τη στιγμή που η δομή ανήκει στο κράτος, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Όπως εξήγησε, πριν το 2010, υπήρχε σημαντική διαφορά αν μια δομή ήταν ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, με τις δομές Ιδιωτικού Δικαίου, ακόμα και αν ανήκαν στο κράτος, να έχουν άλλη αντιμετώπιση, έχοντας τη δυνατότητα προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς, άλλους τρόπους πρόσληψης του προσωπικού και μισθοδοσία. Όμως μετά το 2010, και μέχρι σήμερα, και τα δύο είδη Νομικών προσώπων έχουν το ίδιο ακριβώς καθεστώς ελέγχου, χωρίς ιδιαίτερες διαφορές.

«Εφόσον υπάγονται οι δαπάνες τους στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί υπάγονται στο νέο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου, και διέπεται από τους μηχανισμούς του Δημοσίου, η διαφορά είναι ελάχιστη» ανέφερε ο π. Διοικητής, εκτός βέβαια και αν αλλάξει πάλι η νομοθεσία.

Από τη δική του θητεία, σημείωσε πως τα συμφωνηθέντα ήταν ότι το Ίδρυμα θα κατασκευάσει το Νοσοκομείο, και θα το παραδώσει στο ΕΣΥ, χωρίς να επιθυμεί να συμμετάσχει στη διοίκηση. Όπως διευκρίνισε το μοναδικό ΝΠΙΔ στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, έχει τους κληρονόμους του δωρητή στο ΔΣ, όμως το ίδρυμα Νιάρχος δεν είχε κάποια τέτοια απαίτηση, παρά μόνο να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με προσωπικό, ώστε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ναείναι πλήρες. Πάντως θεωρεί πως, για διάφορους λόγους, θα πρέπει το νέο Νοσοκομείο να παραμείνει σε καθεστώς ΝΠΔΔ.

Δημήτρης Χαρίτου
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας άλλες προτεραιότητες ιδιωτικοποίησης του χώρου της υγείας προχωρά αιφνιδιαστικά στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης»

Θέση στο θέμα έλαβε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος μέσω γραπτής του δήλωσης καλεί τους φορείς εκπροσώπους και πολίτες της Ροδόπης να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης ο βουλευτής Ροδόπης θύμισε αρχικά πως «η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της υγείας την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν μία επιλογή που ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών και ικανοποιούσε ένα διαχρονικό αίτημα. Επιλογή που ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ), με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία όλων των πολιτών». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε την σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Νόμο 4564(ΦΕΚ170Α/21-09-2018), όπου το νομικό καθεστώς του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ώστε ένα υψηλών προδιαγραφών για παροχή υγείας νέο νοσοκομείο να ενσωματωθεί απολύτως στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Αντίθετα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας άλλες προτεραιό
τητες ιδιωτικοποίησης του χώρου της υγείας προχωρά αιφνιδιαστικά στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής» τονίζει ο κ. Χαρίτου για να εξηγήσει πως «στο σχέδιο Νόμου που εισάγει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, στο άρθρο 2.6.3. το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι εντός 18 μηνών κατ’ ελάχιστον προ της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου θα έχει ορίσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που θα αναλάβει τη λειτουργία και την διαχείριση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την παραλαβή και εις το διηνεκές, ενώ η όποια αλλαγή θα επιτρέπεται μόνο με την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος».

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απαράδεκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων» υπογραμμίζει ο βουλευτής Ροδόπης επισημαίνοντας πως «το γεγονός αυτό θα υπονομεύσει πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα τους, δηλαδή την δυνατότητα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης μία μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που όλοι χαιρετίσαμε, αξιοποιείται για να υπηρετήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, μετατρέποντας το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής στο πρώτο με καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικού δικαίου σε όλη την χώρα».
Εξ ου και καλεί «όλους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους των εργαζομένων, την Αυτοδιοίκηση, που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει η πόλη μας ένα νέο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που διασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.