Επιτιμος Δημοτης Μαρωνειας Σαπων ο Προεδρος της Δημοκρατιας

Προκόπης Παυλόπουλος «Θα είμαι πάντοτε δίπλα σας, για να σας βοηθήσω όσο και όπου μπορώ σ’ αυτή την προσπάθεια, για να εξασφαλιστεί ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στις γενιές που έρχονται»

Φίλος του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, τώρα και στο μέλλον, δεσμεύτηκε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στην Μαρώνεια.
 
Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στην Δοξολογία στον εορτάζοντα Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, όπου τον περίμενε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μαζί με την οποία ξεναγήθηκε στο χώρο, και στη συνέχεια ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο υποστήριξης του Κύκλου Προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, ακολουθούμενος από την κ. Μενδώνη.
 
Στη συνέχεια μετέβη στο Δημοτικό κατάστημα Μαρωνείας, όπου πραγματοποιήθηκε η αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, με τον κ. Παυλόπουλο στην αντιφώνησή του να εκφράζει την ιδιαίτερη συγκίνηση για την επίσκεψή του σε ένα τέτοιο τόπο με την πανάρχαια και ένδοξη Ιστορία, δηλώνοντας πως θα είναι πάντοτε δίπλα τους, για να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί σ’ αυτή την προσπάθεια, ακόμη και μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έστειλε αυστηρά μηνύματα κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας, αναφέροντας που οι Έλληνες είναι έτοιμοι να ζήσουν ειρηνικά με την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο θα υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα, για να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα έχει δικαίωμα κι υποχρέωση να θωρακίζει τα νησιά της.
 

Στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Χαραλάμπους

 
Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στη Μαρώνεια ξεκίνησε από τον εορτάζοντα ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο λιμάνι της Μαρώνειας, όπου τον υποδέχθηκαν τόσο στρατιωτικά αγήματα, όσο και πολλοί πολίτες της περιοχής, καθώς και πολλά μέλη συλλόγων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, καθώς και την ομιλία του Καθηγητή του ΔΠΘ κ. Γεωργίου Τσιγάρα για τον Ναό.
 
 

Γνωριμία με το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

 
Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου ξεναγήθηκε, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο χώρο, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, που αναφέρθηκε στο θέατρο, το οποίο ήλθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε από το 1981 ως το 1988 στην αρχαία Μαρώνεια ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Πεντάζος, και βρίσκεται μέσα στον οχυρωματικό περίβολό της.
 
 
Της ξενάγησης ακολούθησε ομιλία από την Αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ., Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωής Γαβιηλίδου με θέμα: «Το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού».
 
 

Από το Θέατρο ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Μαρώνειας

 
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο υποστήριξης του Κύκλου Προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, ακολουθούμενος από την υπουργό Πολιτισμού.
 
Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, και κατά τη γνώμη του μια κορυφαία στιγμή για την περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και ολόκληρη τη χώρα.
 
«Σήμερα στην ουσία συγκροτείται ο κύκλος των προσωπικοτήτων που με τις υπογραφές, τις ιδέες τους και την στήριξη τους θα αναδείξουν την τεράστια αξία και σημασία του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας, ως μνημείου της οικουμένης που χρειάζεται καθολική προστασία και αξιοποίηση για να μεταμορφωθεί σε επίκεντρο του αρχαίου δράματος, της παιδείας, της ιστορίας, του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού τουρισμού» ανέφερε.
 
Έτσι με την συμπαράσταση του κ. Παυλόπουλου, την βοήθεια και επιστημονική τεκμηρίωση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ Χρύσας Καραδήμα, διεκδικούν να γίνει η ένταξη του Θεάτρου στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, Μίας οραματικής πρότασης που αυτός τους υπέδειξε και του ανήκει.
 

Για αυτό άλλωστε η πρώτη υπογραφή ήταν δική του, για να δίνει διαχρονικό κύρος και προοπτική στην πρωτοβουλία τους.
 
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που ολοκληρώνει τη θητεία του με ένα τρόπο που αρμόζει στον θεσμό του προέδρου και την λειτουργία του, δηλαδή με την συμβουλή, έστω και τυπικά, στην ανάδειξη του χώρου, που αποτελεί κόσμημα για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ο οποίος, σημείωσε, αξίζει τον κόπο να ενταχθεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
 
Ευχαρίστησε δε την κ. Μενδώνη, που βοήθησε ώστε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, και ο ίδιος θα συνεχίσει να δείχνει το ενδιαφέρον του «για αυτή την περιοχή, που αποτελεί ένα όριο της δύσης με την ανατολή, που μέσα από την ιστορία της ξέρει να διαλέγεται, να διδάσκει την ειρήνη κι αν χρειαστεί να υπερασπίζεται αυτά που της ανήκουν».
 
Ευχήθηκε δε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει την τύχη και την εξέλιξη που είχε η περιοχή των Φιλίππων, με την κ. Μενδώνη να τονίζει πως θα πρέπει η κίνηση αυτή να αφορά τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, ώστε να ετοιμαστεί ένας φάκελος που θα καλύπτει τα κριτήρια της Unesco.
 
 

Ντίνος Χαριτόπουλος
«Στο πρόσωπό σας αντικρίζουμε ένα πραγματικό Φίλο της Θράκης»

 
Η Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας  σε Επίτιμο Δημότη Μαρώνειας- Σαπών πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού καταστήματος Μαρωνείας, παρουσία φορέων και πολιτών, με τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο να επιδίδει  στον κ. Παυλόπουλο την απόφαση και το κλειδί του Δήμου.
 
Στην προσφώνησή του ο κ. Χαριτόπουλος τον ευχαρίστησε για την αποδοχή εκ μέρους του της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας πως αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους η παρουσία στην περιοχή, γιατί στο πρόσωπο του αντικρίζουν τον εγγυητή της συλλογικής ταυτότητα των Ελλήνων, τον εκφραστή της ενότητας, της συνέχειας, της ομοψυχίας του Έθνους, τον εξαιρετικό πανεπιστημιακό δάσκαλο και λαμπρό επιστήμονα, τον πολιτικό του μέτρου και του ήθους, έναν πραγματικό φίλο της Θράκης.
 
«Εορτάζουμε φέτος τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Εκατό χρόνια αγώνων, δημιουργίας, θυσίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Εκατό χρόνια οικοδόμησης μιας κοινωνίας ανοχής και αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής πολυπολιτισμικότητας» σημείωσε, ένα πρότυπο κοινωνικό μοντέλο που αναδύεται και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο Δήμο Μαρωνείας. Σαπών.
 
Ο κ. Χαριτόπουλος συμπλήρωσε με νόημα ότι αποτελούν ένα Δήμο που διακηρύσσει σταθερά ότι το χρυσάφι και η περιουσία του είναι οι άνθρωποι του, ο πληθυσμός του, οι πρόγονοι, οι ζώντες και οι μελλοντικές γενιές του. «Χρυσός του παραμένει η ιστορία του και ο πολιτισμός του, το περιβάλλον του, οι θάλασσες και τα βουνά του. Θησαυροί ανεκτίμητοι και αναλλοίωτοι όλοι αυτά για μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Η Μαρώνεια, τόνισε, είναι ένας τόπος σπουδαίος, μοναδικός και λαμπρός, πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που σύμφωνα με τον Όμηρο φιλοξένησε τον Οδυσσέα, όταν βρέθηκε στη χώρα των Κικόνων, ένας τόπος που άκμασε και έλαμψε σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
 
Ειδική μνεία έκανε στο αρχαίο θέατρο, ένα μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας, την ανάδειξη του οποίου βοηθά ο πρόεδρος, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για όλα και τον θεωρεί ειλικρινή φίλο και πραγματικό συμπαραστάτη στις προσπάθειες τους για ανάδειξη αυτού του τόπου.
 
«Θα είστε πάντα μέσα στην ψυχή μας .Θα είστε πάντα ένας δικός μας άνθρωπος. Θα είστε ο Πρόεδρος της καρδιάς μας» κατέληξε ο κ. Χαριτόπουλος, υποκλινόμενος στο πρόσωπο του εκ μέρους όλων των συνδημοτών του.
 

Αναφορές σε Μαρώνεια και Σάπες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 
Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αποτελεί ξεχωριστή τιμή η αναγόρευσή του, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, σ’ Επίτιμο Δημότη Μαρωνείας-Σαπών.  «Ευρισκόμενος σήμερα κοντά σας, κοντά σε υπερήφανους Ακρίτες της Ελληνικής Θράκης, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση για την επίσκεψή μου στον Τόπο σας, με την πανάρχαια και ένδοξη Ιστορία. Η ομορφιά του τοπίου είναι επίσης μαγευτική σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, και τούτο το διαπιστώνει αμέσως ο κάθε επισκέπτης του», επεσήμανε ο ΠτΔ.
 
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία αυτής της γης και των κατοίκων της, μέσα από σταθμούς της διαχρονικής και ένδοξης πορείας της, από την πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες Ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας.
 
Ο σημερινός οικισμός, που βρίσκεται σε πλαγιά του Ισμάρου, μεταφέρθηκε εκεί τον 17ο αιώνα λόγω των πειρατικών επιδρομών, ενώ κατά την Επανάσταση του 1821, οι Μαρωνίτες συμμετείχαν ενθουσιωδώς στον ξεσηκωμό του Έθνους, με πρωτεργάτες όπως ο Παναγιώτης Μηχανίδης και ο Φιλικός Γεώργιος Γεβίδης, ενώ στις προσωπικότητες που ανέδειξε ο Τόπος σας κυρίαρχη θέση κατέχουν, επίσης, ο Νικήτας Ευγενειανός, Βυζαντινός λόγιος που διετέλεσε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τον 13ο αιώνα, και ο Μιχαήλ (Θουκυδίδης) Κωνσταντινίδης, που έγινε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
 
Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις Σάπες, που πήραν, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, το όνομα τους από τους Σαππαίους, το θρακικό φύλο που αναφέρουν στα κείμενά τους ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας, και γνώρισαν πολλούς κατακτητές: Ρωμαίους, Οθωμανούς Τούρκους και Βούλγαρους.
 
Επί Τουρκοκρατίας, μάλιστα, ήταν το κεντρικότερο και το εμπορικότερο χωριό της περιοχής. Ονομαζόταν Σιαπτσί (Σαψί) ή Σαπ Χανέ, διότι στην περιφέρεια της κωμόπολης, σε διάφορα σημεία της υπήρχε, κατά παραδοσιακή αφήγηση, μεταλλείο πετρωμάτων, που περιείχε στύψη (Σιάπ, στα τουρκικά). Την στύψη είχαν ανάγκη τα τότε βυρσοδεψεία των Σαπών, αλλά και άλλων περιοχών. (1920-1950).
Όμως ο τόπος, σημείωσε, παρά τις επιμέρους κατακτήσεις, κατόρθωσε, χάρη στην δύναμη της ψυχής των κατοίκων του, να διατηρήσει άσβεστη την Ελληνικότητά του μέσα στους αιώνες, ως την τελική ένταξή του στον Εθνικό Κορμό.
 
Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ έχει ενταχθεί και στον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΔΙΑΖΩΜΑ», το οποίο αποτελεί μια εξαίρετη πρωτοβουλία, ομολογουμένως.
 

Αυστηρά μηνύματα προς Τουρκία

 
Δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας του σε αυτή την ακριτική γωνιά της Πατρίδας μας, την Ελληνική Θράκη ο κ. Παυλόπουλος, εξέθεσε, όπως πράττει πάντοτε κατά την αποστολή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις Εθνικές Θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία, σημείωσε, παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
 
«Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι η προκλητικότητα αυτή δεν θα περάσει. Οι εξίσου προκλητικές φαντασιώσεις της περί του, δήθεν, δικαίου του ισχυρού θα συντριβούν μπροστά στην ακατάβλητη βούληση και δύναμή μας να επιβάλουμε, με κάθε νόμιμο μέσο και υπό όρους αρραγούς ενότητας, την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους» ανέφερε.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η χώρα θα υπερασπιστεί το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, που είναι Έδαφος, Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Υπ’ αυτό το πνεύμα κατέστησε επίσης σαφές προς την Τουρκία -αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση- ότι η Εθνική μας Κυριαρχία, υφ’ όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη, και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε forum.
 
«Γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε ο κ. Παυλόπουλος, όπως σαφώς προκύπτει από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με αμάχητο μάλιστα πρόσθετο νομικό τεκμήριο ιδίως το Πρόγραμμα «Natura 2000», το οποίο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικώς προστατευόμενων κατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περιοχών καθορίζει, ως την πιο μικρή λεπτομέρεια και μεταξύ άλλων, τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή και, άρα, στην Ελληνική Επικράτεια.
 
Το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε, και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay 1982 -το οποίο δεσμεύει πλήρως την Τουρκία με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης- καθορίζει επακριβώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας.
 
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται λοιπόν ν’ ανεχθεί οιαδήποτε παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και οιαδήποτε προσβολή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Γι’ αυτό και το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο, δεν παράγει δηλαδή κανένα αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί κανένα έρεισμα διαπραγμάτευσης» ανέφερε, κάτι που δεν είναι θέση μόνο της Ελλάδας αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά αλλά και υποχρέωσή της χώρας μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
 
«Τούτο θεμελιώνεται, σαφώς και ανενδοιάστως, ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες παρέχουν στα Κράτη το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας ακόμη και σε περίπτωση επικείμενης απειλής. Και στην περίπτωση της Ελλάδας η επικείμενη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη, όχι μόνο λόγω των καθημερινών προκλήσεων και απειλών της γείτονος αλλά και διότι, κατά τρόπο εντελώς αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, συντηρεί το “casus belli” ως προς την καθ’ όλα νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με άλλες λέξεις της αιγιαλίτιδας ζώνης μας» επεσήμανε.
 
Για αυτό και θεωρεί ο κ. Παυλόπουλος πως επιβάλλεται να απευθυνθούν, με την δέουσα αποφασιστικότητα, και δύο μηνύματα. Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει να γνωρίζει, πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Άρα πρέπει ν’ αντιδράσει αναλόγως και δυναμικώς. Επιπροσθέτως, η ανοχή της αυθαιρεσίας της Τουρκίας πιστεύει ότι θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βρει μπροστά της σε πολλές άλλες θαλάσσιες περιοχές της. Δεύτερον, προς τις ΗΠΑ, ότι έχουν χρέος ν’ αναγνωρίζουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής Σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ’ επίπεδο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί πως έχουν χρέος ν’ αντιδράσουν αναλόγως και εμπράκτως όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
 

«Επιθυμώ να γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντοτε δίπλα σας, για να σας βοηθήσω όσο και όπου μπορώ σ’ αυτή την προσπάθεια»

 
Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος, αναχωρώντας από τον ιστορικό Δήμο Μαρωνείας-Σαπών σημείωσε πως συγκρατεί, μαζί με τις νοερές αποσκευές του, τις άριστες εντυπώσεις της λαμπρής φιλοξενίας που του επιφύλαξαν.
 
«Κυρίως δε την πεποίθηση ότι εσείς, οι κάτοικοι αυτού του ιστορικού και όμορφου Τόπου, έχετε βαθιά χαραγμένο στην ψυχή και τον νου σας το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία του. Σας προτρέπω να συνεχίσετε να πράττετε όσα πρέπει για να εξασφαλιστεί ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στις γενιές που έρχονται. Επιθυμώ να γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντοτε δίπλα σας, για να σας βοηθήσω όσο και όπου μπορώ σ’ αυτή την προσπάθεια, ακόμη και μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.