Ενα βημα πιο κοντα στην αναβιωση του Δημοσιογραφικου Συνεδριου της Σαμοθρακης

Υπό σύσταση η οργανωτική επιτροπή με ορίζοντα υλοποίησής του τον προσεχή Σεπτέμβριο

Στόχος μία διοργάνωση με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της ενημέρωσης

Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος – έφορος ΠΟΕΣΥ

«Φιλοδοξία του συνεδρίου η διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου, με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που μοιράζονται την ανάγκη ενός υγιούς περιβάλλοντος στον  τομέα της ενημέρωσης»

 
Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβίωσή του έρχεται το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, 12 χρόνια μετά την «αυλαία» που έπεσε στον θεσμό που ξεκίνησε την πορεία του το 1992 και για 16 ολόκληρα χρόνια –με ένα μικρό διάλειμμα το 2000 που δεν πραγματοποιήθηκε– αποτελούσε τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας, εκπροσώπων του χώρου, πολιτικών, πανεπιστημιακών, λογοτεχνών κ.α.

Η πρωτοβουλία της αναβίωσης ανήκει στην δημοσιογράφο και βουλευτή σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η οποία τον περασμένο Αύγουστο, και σε συνέχεια των καταστροφών που υπέστη το νησί από την κακοκαιρία, με επιστολή της προς την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, κατέθεσε την πρόταση κρίνοντας ότι υπάρχει πλέον γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη, για να επιχειρηθεί η ανασύσταση του Συνεδρίου, ως θεσμός που θα ισχυροποιήσει τη φωνή και την εικόνα της Σαμοθράκης.

Η πρόταση αυτή έτυχε θετικής απόκρισης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικότερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, και ακολούθως αγκαλιάστηκε τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και την ΕΣΗΕΜΘ. Τα τρία αυτά μέρη άλλωστε  συναντήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, στην Θεσσαλονίκη, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αναβίωση του Συνεδρίου της Σαμοθράκης, διερευνώντας τόσο τις προοπτικές όσο και το σχήμα που μπορεί να πάρει το ανανεωμένο Δημοσιογραφικό Συνέδριο ώστε να είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα της ενημέρωσης, εξωστρεφές και με ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

«Στόχος μας το συνέδριο αυτό να ενταχθεί στην ατζέντα ανάλογων ευρωπαϊκών διοργανώσεων»


Σήμερα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δημοσιογράφος και έφορος της ΠΟΕΣΥ κ. Γιάννης Σιούλας, επίκειται στο άμεσο μέλλον η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, στην οποία θα μετέχουν όλες οι Ενώσεις της Ελλάδας, η ΠΟΕΣΥ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δια του εκπροσώπου της κ. Πέτροβιτς, με στόχο η διοργάνωση να ανοίξει εκ νέου τις «πόρτες» της τον Σεπτέμβριο του 2020, με ανανεωμένη και ευρωπαϊκή διάσταση, ώστε όπως εξήγησε «το Συνέδριο αυτό να ενταχθεί στην ατζέντα ανάλογων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, και ακολούθως η Σαμοθράκη να ενταχθεί στον χάρτη των τόπων που θα μπορούσαν να υποδεχθούν και να προωθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς σχετικά με τον στόχο της πρωτοβουλίας ο κ. Σιούλας επεσήμανε πως βασική φιλοδοξία της προσπάθειας που επιχειρείται είναι η διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου, με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, «οι οποίες μοιράζονται την ανάγκη να υπάρξει πραγματικά ένα υγιές περιβάλλον στον  τομέα της ενημέρωσης». Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη «μεταφορά» του Συνεδρίου στο τέλος της τουριστικής περιόδου, ήτοι στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αλλά και μία διοργάνωση μικρότερης, των προηγούμενων, διάρκειας και συμμετεχόντων ώστε να αποφευχθεί ο «ποσοτικός εκτραχηλισμός» όπως χαρακτηριστικά τόνισε αλλά και τα λοιπά κατηγορώ που συνδέθηκαν με τη διοργάνωση τα προηγούμενα έτη.

«Ο προβληματισμός που υπάρχει γύρω από τα Μέσα μάς καθιστά υπόχρεους να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα σε επίπεδο διαλόγου»


Όπως έκανε σαφές ο έφορος της ΠΟΕΣΥ, τόσο οι φιλοδοξίες όσο και ο σχεδιασμός θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης της υπό σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για να επισημάνει όμως πως «τόσο ο προβληματισμός που υπάρχει γύρω από τα Μέσα και στον δικό μας κλάδο, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, μάς καθιστά υπόχρεους να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματά μας σε επίπεδο διαλόγου». Ζητήματα που σημείωσε έχουν να κάνουν με τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και την ανάγκη «εκπαίδευσης» του ακροατή, του τηλεθεατή και του αναγνώστη, πάνω σε αυτό που ονομάζεται δυνατότητα αντίληψης της ψευδούς είδησης, αλλά και ζητήματα που προκύπτουν από την καθημερινή διαχείριση και εκμετάλλευση της είδησης, την τεχνολογία και τα ζητήματα που αυτή φέρνει το προσκήνιο και φυσικά διαπιστώσεις όπως το πλήγμα που δέχεται σήμερα ο κλάδος της δημοσιογραφίας, του ελλείμματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας προς αυτόν και τους εκπροσώπους του.  

Το χρονοδιάγραμμα


Στο Συνέδριο όπως έκανε σαφές ο κ. Σιούλας δεν θα μετέχουν μόνο επαγγελματίες του χώρου, αλλά και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, άνθρωποι που ασχολούνται με την μελέτη των Μέσων, με τον γραμματισμό στα Μέσα κ.α., ενώ μέρος της όλης προσπάθειας αποτελεί και η προβολή και η ανάδειξη του νησιού της Σαμοθράκης.

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Σιούλας γνωστοποίησε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων η Οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία θα επωμιστεί το βάρος της διαμόρφωσης όλων όσων έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία, τον προσανατολισμό και φυσικά τη θεματολογία της διοργάνωσης, θα έχει συσταθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί ένα σχέδιο προγράμματος το οποίο θα τεθεί υπόψιν των Ενώσεων Συντακτών για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και προτάσεις, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το τελικό σχέδιο του Συνεδρίου.

Ως προς τη διαδικασία της προετοιμασίας, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, τον Μάρτιο θα υπάρξει και μια εκτελεστική ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με τη διοργάνωση αυτή καθ’ αυτή και ως τα τέλη Απριλίου θα τεθούν υπόψη της Οργανωτικής Επιτροπής όλα όσα έχουν να κάνουν αφενός με το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαδικασίας και αφετέρου με τον προϋπολογισμό, στον οποίο έχει ήδη εκφράσει τη διάθεση να συνεισφέρει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.