6 μαθητες του 1ου Γυμνασιου διακριθηκαν σε πανελληνιο διαγωνισμο

Ανέδειξαν τη σημασία της αξιοπρεπούς εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης

Ένα φορητό υπολογιστή παρέλαβε το σχολείο μετά από την επιτυχή συμμετοχή

 
Στα παλιά τους «λημέρια» βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 6 μαθητές Λυκείου, που πέρυσι φοιτούσαν στην Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, για να παραλάβουν, μαζί με την διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Θεολόγου, το βραβείο για τη διάκριση τους στον διαγωνισμό «Η ενέργεια ζωής ταξιδεύει».
 
Έτσι οι Παναγιώτης Πετρέλης, Αθηνά Παπαδοπούλου, Μαρίνα Ζηκοπούλου, Αλεξάνδρα Παρασκευούδη, Νικολέτα Πανταζή και Βενετία Παπανικολάου παρέλαβαν τον φορητό υπολογιστή, έχοντας ολοκληρώσει μια ιδιαίτερη εργασία.
 

«Τα παιδιά εργάστηκαν με πάθος»

 
Όπως εξήγησε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, κ. Στέλλα Θεολόγου, που έκανε την ομάδα η οποία πήρε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε το βραβείο, ο διαγωνισμός έγινε πέρυσι, και ονομαζόταν «Η ενέργεια ζωής ταξιδεύει» από τον φορέα «Άγονη γραμμή-γόνιμη» και αφορούσε παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου.
 
Τα παιδιά κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα δοκίμιο που σχετιζόταν με ένα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, και επέλεξαν τον 8ο στόχο, την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη, που σχετίζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη.
 
«Ήταν μια ομάδα έξι παιδιών στην τάξη της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, που έγραψαν το δοκίμιο, πραγματοποιώντας και μια παρουσίαση μέσω skype» σημείωσε, με την εργασία τους να βγαίνει μία από τις καλύτερες σε όλη την Ελλάδα και τα παιδιά να βραβεύονται με ένα φορητό υπολογιστή για το σχολείο.
 
«Θεωρώ ότι μια πολύ βασική αποστολή του σχολείου είναι το να δουλεύουμε με τους μαθητές μας πάνω σε προγράμματα, ασχέτως αν υπάρχουν βραβεία, ώστε να δίνουμε στα παιδιά δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και στις κοινωνικές τους δραστηριότητες» ανέφερε η κ. Θεολόγου.
 
Άλλωστε θεωρεί πως πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά, που μόνα τους προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν, όταν πρότεινε το θέμα στην τάξη, και εργάστηκαν σε σημείο που ζήτησαν επιπλέον χρόνο από τους καθηγητές τους, δεν έβγαιναν στα διαλείμματα και εργάστηκαν με πάθος.
 

Μια διαφορετική προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη

 
Αρχικά, όταν αποφάσιζαν ποιο στόχο του ΟΗΕ θα διαλέξουν από τους 17, σκέφτηκαν να διαλέξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως όταν μαζεύτηκαν για να το γράψουν, θέλησαν να κάνουν κάτι το διαφορετικό, μιας και σκέφτηκαν ότι οι περισσότεροι θα γράψουν για αυτό, τόνισε ο Παναγιώτης Πετρέλης.
 
«Για αυτό και διαλέξαμε την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη, γιατί και είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί κανείς να γράψει πολλά, αλλά και πολλοί μαθητές να μην καταπιάνονται» σημείωσε, γιατί μπορεί να μην είναι τόσο απτό για αυτούς, όμως στη χώρα μας έχουν πολλούς ανθρώπους που υποαπασχολούνται ή βρίσκονται στην ανεργία.
 
Έτσι κατάφεραν να κάνουν κάτι ξεχωριστό δουλεύοντας πολύ εντατικά, κάτι που θεωρεί πως φαίνεται από το αποτέλεσμα.
 
Στην εργασία έθιξαν τα ζητήματα που υπάρχουν για την αξιοπρεπή εργασία, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε από την πλευρά της η Μαρίνα Ζηκοπούλου, που εξήγησε πως πρότειναν ορισμένες λύσεις, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία κέντρων που θα δίνουν συμβουλές σε μελλοντικές επιχειρήσεις, ώστε να δρουν σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και με κατάλληλα κριτήρια για τους εργαζόμενους ώστε να έχουν αξιοπρεπή ωράρια και ικανοποιητικό μισθό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.