Επανερχεται στο ζητημα των αποζημιωσεων μεσω ΠΣΕΑ για τους καλλιεργητες της Ροδοπης ο Ιλχαν Αχμετ

Παρά την από τετράμηνου διαβεβαίωση του υπουργού ακόμη δεν έχει προχωρήσει το θέμα

Τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και την πολιτική κωλυσιεργία παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις αναδεικνύει ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμετ αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ καπνοπαραγωγών-βαμβακοπαραγωγών- σιτοπαραγωγών της Ροδόπης, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από ασθένειες το 2018.
 
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής  καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να άρει την αδικία σε βάρος των καλλιεργητών της Ροδόπης.
 
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:
 
«Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 δηλώσατε από του βήματος της Βουλής  ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018 με πόρισμα που θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος Οκτωβρίου 2019. 
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή πιστοποιούνταν ότι: α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν  στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή. 
 
Με την παρέλευση σχεδόν δύο ετών έκτοτε ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα de minimis, στα τέλη του 2018.     
 
Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και ενώ ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Α)
Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;
Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και μάλιστα  καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.