Ψηλα στο βαθρο των διακρισεων ο ΕΟΣ Κομοτηνης

Για τη βράβευση της κόρης του αλλά και τα πεπραγμένα του συλλόγου μιλά ο εκπαιδευτής Αρχοντής Εξακοΐδης

Πολλαπλές και συνεχείς οι διακρίσεις του ΕΟΣ Κομοτηνής, ενός συλλόγου που εκπροσωπεί το ολυμπιακό πλέον άθλημα της αναρρίχησης, από τα πρώτα του κιόλας βήματα που δειλά ξεκίνησε στη χώρα μας, το 1994. 
 
Έκτοτε ο ΕΟΣ Κομοτηνής, έχει αποσπάσει μια πληθώρα μεταλλίων και διακρίσεων, εξασφαλίζοντας στην πόλη μια εξέχουσα θέση στο βάθρο των επιτυχιών του εν λόγω αθλήματος. Ανάμεσα σε αυτές και η πρόσφατη βράβευση της νεαρής αθλήτριας Όλγας Εξακοΐδη ως μια εκ των καλύτερων αθλητριών της χώρας στο αγώνισμα της αγωνιστικής αναρρίχησης.
 

Να σημειωθεί ότι το άθλημα της αναρρίχησης θα κάνει το ντεμπούτο του στους επερχόμενους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική εξελεγκτική του αγωνιστικά πορεία, αν λάβουμε υπ’ όψιν  πως ξεκίνησε ως ένας τρόπος διασκέδασης και αναψυχής.
 
Μιλώντας για την επιτυχία της κόρης του, ο κ. Αρχοντής Εξακοϊδης, εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού στον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής, σημείωσε πως η μικρή Όλγα έλαβε τα πρώτα της ερεθίσματα από την ηλικία των μόλις 3 ετών, με την εξέλιξή να κρίνεται τρόπον τινά αναμενόμενη εξαιτίας της δικής του έντονης ενασχόλησης. «Δεν ήταν και πολύ δύσκολο να πάρει τα πρώτα ερεθίσματα η μικρή. Μια σταθερή εικόνα της πρώιμης ηλικίας της ήταν οι ασκήσεις αναρρίχησης που έκανα στο σπίτι. Το έβλεπε σαν παιχνίδι και παρακολουθώντας με σκαρφάλωνε κι εκείνη». Όσο δε για την μετέπειτα εξέλιξή της, σε αυτή συνέβαλαν τόσο η αγάπη της για το αγώνισμα όσο και η διαρκής και συνεπής προπόνηση.
 

Παρά τη ραγδαία εξέλιξη, οι υποδομές στη χώρα κρίνονται ανεπαρκείς

 
Σχολιάζοντας τον εν γένει κόσμο του αθλήματος, διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα καινούργιο αγώνισμα που βαθμηδόν εξελίσσεται. «Έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε ότι στους επόμενους ολυμπιακούς του Παρισιού οι αθλητές που θα λάβουν μέρος, θα είναι οι διπλάσιοι».
 
Παρόλη βέβαια την εξέλιξη του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο η πορεία του στην Ελλάδα δεν είναι «ρόδινη». Περιγράφοντας το ελληνικό γίγνεσθαι της αναρρίχησης, ο κ. Εξακοϊδης τόνισε πως οι  εγχώριες υποδομές παρουσιάζουν ελλείψεις. «Με ατομικές προσπάθειες και με πολύ λίγους συλλόγους που στηρίζουν το άθλημα, ένας εκ των οποίων και ο σύλλογος της Κομοτηνής, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτής, συμπληρώνοντας παράλληλα πως τόσα χρόνια αποτελούσε κάτι μεταξύ διασκέδασης, αθλήματος και αναψυχής, ενώ τώρα έχει γίνει καθαρά ένα άθλημα που η προπονητική έχει το πρώτο ρόλο». Επικεντρώνοντας δε την κριτική του σε τοπικό επίπεδο ο προπονητής εξήγησε πως «για το άθλημα χρειάζονται ειδικοί χώροι. Ωστόσο εμείς κάνουμε προπόνηση μαζί με το μπάσκετ και τον στίβο. Η αναρρίχηση αποτελεί ένα άθλημα που χρειάζεται ηρεμία και συγκέντρωση, κάτι το οποίο πολλές φορές δεν καθίσταται δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες».
 

Στα προκριματικά του ελληνικού πρωταθλήματος «ρίχνεται» τον Μάρτιο η ομάδα
Πέραν όμως των προπονήσεων που πραγματοποιούνται εντός γηπέδου, ο σύλλογος πραγματοποιεί και εξωτερικές αναρριχήσεις με τον κ. Εξακοΐδη να γνωστοποιεί πως εντός  της περιφέρειας, τα προσφερόμενα προς επίσκεψη οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, βρίσκονται στη Στρύμη, στα Σύμβολα, στον  Νέστο, και στην Ηρακλείτσα, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια οργάνωσης πεδίου και στον Άβαντα.
 
Τέλος και αναφορικά με τους στόχους του συλλόγου, αυτοί είναι η συμμετοχή της ομάδας του ΕΟΣ Κομοτηνής που απαρτίζεται από 25 αθλητές στο ελληνικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί εντός Μαρτίου. Στη διεξαγωγή των προκριματικών θα λάβει μέρος όλη η ομάδα με στόχο να συμπεριληφθεί στους 10 πρώτους που θα προκριθούν και θα αγωνισθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κατόπιν, θα ακολουθήσουν αγώνες στο εξωτερικό, ενώ κατά τα τέλη Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο 12ος αγώνας κυπέλλου στην Κομοτηνή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.