Η κυρια Προεδρος

Του Βαγγέλη Σιδερούδη*
Μόλις εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς, ευτυχώς, τους μελοδραματισμούς και τις παλινωδίες της τελευταίας εκλογής προ πενταετίας. Δεν θα σταθώ στη θητεία του απερχομένου, πόσο μάλλον στις συνθήκες ανάδειξής του στο Ύπατο Αξίωμα της χώρας. Όλα αυτά έχουν εκπνεύσει προ πολλού της επικαιρότητας, αλλά οφείλουμε για πάντα, εμείς ο βραχυμνήμων λαός, να τα διατηρούμε στο συλλογικό μας νου. Θα σχολιάσω μόνον το εξής: Την ώρα που ο Προκόπης Παυλόπουλος οδηγούνταν προς την εξώπορτα του Μεγάρου επί της Ηρώδου Αττικού όλοι οι δημοσιογράφοι – μεγαλοαναλυτές συμφώνησαν πως υπήρξε ένας «εξαίρετος Πρόεδρος». Η θητεία του θα ήταν πράγματι εξαίρετη μόνο αν δεν είχε πραγματοποιηθεί… 
 
Τώρα, βέβαια, όλοι είναι ενθουσιασμένοι και είναι ενθουσιασμένοι αποκλειστικά για έναν λόγο: Για πρώτη φορά, ο πρώτος πολίτης του Ελληνικού κράτους θα είναι μία γυναίκα, και σήμερα είναι της μόδας να είσαι γυναίκα, ιδίως σε θέσεις με έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Οποία εξέλιξη, οποία πρόοδος! Η κ. Σακελλαροπούλου ανεδείχθη μάλιστα άνευ ανθυποψηφίου! Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπήρξε η χρυσή τομή, αυτή που «την αγαπάμε όλοι». Μόνο που ό,τι αρέσει στους πάντες είναι είτε εξαιρετικά καλό είτε ιδιαιτέρως άχρωμο, ώστε όλοι να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα η ΝΔ πλάσαρε ψευτοπροοδευτισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο «μετά τον Πάκη το χάος μετά τον Πάκη το τίποτα», πούλησε συναίνεση και η κ. Γεννηματά αρκέστηκε στο φύλο αδιαφορώντας για το πρόσωπο.
 
‘’Εβασίλευσε’’ τοιουτοτρόπως η πολυπόθητη συναίνεση. Ευκταία η συναίνεση, αναγκαία καλλίτερα, σε ένα πολιτικό τοπίο εγγενώς συγκρουσιακό όπως το ελληνικό, σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό την παρελθούσα οκταετία. Η συναίνεση, όμως, όπως κατέδειξε ο Νόμος για την Ψήφο των Ελλήνων Ομογενών, αποτελεί αντιστρόφως ανάλογο της αποτελεσματικότητας. Ο θεσμός του ΠτΔ, εθιμοτυπικός και με αρμοδιότητες συμβολικές, χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο ως μέσο στην ελληνική πολιτική αρένα, παραμένοντας, εντούτοις, ένας ρόλος υπερκομματικός μεν, πολιτικός δε. Η νέα Πρόεδρος, «άμεπτος και εξαίρετη δικαστής» έχει φτωχά πολιτικά και διπλωματικά διαπιστευτήρια να παρουσιάσει, ιδίως σε διεθνές επίπεδο. Άξιοι και ευυπόληπτοι οι ανώτατοι δικαστές αλλά τείνουν να μετατραπούν στον από του καπέλου θεό της ελληνικής πολιτικής. Προ πενταετίας, άλλωστε, μία άλλη «πρωτοπόρος», πρόεδρος ετέρου ανωτάτου δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, ήλθε σαν από μηχαν…ορραφίας θεά ως η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργός, υπηρεσιακής βέβαια κυβερνήσεως. Παρά τη γυναικεία φύση της, υπήρξε η προσωποποίηση όλων των μικροπολιτικών και μικροαστικών αρνητικών της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, τα οποία μετά παρρησίας υπερασπίσθη κατά καιρούς.
 
Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να εξετάζουμε τα επίκτητα – εξ επιλογής χαρακτηριστικά και όχι τα εκ φύσεως – αμετάβλητα όταν πρόκειται για τη στελέχωση σημαινόντων πολιτειακών θέσεων. 
 
Εν πάση περιπτώσει, εύχομαι, για το καλό του έθνους, η κ. Σακελλαροπούλου να διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες κατά την παραμονή της στο Προεδρικό Μέγαρο. Σιδεροκέφαλη κυρία Πρόεδρε!
 
* Ο Βαγγέλης Σιδερούδης είναι πτυχιούχος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών  του Παντείου Πανεπιστημίου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.