«Φερτε τωρα ειδικο καθεστως τιμολογησης καυσιμων για την Ροδοπη»

Επίκαιρη ερώτηση Ι. Αχμέτ προς Α. Γεωργιάδη

«Εμπροσθοβαρή μέτρα» από την κυβέρνηση ζήτησε η ΟΕΒΕΣ την Κυριακή κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της για την αγορά της Κομοτηνής και της Ροδόπης συνολικότερα και σε αυτό το πλαίσιο το πρώτο εμπροσθοβαρές μέτρο που ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ιλχάν Αχμέτ, είναι η θέσπιση ειδικού καθεστώτος στην τιμολόγηση καυσίμων για να λυτρωθεί η τοπική αγορά και η εθνική οικονομία από την τεράστια εκροή συναλλάγματος στην Βουλγαρία για την  προμήθεια βενζίνης και αερίου.
 
Πρόκειται για κατάθεση επίκαιρης ερώτησης  διά της οποίας καλείται πλέον να προσέλθει στην Βουλή για να απαντήσει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης για το αν έχει πρόθεση και αυτή η κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:
 
«Η Π.Ε. Ροδόπης στο σύνολό της αλλά και η πόλη της Κομοτηνής ειδικότερα όπου διαμένει το 50% των μόνιμων κατοίκων της, απέχουν οδικά από την βουλγαρικά σύνορα μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού το 2013, μόλις 17 χιλιόμετρα.       

Η βιωσιμότητα των πρατηρίων παροχής καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης έχει καταστεί συνεπώς πολύ δύσκολη, ενώ από  τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση του ΕΦΚ διατηρεί τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε.  Την ίδια στιγμή η γειτονική Βουλγαρία διαθέτει καύσιμα στις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ενδεικτικό του προβλήματος το γεγονός ότι από τα 110 πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούσαν στην Ροδόπη το 2010, σήμερα έχουν απομείνει σε λειτουργία τα 65.

Με την Οδηγία 2003/96 ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Οκτωβρίου του 2003, στην οποία υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες και για την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων, έχει προβλεφθεί για παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας με ανάλογο πρόβλημα με την Ροδόπη η δυνατότητα «για την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλίσκονται στις περιφέρειες Udine και Trieste, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές τους αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης οδηγίας».
         
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:
 
Α) Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης με τρόπο ώστε αφενός να μην νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός αφετέρου όμως να διαφυλαχθεί και η δυνατότητα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης και του αερίου που πουλά η Βουλγαρία 30% έως 40%  φθηνότερα, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομοτηνής; 
 
Β)
Είναι στις προθέσεις σας, σε συνεννόηση με τα Κοινοτικά όργανα, να ακολουθήσετε κατά το πρότυπο της Οδηγίας 2003/96 ένα σύστημα έκπτωσης καυσίμων ανάλογο της Τεργέστης και για την Ροδόπη με στόχο την ανάσχεση της πτώσης της ζήτησης, της εκροής τεράστιων κεφαλαίων στο εξωτερικό, την σύγκλισή της με το μέσο όρο της χώρας και την αποφυγή μεθόδων και πρακτικών λαθρεμπορίας καυσίμων με τεράστιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία;».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.